Diyarbakır’da Astronotlu Sihirbazlı Temizlik Çalışması

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kentin geneline astığı billboardlarda, sihirbaz, robot, uzaktan gelen kadın, astronot ve şövalye figürleri kullanarak, ‘Bu şehri kim kirletiyor’ sloganıyla temizlik çalışması başlattı.Güneydoğu...

Diyarbakır’da Astronotlu Sihirbazlı Temizlik Çalışması
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kentin geneline astığı billboardlarda, sihirbaz, robot, uzaktan gelen kadın, astronot ve şövalye figürleri kullanarak, ‘Bu şehri kim kirletiyor’ sloganıyla temizlik çalışması başlattı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş, Genel Sekreter Yardımcısı ve Çevre Koruma Daire Başkanı Şahin Elkaan katıldı. Temizlik kampanyasının uzun erimli bir çalışma olduğunu kaydeden İpek, bu çalışmayla kentte farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti. İpek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar ilçe belediyelerinin toplam bin 188 kişinin haftanın 7 günü gece gündüz çalıştığını belirterek, “107 adet çöp toplama aracımız, 22 yol süpürme aracımız bu kentin sokaklarında ve caddelerinde sürekli olarak bir temizlik faaliyeti içinde. Diyarbakır’da bir günde topladığımız çöp miktarı tam tamına 750 ton. Birçok bölgede 24 saat 3 vardiya halinde çöp toplama araçlarıyla çöpler toplanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizin süpürgecileri Suriçi, Ofis Ekinciler ve Gevran caddelerinde çift vardiya çalışıyor” dedi.

İpek kentin temizliği harcanan bütçeye dikkat çekerek, Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bir yıl içinde 46 milyon 152 bin 821 lirayı sadece temizlik için harcandığını ifade etti. İpek, kentte kirliliğe neden olan parametreleri de sıraladı. İpek, “Öncelikle kentimizde büyük bir hızla devam eden inşaat çalışmalarının kirlilik yükünün oluşmasında baş aktörlerden biri olduğunu belirtmek isterim. Yine yurttaşlarımızın çöp bırakma saatlerine riayet etmemesinin en önemli kirletici unsur olduğunu söyleyebilirim. Oysaki bu kentte her ilçenin belli bir çöp çıkarma saati var. Çöp araçlarımız belli bir saatten sonra ana ve arterlere girerek çöpleri topluyor. Ancak yurttaşlarımız nedense bu saatlere riayet etmiyor ve belirlenen saatin dışında çıkarılan çöpler ne yazık ki orada bekliyor” diye konuştu. Seyir halindeki gerek toplu taşıma araçlarından gerekse bireysel araçlardan yollara rastgele çöp atılması, ocakbaşı faaliyeti yürüten esnafın küllerini caddelere atması kentin en önemli kirletici unsurları olduğunu aktaran İpek, kentin kirliliğinde önemli yer tutan inşaat hafriyatı için belirlenen alanın kullanılmasını istedi. İpek, ikinci bir alan için de ihaleye çıktıklarını ifade ederek, hafriyat alanları sayısını artırarak kentte hafriyat sonucu oluşan kirliliği önlemeyi ve hafriyatı kontrol altına almayı hedeflediklerini söyledi.

İpek, kentin ana arterlerinde 11 tane hamarat olarak tabir edilen yol süpürme aracının gece de çalıştığını kaydederek, 3 yol süpürme aracının gündüz faal olarak çalıştığını, 1’isinin de acil müdahaleler için bekletildiğini söyledi. İpek, “Yine yaptığımız ihale kapsamında 800 adet çöp kovası aldık. Bunlardan 300 adet ayaklı çöp kovasını okullara ve kurumlara vereceğiz. Ana arterlerde elektrik direklerine de ısıya dayanıklı kompozit olarak tabir edilen 300 adet çöp kovası yerleştireceğiz. Yine 200 adet özel tasarım çöp kovasını cazibe caddelere yerleştireceğiz” diye konuştu. İpek, yakın bir zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi dahil tüm ilçe belediyelerin temizlik işlerinin Diyarbakır Çevre İlleri Birliği (DİÇEB) tarafından yürütüleceğini de söyledi.

KATI ATIK ENTEGRE TESİSİ PROJESİ ONAYLANDI

Katı Atık Entegre Tesisi Projesi’nin onaylandığını da müjdeleyen İpek, projenin hayata geçmesiyle birlikte katı atıkların kaynağında ayrıştırılarak tesise ulaştırılacağını söyledi. Çınar ilçesinin Sevindik köyüne kurulacak tesisin 34 milyon avroyu aşkın bir fona sahip olduğunu kaydeden İpek, “Bu bütçenin yüzde 78’ini AB finanse ediyor, geriye kalan yüzde 22’lik kısmının yüzde 40’ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 60’ını ise DİÇEB karşılayacak. Bu büyük tesisin 2015 yılında faaliyete geçmesini hedefliyoruz” dedi. İpek son olarak, okul yönetimlerine, inşaat sektörüne, esnafa, araç sürücülerine, site yöneticilerine ile yurttaşlara çağrıda bulunarak temizlik konusunda belli bir hukuk içerisinde davranmaları yönünde çağrı yaptı. İpek, kampanya süresi boyunca yurttaşlarla birebir temas halinde olacaklarını söyledi. İpek, sokaklar ve caddeler dışında televizyon ve radyolarda da temizlik kampanyası ile ilgili yayınlar yapacaklarını belirtti. Kampanya promosyon ürünlerinin yurttaşlara hediye edilerek neden kentin temiz tutulması gerektiğini anlatacaklarını kaydeden İpek, “Medeniyetler kenti Diyarbakır, güzel Diyarbakır, temiz Diyarbakır için hadi gelin el ele verelim. Sokaklarımıza Çöp Atanları Uzaklarda Aramayalım. Diyarbakır sokaklarını bu kentte yaşayan bizler kirletiyoruz Lütfen sokaklarımıza çöp atmayalım. Diyarbakır’a sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER