Batman seçim sonuçları Hüda-Par'ın oyları kime gidecek?

1 Kasım seçim sonuçları için kritik soru. Hüda-Par'ın oyları kime gidecek? Hüda-Par'ın 7 Haziran'da yüksek oy aldığı Batman'da seçim sonuçları nasıl şekillenecek?

Batman seçim sonuçları Hüda-Par'ın oyları kime gidecek?
 1 Kasım seçimlerine katılmama kararı alan Hür Dava Partisi- Hüda-Par'ın 7 Haziran'da aldığı oylar kime gidecek?

Bu, 1 Kasım için kritik bir soru.

Zira AK Parti, Hüda-Par tabanının oylarını alarak bazı yerlerde fazladan bir milletvekili kazanma olasılığını artırmayı hedefliyor. 

BBC Türkçe Servisi, Hüda-Par'ın 7 Haziran'da yüksek oranda oy aldığı Batman'da Hüda-Par'lıların nabzını tuttu. İşte Hüda-Par oylarının 1 Kasım seçim sonuçlarına etkisi...

HÜDA-PAR NEDEN SEÇİME KATILMIYOR?

2014'teki yerel seçimlere parti olarak katılan Hüda-Par, 7 Haziran seçimlerine ise bağımsız adaylarla katıldı.

Yerel seçimlerde partinin Türkiye genelinde oy oranı %0,19 oldu.

Parti, Batman'da 13 bin oyla % 7,8 oranına ulaştı. Hüda-Par'ın mevcut siyasal gücünün yoğunlaşmış olduğu yerlerden Batman, parti adaylarının yerel seçimde olduğu gibi 7 Haziran seçimlerinde de Türkiye'de en yüksek oy oranına (Yaklaşık 14 bin oyla yüzde 5.5) ulaştığı kent.

7 Haziran seçim sonuçlarına göre, Hüda-Par Batman'da 13 bin oyla % 7,8 oranına ulaştı.

 Partinin seçimlere katılmama kararı,"AK Parti'yle gizli bir ittifak kurulduğu" yönündeki iddialara neden oldu. BBC Türkçe'ye konuşan partinin Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğru,"bu iddiaların kesinlikle yanlış olduğunu" söyledi.

Doğru, seçimlere girmemelerine YSK'nın bir uygulamasının engel olduğunu belirtiyor:

"Bağımsız adaylar seçimlere girdikleri vakit yarışa geriden başlıyorlar. Parti amblemi yok. Seçim kağısında yazının puntosu partilerin puntosundan farklı. Ne bir fotoğraf ne de bir amblem var. Bunlar olmayınca, bölgedeki, özellikle de kırsal kesimdeki okur yazarlığın düşük olmasıyla bu bir dezavantaj oluyor. Son seçimlerde çok sayıda geçersiz oy da vardı. TÜRK Parti'ye de amblemi benzer olduğu için birçok oy verildi. Bu partinin burada adayı dahi yoktu."

batman seçim sonuçları 1 kasım hüdapar oyları kime gidecek
Hüda-Par Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğru.

YSK HÜDA-PAR'IN İTİRAZINI KABUL ETMEDİ

Bu durum üzerinde tabanlarında da anketler yaptıklarını ve sonuçta seçimlere parti olarak girme kararını aldıklarını söyleyen Doğru, bu noktada teknik sorunların çıktığını söylüyor:

"Bir partinin seçime girebilmesi için seçimden altı ay önce mevcut illerin yarısından fazlasında teşklatının olması gerekir. Bizim de normalde seçimden altı ay önce 44 - 45 ilde teşilatımız vardı. Sayı yeterliydi. 7 Haziran'dan sonra aktif olmadıkları için bazı teşkilaştılarımızı feshetmek zorunda kaldık.

Seçime üç ay kala bu işlemleri yaptık. Parti olarak girecektik. En son YSK seçime girecek partilerin içinde olmadığımızı açıklayınca '6 ay öncesine kadar ki sürede bu kadar teşkilatımız mevcuttur' diye itirazımızı yaptık. Bu itirazımıza verilen cevapta ise 'hem altı ay öncesinde hem de seçime kadar olan sürede bu sayının muhafaza etmeniz gerekir' dendi. Yani bu, o maddeye getirilmiş bir yorumdur. Seçime giremeyişimiz bundan kaynaklandı. Bir partinin lehinde veya aleyhinde veya mevcut ortamdaki sıkıntılardan değil."

HÜDA-PAR SEÇMENİNİN YÜZDE 95'İ AK PARTİ'YE OY VERİR

Batman'da İslami bir yayın çizgisi olan Batman Rehber gazetenin Yazı İşleri Müdürü Mehmet Salih Özcan ise Hüda-Par seçmeninin büyük bir bölümünün sandığa gideceğini, sandığa gidenlerin ise tercihinin ağırlıklı olarak AK Parti olacağını söyledi.

Batman seçim sonuçları Hüda Par oyları kime gider
Batman Rehber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Salih Özcan.

Özcan şunları söylüyor:

"Hüda-Par, tabanını serbest bırakmış durumda. Bu serbestlik tabanın büyük çoğunluğunu AK Parti'ye kaydırır. Verecek olurlarsa AK Parti'ye verirler ama vermemeleri ihtimali de olabilir. Kanaatimce o seçmenlerin yüzde 70'i sandık başına gider. Sandık başına gitmeleri durumunda da bence o oyların yüzde 95'i AK Parti'ye gider."

Özcan, Hüda-Par seçmeninin bu olası tercihlerinin nedeniyle ilgiliyse şöyle konuşuyor:

"Çatışmalardan dolayı HDP'ye tepki var. Oy potansiyelinin binde birinin dahi HDP'ye gitmeyeceğine kesin eminiz.Batman Rehber gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Salih Özcan AK Parti'nin muhafazakar bir kimliğinin olması da etkili. Saadet Partisi'ne de dindar bir parti olması nedeniyle ufak bir oy gidebilir."

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER