Ambar Barajı Yüzde 70 Tamam

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşaa edilen ve bölgede 123 bin 250 dekar zirai araziyi suya kavuşturacak tesiste fiziki gerçekleşme yüzde 70'e ulaştığı belirtildi

Ambar Barajı Yüzde 70 Tamam
 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı- Silvan Projesi kapsamında bulunan Ambar Barajı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa ediliyor. Bölgede 123 bin 250 dekar zirai araziyi suya kavuşturacak tesiste fiziki gerçekleşme yüzde 70'e ulaştı.

"Hizmete Alacağımız Tesisle Milli Ekonomiye ve İstihdama Katkı Sağlanacak"

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, önemli bir projeyi daha hayata geçirdiklerini kaydederek "Bakanlığıma bağlı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve bizim de hizmete aldığımız baraj ve sulama tesisleri ile münbit topraklarımızı modern sulama sistemlerine kavuşturuyoruz. Ayrıca, yöre halkının refahına katkıda bulunan tesislerle çiftçilerimizin de yüzünü güldürüyoruz. Bu kapsamda hizmete alacağımız Ambar Barajı ile Ambar Çayı'nın sol sahilinde 64.850 dekar, sağ sahilinde 58.400 dekar olmak üzere toplam 123 bin 250 dekar zirai arazi suya doyacak ve topraklara bereket katılacak. Ambar Barajı, Diclehavzasında bulunan Ambar Çayı üzerinde ve Kocaköy İlçesi'nin yaklaşık 6 km batısında, Ambar Köyü'nün güneyinde yer alıyor. Kil çekirdekli zonlu dolgu tipinde inşa edilen barajın temelden yüksekliği 40 metredir. Barajın gövde hacmi 3,7 milyon m3 olup, rezervuar hacmi ise 132 milyon m3'tür. Çalışmaların hızla devam ettiği 48 milyon TL yatırım bedelli barajın 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Ambar Barajı'nın sulama inşaatında ise yüzde 20 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup işin 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor." dedi.

Projenin tamamlanması ile bölgede yaşanan işsizlik probleminin çözümüne, bölgelerarası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlanacağını da ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Projenin gerçekleşmesi ile yıllık 49 milyon TL net gelir artışı ile 16 bin kişilik ek istihdam sağlanacak. Ambar Barajı, bölge arazilerinin verimini artırmakla kalmayıp yöre halkının gelirine ve istihdamın gelişimine de çok önemli katkılar sağlayacak" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 19:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER