Engelli Mimar Engel Tanımıyor

16 yaşında yakalandığı miyotobüler miyopati yani kas ve eklem hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum şekilde yaşamını sürdürmek zorunda kalan İrem Toksöz, tüm zorluklara rağmen pes etmeyerek mimarlık fakültesini bitirdi.

Engelli Mimar Engel Tanımıyor
6 yaşında yakalandığı miyotobüler miyopati yani kas ve eklem rahatsızlığına yakalanan İrem Toksöz, hastalığın ilk aşamasında yürümede ağırlık ve hareket eksikliği hissetti. Doktora gittiğinde kendisine miyopati kas hastalığı tanısı kondu. Buna rağmen Dicle üniversitesi mimarlık fakültesi mezunu olan Toksöz, hayata küsmeyerek kendini engellilere yararlı projeler yapmaya adadı. Tekerlekli sandalye mahkum bir şekilde hayatını sürdürmeye çalışıyor ama ürettiği projelerle diğer engelli vatandaşlara da örnek oluyor.
İrem Toksöz,Diyarbakır’da engelli insanların yaşamasının zor olduğunu,tek başına dışarı çıkmasının imkansız gibi olduğuna dikkat çekerek,üniversite mezunu olmasına rağmen memur olmak yerine kendisiyle aynı kaderi paylaşan engellilere kendisini adamayı uygun gördüğünü ifade etti.
 
‘PROJE ÜSTÜNE PROJE ÜRETİYORUZ’
 
 Toksöz,”Kaldırımlarımız  çok yüksek, rampalarımız çok dik .Gidilecek yerlerde engellilere uygun düzenleme yapılmamış .Yapılsa bile yapmış olmak için yapılmış ,kullanışlı değil. Vatandaşlarımız bu konuda duyarsız .Rampaların önleri kapatılmış, park edilmiş engeli arkadaşlarımız buralardan geçerken çok zorlanıyor ve geçemiyor. Dicle Üniversitesi mimarlık fakültesi mezunuyum. Memuriyet düşünmedim, çünkü sınırlandırmak güzel değil .Engellilere yönelik çalışmanın bana daha uygun olduğunu belirterek,uluslar arası engelliler derneği daha faydalı bir çalışmalar yürüttüklerini gördüm.Ben de ‘neden ben de benim gibi engelli insanlara yardım etmeyeyim?’ diye düşünerek uluslar arası engelliler derneğinde projeler üretmeye başladım. Engellilere yönelik gerçekleştirmek istediğimiz engelli merkezimiz var .Bunun mimari projesini ben hazırladım. Değişik çalışmalarım var .İnşallah engellilere faydalı olabilirim.” dedi.
 
‘ZORLUKLARA KARŞI YENİLMEDİM’
 
 Her insanın kendine göre zorlukları bulunduğunun altını çizen Toksöz ,yaşadığı zorlukların kendisini asla yıldırmadığını ifade etti. Toksöz,”Ama belki farkında değildir veya onlara alışmıştır. Benim de zorluklarım var, ama alıştığım için bunlar bana çok zor, aşılmaz engeller olarak görülmüyor. Nedir mesela, benim binam, çıkarken basamaklardan çıkmak durumundayız. Bu basamaklardan çıkmak, dışarıdan baktığınız zaman; ‘Çıkar mı çıkmaz mı, iner mi?' gibi endişeleri var, ama benim böyle bir kaygım ve endişem olmadı. Zorluklarımız var mı, var. Ben sizlerin yapamadıklarınızı yapamıyorum, ama yapamadığım için de hiçbir endişe duymuyorum.” diyerek hayata ne kadar pozitif baktığını gösteriyor.
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER