Barış Askerlerinden Çözüm Sürecine Tam Destek

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkartılmış ya da atılmış askerlerin oluşturduğu Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) ile Re'Sen Emekliler Derneği (RE-DER) yönetici ve üyelerinden oluşan "Barış Askerleri Heyeti", Diyarbakır’da...

Barış Askerlerinden Çözüm Sürecine Tam Destek
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkartılmış ya da atılmış askerlerin oluşturduğu Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) ile Re'Sen Emekliler Derneği (RE-DER) yönetici ve üyelerinden oluşan "Barış Askerleri Heyeti", Diyarbakır’da yaptıkları bir dizi görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyerek sürece tam destek verdiklerini açıkladı.

Diyarbakır’da valilik, belediye, sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar ile yaptıkları görüşmenin ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde (GGC) basın toplantısı düzenleyen ADAM-DER Onursal Başkanı Rahmi Yıldırım, çözüm sürecini gözlemek üzere Diyarbakır'da temaslarda bulunduklarını belirterek, bölgede barış ve çözüm umudunun çok güçlü olduğunu söyledi. Sürecin sadece Türkiye değil bölgenin barışı açısından da yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydeden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sürecin, barışa ve çözüme evrilmesi halklarımızın ertelenemez talebidir. Umuyoruz ki geçmiş süreçlerde işlenmiş hatalar yinelenmeyecek, halklarımızın ve emek güçlerinin sahip çıkması devleti, iktidarı ve örgütü barış ve çözümü inşa etmeye mecbur bırakacaktır. Bu kez süreç, kalıcı barış ve çözümü getirecektir. Çözümün temel koşulu, Kürtlerin ve baskı altındaki tüm etnik, dinsel toplulukların kendilerini tam anlamıyla eşit yurttaş olarak hissetmeleridir. Bu bağlamda kalıcı barış ve çözüm, ülkemizin topyekun demokratikleşmesiyle sağlanabilecektir. Ülkemizin her metrekaresinde hissedilmeyen barış, çözüm ve demokrasi, kalıcı olamayacaktır. Özgür ve eşit yurttaşlığın en üst güvencesinin, toplumun en geniş kesiminin uzlaşması sonucu hayata geçirilecek bir anayasayla mümkün olacaktır. Darbecilerden miras kalmış seçim barajının düşürülmesi, siyasal partiler ve seçim kanunlarında Türkçe dışındaki dillerde siyaset yasaklarının kaldırılması, Terörle Mücadele Yasası'nın ve Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması, bu mahkemelerin verdikleri tüm kararlara karşı yeniden yargılama süreçlerinin işletilmesi gibi değişiklikler çok kısa sürede gerçekleştirilebilir. Bu adımların, artık daha fazla geciktirilmeden atılması, sürecin baş aktörü siyasal iktidarın ve devletin samimiyetini kanıtlayacak ve güven artırıcı işlev görecektir. Bu adımlar, çoğulcu, özgürlükçü, eşitlikçi anayasa yapımını da kolaylaştıracaktır.”

Basın toplantısına ADAM-DER Genel Başkanı Tuna Atalay, bugünün Anneler Günü olduğunu, annelerin hem dağdaki hem de askere giden evlatları ile birlikte ağlamadığı bir gün dilediğini belirtti.

RE-DER Genel Başkanı Servet Kahramaner de barışa katkı sunmak için bölgeye geldiklerini belirterek, "Görüşmelerimiz oldukça verimli geçti ve halkların arasında hiçbir sorun olmadığını gördük. Biz gelirken acaba bir bölünme kaygısı mı olacak diye düşünmüştük ama böyle bir kaygının olmadığını gördük. Burada halkın bir birine kenetlendiğini gördük gittiğimiz yerde de bunları anlatacak ve takipçisi olacağız” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER