İHD'den 'Geçmişle Yüzleşme' Projesi

İHD Diyarbakır şubesi, faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkarılması için 'Kayıplar geçmişimizdir, geçmişle yüzleşelim' projesi başlattı.

İHD'den 'Geçmişle Yüzleşme' Projesi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nce, bölgedeki faili meçhul cinayetler ve toplu mezarların ortaya çıkarılması için 'Kayıplar geçmişimizdir, geçmişle yüzleşelim' adlı bir proje başlatıldı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, "Kayıplar, faili meçhuller ve toplu mezarlar, yaşanan bu tahribatın en somut gerçekliğidir. Bu nedenle yürüteceğimiz çalışma büyük öneme sahip" dedi.Türkiye'deki toplu mezarların haritasını da çıkaran İHD, bölge genelinde çoğu PKK'lılara ait olduğu iddia edilen 253 toplu mezarda 3 bin 248 kişiye ait cenazeler olduğunu iddia etti.


İHD Diyarbakır Şubesi, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı'nın desteğiyle 'Kayıplar geçmişimizdir, geçmişle yüzleşelim' adlı proje başlattı. Altyapı çalışması tamamlanan ve uygulama aşamasına gelen projede, kayıplar ve toplu mezarlar araştırılacak. Proje kapsamında, gözaltında kaybolduğu iddia edilenlerin akıbetine ulaşılmaya çalışılacak. Projede ayrıca, tespit edilen toplu mezarların açılması için çalışmalar yürütülecek. Bir yıl boyunca saha çalışması, halk toplantıları, kamuoyunu bilgilendirici faaliyetlerin yapılacağı projede bir veri tabanı oluşturularak, yaşanan olaylar kayıt altına alınacak. Projede, bölge illerinde saha çalışmaları yapılarak, aktif veri depolanması sağlanacak. Bölgedeki insin hakları savunucuları, projenin Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu gibi faaliyetler için önemli bir altyapı çalışması olacağını belirtiyor.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

İHD'nin öncülüğünde yürütülecek proje kapsamında Mayıs ayında Kayıplar Haftası nedeniyle önemli bir çalıştay düzenlenecek. Akademisyenler, aydınlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla 18- 19 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek çalıştayda, 'geçmişle yüzleşmenin önemi, kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılmasının yol ve yönetmeleri ve toplu mezarlar' konusunda yapılması gereken çalışmalar tartışılarak, bu konuda bir yol haritası ortaya çıkarılacak. 4 yıldan bu yana 'Kayıplar bulunsun, failler yargılansın' sloganıyla her hafta bir eylem gerçekleştiren İHD Diyarbakır Şubesi yetkilileri, bugüne kadar bu konuda pek sağlıklı bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

TOPLU MEZAR HARİTASI

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından 2011 yılının sonlarında toplu mezarlara ilişkin bir rapor hazırlanmıştı. Raporda, bölge genelinde çoğu PKK'lılara ait olduğu iddia edilen 253 toplu mezarda 3 bin 248 kişiye ait cenazeler olduğu öne sürüldü. Türkiye'nin toplu mezar haritasının da çıkarıldığı rapordan sonra vatandaşların konuyla ilgili yoğun ihbarlarda bulunduğu belirtildi. İHD yetkilileri, gelen ihbarlar sonucunda bu sayının 4 bini geçtiğini söyledi. Toplu mezarlarla ilgiliİ HD'nin savcılıklara yaptığı başvuruların bazılarının olumlu karşılandığı belirtilirken, mezarların kepçelerle özensiz bir şekilde açılması ise tepkilere yol açmıştı. İHD yetkilileri, toplu mezarların Minnesota Protokolü'ne göre açılması ve delillerin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesinin gerektiğini belirtiyor

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 16:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER