Dicle Üniversitesinden Demirtaş'a Yasak

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Dicle Üniversitesi'nde düzenlenecek ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı panele izin verilmediğini ifade ederek, "Bunu kınıyoruz. Rektörlüğün talebe yönelik ret yazısı, demokrasi skandalı" dedi.

Dicle Üniversitesinden Demirtaş'a Yasak
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Dicle Üniversitesi'nde düzenlenecek ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı panele izin verilmediğini ifade ederek, "Bunu kınıyoruz. Rektörlüğün talebe yönelik ret yazısı, demokrasi skandalı" dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'nde, farklı fikirlerin tartışılmasına yönelik geliştirilen kapsamlı provokasyan ve engellemelerin olduğunu savundu.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nin, 10 Mayıs'ta Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde, "Çözüm sürecinde siyaset ve akademinin rolü" konulu bir panel düzenlemek istediğini ifade eden Baluken, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da panele konuşmacı olarak davet edildiğini söyledi.

Baluken, ancak bu talebe, üniversite rektörlüğü tarafından verilen cevabın, "demokrasi skandalı, üniversitenin zihniyetini ortaya koyması açısından utanç verici tarihi belge" olduğunu öne sürdü. Baluken, Rektör Ayşegül Jale Saraç imzasıyla Eğitim-Sen'e gönderilen cevap yazısında, "Ülkemizin içinde bulunduğu çözüm sürecini akamete uğratmak isteyen kesimlerce üniversitemiz kampüs alanı içerisinde oluşabilecek provokatif eylemlere meydan vermeme amacıyla üniversite kongre merkezi ve diğer tüm salonlarına, üniversitemizin düzenlediği aktiviteler dışında kullanım izni verilmemesi yönünde üniversitemiz yönetim kurulunun almış olduğu karara istinaden salon tahsisi talebiniz mümkün görülmemektedir" denildiğini belirtti.

"CEVAP, TAMAMEN YASAKÇI, AYRIMCI, IRKÇIDIR"

Bu cevabın, tamamen yasakçı, ayrımcı, ırkçı olduğunu öne süren Baluken, tarihe geçecek antidemokratik tutum ortaya konulduğunu savundu.

Baluken, cevabın kendisinin provokasyon olduğunu, bunun hem çözüm sürecine hem de Dicle Üniversitesi'nin demokratik ortamına yönelik provokasyon girişimi anlamına geldiğini söyledi.

Dicle Üniversitesi'nde ırkçı, antidemokratik, ayrımcı yaklaşımın uzun süredir devam ettiğini iddia eden Baluken, "Başbakan ya da başka bir parti genel başkanı, Dicle Üniversitesi'nde bir panele katılma talebini iletseydi, yine böyle bir cevap verilir miydi?" diye sordu. Baluken, Dicle Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun antidemokratik yaklaşımını kınadıklarını belirtti.

Baluken, buna benzer bir olayın Ankara Üniversitesi'nde de yaşandığını ifade ederek, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in isminin görülmesinden sonra panel için tahsis edilen salonun iptal edildiğini savundu. Baluken, çözüm sürecinde, rektörler tarafından gösterilen bu yaklaşımların son derece vahim olduğunu belirtti.

Bu tür yaklaşımlarla ilgili zaman zaman YÖK Başkanı ile görüştüklerini belirten Baluken, YÖK Başkanı'nın da rahatsızlığının bulunduğunu söyledi. Baluken, sadece rahatsızlığı dile getirmenin, bu süreçte mevcut beklentiyi karşılamayacağını, idari bazı önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2013, 01:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER