BDP'nin Diyarbakır, Mardin ya da Van'ın Adayı Kadın Olacak

BDPli Filiz Koçali, partilerinde yüzde 40 kadın kotası bulunduğunu ve bazı belediye başkanlıklarını sadece kadınlara açacaklarını söyledi.

BDP'nin Diyarbakır, Mardin ya da Van'ın Adayı Kadın Olacak
 BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, partilerinde yüzde 40 kadın kotası bulunduğunu, bazı belediye başkanlıklarını sadece kadınlara açarak kotayı gerçekleştirmeye çalışacaklarını belirterek, "Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerinden birinde ya da ikisinde kadın aday göstereceğiz" dedi.

Koçali, gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlerin çalışmalarına başladıklarını, seçim komisyonlarını oluşturduklarını ve eğilim yoklamaları yaptıklarını söyledi.

Adayların belirlenmesi için ön seçim yapacaklarını bildiren Koçali, ön seçim genelgesini hazırladıklarını, aday adaylıkları için başvuruları almaya başlamadıklarına bildirdi.

DOĞUDA BDP BATIDA HDP

Seçim komisyonunun yerel seçimlere ilişkin hazırlayacağı takvimin Merkez Yürütme Kurulunda (Myk) görüşülerek, karara bağlanacağını anlatan Koçali, "Yerel seçimlere bölgede BDP, batıda ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile gireceğiz. İlleri bölge ve batı diye ayırdık ama henüz il il isimlendirilmedi. HDP'deki yöneticiler ortak toplantılar yapacağız. Önümüzdeki günlerde seçim takvimimizi ve uygulayacağımız yöntemleri açıklayacağız" diye konuştu.

PARTİNİN KADIN KOTASI YÜZDE 40

BDP'de yüzde 40 kadın kotası olduğuna dikkati çeken Koçali, "Bazı belediye başkanlıklarını sadece kadınlara açarak kotayı gerçekleştirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı. Kocali, kazanacaklarını düşündükleri Diyarbakır, Mardin ve Van illerinden birinde ya da ikisinde kadın aday göstereceklerini söyledi.

GÜÇLÜ BÖLGELERE KADIN ADAY

Kazanma ihtimallerinin güçlü olduğunu düşündükleri bazı il, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için de belli oranda kadın aday göstereceklerini vurgulayan Koçali, bunların dışındaki yerlerde ise kadın ve erkek aday adaylarının ön seçimde yarışacaklarını aktardı.

ÇOK EŞLİLER ADAY OLAMAYACAK

Koçali, yerel seçimlerde kişilerin aday adayı olabilmesi için bazı ön koşulları bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye'de çok eşlilik ne yazık ki var. Çok eşli olanlar, yerel seçimlerde partimizden aday olamayacak. Ayrıca, tüm erkek adaylar da partili kadınların süzgecinden geçecek. Cinsiyetçi olmayan, kadının özgürlük mücadelesini kavramış adayları tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KADINA ŞİDDET UYGULAYANLARIN ŞANSI YOK

Aday belirleme komisyonundaki kadınların, adayları kadın bakışıyla da değerlendireceğini bildiren Koçali, "Biz, herkesin aday adaylığını eşit görmüyoruz. Herkesin aday adayı olma hakkı var ama bazıları hakkında da görüşlerimizi açıklarız. Aile içi dahil olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddet kullananlar da partimizden aday olamayacak" dedi.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER