Çözüm Süreci Tarihi Ve Turistik Alanları Şenlendirdi

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Hilar Mağaraları, çözüm süreciyle bölgede oluşan huzur ortamıyla birlikte ziyaretçi akınına uğradı.Tarihi M.Ö. 9 bin yıl öncesine dayanan...

Çözüm Süreci Tarihi Ve Turistik Alanları Şenlendirdi
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Hilar Mağaraları, çözüm süreciyle bölgede oluşan huzur ortamıyla birlikte ziyaretçi akınına uğradı.

Tarihi M.Ö. 9 bin yıl öncesine dayanan Hilar Mağaraları bölgede oluşan huzur ortamıyla gün yüzüne çıkıyor. Bir dönem terör olaylarından ötürü bölgeye gelmek istemeyen yerli ve yabancı turistler son dönemlerde kafile kafile gelmeye başladı. Diyarbakır’ın tarihi bir çok mekanlarının turizme kazandırılması için çalışmalar hızla devam ederken, insanlık tarihinin başladığı yer olarak bilenen Hilar Mağaraları en çok ilgi görülen yerlerin arasında yer aldı. Ergani ilçesine 7. kilometre uzaklıkta bulunan Hilar Mağaraları’nın tanıtımı ve turizme kazandırılması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Hilar Mağaraları’nı ziyaret edenlerin gördüğü manzara karşısında etkilendiğini ifade ederek, son zamanlarda tur operatörlerince Hilar Mağaraları için özel turlar düzenlendiğini söyledi. Restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Kaymakam Erdinç, şuan elde edilen bulguların oranının sadece yüzde 30 olduğu belirterek, kazılarda daha birçok eser çıkacağını söyledi. Şuan haftada 200-300 yerli ve yabancı turistin Hilar Mağaraları'nı görmeye geldiğini kaydeden, Erdinç, bu sayının her geçen gün arttığına vurgu yaptı. Erdinç, “Hilar Mağaraları’nın 9 bin yıllık tarihi var. Yapılan kazılarda elde edilen bulgulardan bunu öğreniyoruz. Buranın insanlığın uygarlığı açısından çok önemli bir yeri var. Çünkü ilk buğdayın ekildiği alan burasıdır. Hayvanların ilk evcilleştiği yer de yine Hilar Mağaraları’dır. Bu anlamda Hilar Mağaraları insanlığın uygarlığı anlamında çok önemli bir merkeze sahip. Gerek bölge, gerekse de Diyarbakır açısında turizm açısından burası önemli bir konumdadır. Son zamanlarda yoğun bir turist akını yaşanıyor. Tur operatörleri Hilar Mağaraları için geziler düzenlemekte. Bu durum da bizi memnun ediyor. Burayı ziyaret eden herkesin etkilendiğini görmekteyiz. Hilar Mağaraları’nı görmeyenlerin görmelerini tavsiye ediyoruz. Çok memnun kalacaklarını düşünüyoruz. Burada restorasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Yapılan çalışmada şuana kadar ortaya çıkan bulguların sadece yüzde 30 oranında ortaya çıktığını tahmin ediyoruz. Kazı çalışmalarında elde edilen eserler Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Hilar Mağaraları’nda 20 civarında mezarlık bulunuyor. Son zamanlarda gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış olduğunu görmekteyiz. Haftada ortalama 200-300 civarında yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor. Bu durum ilçemizin ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. Hilar Mağaraları’nın tanıtılması açısından çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda bir kitap da hazırladık ve en iyi şekilde tanıtma gayreti içerisindeyiz. Hilar Mağaraları’nı ziyaret edenlerin buradan memnuniyetle ayrılacağına düşünüyorum. Bundan dolayı herkesi burayı görmesi için davet ediyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER