‘EMLAKÇI DEĞİL, CAMBAZ BUNLAR’

AHMET BEŞENK (ÖZEL HABER) Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan olaylar ile birlikte göç etmek zorunda kalan aileler fırsatçı emlakçı ve nakliyecilerin namertçe uygulamalarına maruz kalmıştı. Kamuoyunda günlerce konuşulan bu konunun bir başka versiyonu ise Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşanıyor. Konu ile ilgili olarak söyleşi gerçekleştirdiğimiz Diyarbakır Emlakçılar Derneği başkanı Mustafa Koç, bu tür fırsatçılık yapanları en ağır dille eleştirerek: “Emlakçı değil, cambaz bunlar” dedi. İşte o röportajdan başlıklar:

‘EMLAKÇI DEĞİL, CAMBAZ BUNLAR’

 BEŞENK: KİM BU VURGUNCULAR, NAMERTLER?

 

KOÇ: Bize kayıtlı olan Emlakçılar ile ilgili olarak bu güne kadar böyle bir şikayet almadık, bizim üyelerimiz böyle bir soysuzluk yapmaz. Çağrılarımıza cevap vermeyen emlakçıların çoğu korsan, bize üye değiller. Bize üye olanlarda bizleri kırmıyorlar ve çok değerliler. Bu fırsatçılıkların önüne geçilebilmesi için kanunların çıkması gerekiyor. Ha hayvan cambazı, ham korsan emlakçı aynıdır. Bir kürsü, bir masa emlakçı olunuyor. Aslında işinin ehli olan Emlakçılar günah keçisi olarak seçiliyor. Birde bu ev sahiplerine de bir el atmak lazım. Aslında fırsatçı korsan emlakçılar ile fırsatçı ev sahiplerinin işbirliği irdelenmeli.  Emlakçı fiyatı belirleyebilir mi? Size bir örnek vereyim, 500 evler civarındaki konutları kimse 400 TL’ye tutmuyordu şimdi kiralık yer yok, bulamazsınız. Hem de normal fiyatın üzerinde.  

 

BEŞENK: Sur ve Bağlar mağdurlarına siz nasıl bir tavır sergilediniz?

 

KOÇ: Emlakçılar Derneği olarak üyelerimizi hem SMS hem de telefonla arayarak, mağdur ailelere aracılık hizmetlerinde yardımcı olmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Şu ana kadar Derneğimize üye Emlakçı arkadaşlarımızdan herhangi bir şikayet almadık. Basında ve bir takım çevrelerde bazı emlakçıların ve ev sahiplerinin mağdur aileleri aracılık hizmetlerinde daha fazla mağdur ettiği duyurulmuştur. Söz konusu emlakçıların herhangi bir odaya ve derneğe üye olmadığı bunların korsan emlakçı olduğu görülmüştür

 

BEŞENK: Bunun önüne nasıl geçilir?

 

KOÇ: Niyet iyi olmayınca bunun önüne hiçbir şekilde geçilemez, önüne ancak iyi niyet ile geçilebilir ki oda yok. Ev sahiplerinin bir an göç ettikleri evlerine dönmeleri gerekiyor. Sur içi için geç olabilir ama Bağlardaki insanlar evlerine dönsünler, aksi takdirde bu fırsatçılar pirim yapmaya devam edecekler.

Bizim sitemimiz ev sahiplerinedir. 250–300 TL’lik evler göçle birlikte 500 TL’ye çıktı. Biz diyoruz ki, tarihte belki ilk defa Sur’daki vatandaşlarımızın başına böyle bir olay geliyor. Yapabiliyorsanız bırakın 500 TL’yi 300 TL’lik kirayı 250 TL’ye indirin. 250 TL’lik evine 500 TL talep eden bu tür insanlara biz fırsatçı diyoruz. Bu bir fırsat ticaretidir. Ahlaki değildir. Bunun yanında belki bizim konumuz değil ama sonuçta emlak sektöründeyiz. Birçok konuyu araştırdığımız için taşımacılık yönünde de şu an bir sıkıntı yaşanıyor. Şöyle bir örnek verecek olursak, çatışmalardan önce 4 tonluk bir yük 250 TL’ye getirilirken, şimdi Urfa kapı’dan Kuruçeşme’ye kadar bile 500 ile 700 TL arası nakliye ücreti talep ediyorlar. Bunlar ahlaki midir? Bunlar ahlaki de değil insani de değil

 

BEŞENK: Kiralık ev sıkıntısı şu an için ne durumda? İnsanların gidebileceği yerleşim alanları kaldı mı?

 

KOÇ: Size çok ilginç bir şey söyleyeyim, şu anda Diyarbakır’da konut kiralamak isterseniz bu mümkün değil. Çünkü her yer tıka, basa doldu. Birde madalyonun öbür yüzüne bakalım. Şehir Dicle kent bölgesinde tonla kiralık konut var, kimse buraları tutamıyor. Neden; Çünkü buralar elit kesim ve mağdur halkın bu kiraları ödeyecek durumu yok. Yani anlayacağınız fakire ucuz kiralık ev yok..

 

 

BEŞENK: Diyarbakır’da emlak satışı ne aşamada?

 

KOÇ: Eğer elinizde satılık konut var ise sıkıntı yok. Fiyatlar değişmedi ama elinizde eğer arsa var ise fiyatlar çok fazla düşüş yaptı. Zira, yatırımcı arsa almaktan çekiniyor. Emlak satışı Diyarbakır’da normal seyrinde devam ediyor. Konutlarda fiyatlarda düşüş yok, düşüş olduğu söylentileri tamamen gerçek dışıdır. Arsa satışlarında büyük durgunluk var bu doğrudur ama konutlarda hiçbir düşüş yaşanmıyor. 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2016, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER