Facia Önceden Duyurulmuş

Siirt'te günlük yayın yapan yerel Sonsöz Gazetesi'nin 24 Ağustos Pazar günü yaşanan boğulma vakasını 23 Ağustos Cumartesi günkü sayısında 'Siirt'te su tahliyesi faciaya sebep olmasın' başlığıyla duyurduğu ortaya çıktı.

Facia Önceden Duyurulmuş
Siirt’te günlük yayın yapan yerel Sonsöz Gazetesi'nin 24 Ağustos Pazar günü yaşanan boğulma vakasını 23 Ağustos Cumartesi günkü sayısında 'Siirt'te su tahliyesi faciaya sebep olmasın' başlığıyla duyurduğu ortaya çıktı.

Siirt Sonsöz Gazetesi Muhabiri Selami Deniz’in kaleme aldığı araştırma haberinde, 24-25 Ağustos’ta su tahliyesi olacağını ve özellikle piknikçilerin dikkat etmesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Haberde, “Yetkililerden elde ettiğimiz bilgilere göre, mevsimsel yağışlara bağlı olarak, Ağustos ayı sonuna kadar Alkumru Barajı ve HES tesisinden kontrollü olarak barajlardan su tahliyesi yapılacak. Yetkililer, mevsimsel yağışlara bağlı olarak, Ağustos ayı sonuna kadar Alkumru Barajı'ndaki su seviyesinin maksimum kotuna ulaşabileceği belirtilerek, ağustos ayının ikinci yarısından itibaren kontrollü olarak baraj kapakları açılarak, özellikle nehir yataklarına yakın bölgelerde ikamet eden vatandaşların dikkat etmesi noktasında uyarı amaçlı bilgilendirme uyarıları dikkate almaları gerekir. Feyezan dönemi süresince 24-25 ağustos tarihleri arasında muhtemel bir taşkına, can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi için vatandaşların basın yayın ve aracılığıyla bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Ayrıca barajlardan yapılacak tahliye çalışmaları esnasında nehir yatağındaki su akışının olası can ve mal kayıplarına yol açmaması için, ilgili kurumlarca isimleri bildirilen şahısların bilgilendirme hizmetine yönelik çalışmaların da aralıksız devam edildiği kaydedildi” ifadeleri kullanıldı.

GÖRGÜ TANIKLARININ İFADELERİ ŞOKE ETTİ

Görgü tanıklarının iddialarına göre, piknik yapmak için bölgeye gelen ailelerin bir anda su seviyesinin artmasıyla gözden kaybolduklarını söyledi. İddiada ayrıca, “Siren sesi duymadık. Baraj suyunun açılması sonucu tahminen 20-25 kişi suya kapıldı. Çevrede bulunan vatandaşların yardımıyla 4 kişi sudan sağ olarak çıkarılırken, 10-15 kişi kayboldu” ifadelerine yer verildi.

Balık yakalamak için bölgeye geldiğini belirten bir başka görgü tanığı olan Hasan Demir ise, “Meydandere köyü mevkinde 4 ayrı aile piknik yapıyordu. Biz de balık tutmaya geldik. Ancak birden sular yükseldi, biz de ne olduğunu anlayamadık. O anda hamile bir bayanı kurtardık. Ancak gözümün önünde iki çocuğun gittiğini gördüm. Bulunduğumuz yerde de telefon çekmediği için yüksek bir noktaya çıkıp 112’yi aradım” dedi.

Olayın duyulmasıyla birlikte bölgeye 10 ambulans, İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü'ne ait arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Bölgede arama kurtarma sahası yaklaşık 10 kilometreyi kapsayınca bu kez Diyarbakır ve Batman’dan Arama Kurtarma ekipleri çağrıldı.

BİLANÇO, 5 ÖLÜ, 1 KAYIP

Baraja yakın bölgede piknik yapan yaklaşık 12 kişi sulara kapıldı. 6 kişi kurtarılırken, aynı gece yapılan aramada da 1 kız çocuğunun cesedine ulaşıldı. Gece saatler 04.00’ı gösterince çekilen sularla birlikte 4 kişinin da cansız bedenine ulaşıldı. Kardeş olan Ahmet Tente ve Fikret Tente’nin cesetleri Botan Barajı yakınında bulunurken, Osman Parlaküşer ve çocukları Sema ile Seval Parlaküşer’in cansız bedenleri de suya süründükleri bölgeden yaklaşık 5 kilometre ileride bulundu. Hayatını kaybeden 5 kişi Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Osman Parlaküşer’in kayıp olan ve 4 yaşında olduğu tahmin edilen bir kızının bulunması için arama çalışmaları sürüyor.

YARALILARIN DURUMU İYİ

Saat 18.00 sıralarında meydana gelen olayda sağ olarak kurtarılan Sabriye Tente, Emine Kunduracı, Emre Yunus Öztaş, Leyla Tente, Doğan Güleç, Ercan Olgun ise Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Eren Algun aynı gün tahliye edilirken, diğer 3 kişi ise bugün taburcu edildi. Geri kalan 2 yaralının ise durumunun iyi olduğu belirtildi.

Olayı duyan kayıp yakınları hastane önüne yığıldı. Yakınlarından bilgi almaya çalışanlar sık sık hastane yetkililerini arayarak bilgi alırken, hastaneye gelen Siirt Vali Vekili Mustafa Pala ve Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan yaralılar hakkında bilgi aldı.

KRİZ MASASI KURULDU

Pala, olay sonrası bölgeye çok sayıda kurtarma ekibinin sevk edildiğini bildirerek, “Yaklaşık saat 18.00'da baraj gölünde biriken sular kapaklardan taşmış. Yasak olan bölgede piknikçiler varmış. Şu an bize intikal eden bilgilere göre 6 kişi hastaneye sağ olarak getirildi. Durumları da iyidir. Kaybolan 6 kişinin bulunması için de arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kimsenin paniğe kapılmaması gerekir. Kaybolan 6 vatandaşın bulunması amacıyla başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor” dedi

Siirt Devlet Hastanesi'nde, vatandaşların 223 43 45 No'lu telefondan sağlıklı bilgi alabilmeleri için kriz masası oluşturdu.

VALİ TUTULMAZ YILLIK İZNİNDEN DÖNDÜ

Yıllık izninin bir bölümü kullanan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, iznini yarıda keserek, Siirt’e döndü. Yazılı bir açıklama yapan Tutulmaz, ”Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, aziz milletimize de sabır ve başsağlığı dileriz” ifadelerini kullandı.

İKİ KARDEŞ YAN YANA DEFNEDİLDİ

Otopsi çalışmaları tamamlanan Ahmet Tente ile Fikret Tente adlı kardeşler ambulansla cenazeleri alınarak Siirt Sancaklar Carşı Camii’ne getirildi. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, Siirt İl Jandarma Komutanı Albay Şenel Yeloğlu, Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas ve kalabalık vatandaşın katılımıyla kılınan cenaze namazının ardından iki kardeşin tabutları tekbirler eşliğinde ambulansa bindirilerek Şeyh Süleyman Mezarlığı'na götürüldü. Burada yapılan törenle iki kardeş yan yana defnedildi.

"İDARİ VE ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz beraberindeki heyetle cenaze namazının ardından Siirt Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yaralı bulunan Osman Güneş’i ziyaret etti. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Siirt Valisi Tutulmaz, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını bildirdi.

Bir gazetecinin sirenlerin çalınmadan baraj suyu kapaklarının açıldığı yönündeki bir iddia olduğu yönündeki bir soruya Vali Tutulmaz, “Şu anda adli ve idari soruşturma başlatıldı. Sirenlerin çalıştığı ve bu konuda duyduklarını söyleyen de var, herhangi bir siren duymadıklarını söyleyen vatandaşlar da var. Adli ve idari soruşturmanın sonunda bunlar belli olacak. Alkumru yeni faaliyete geçmiş bir baraj değil. 2 yıldır faaliyetlerini devam ettiriyor, iki yıldır teamül oluşmuş, siren sesiyle vatandaşlarımız uyarılıyor. Dünkü elim olayla ilgili soruşturma açıldığı için herhangi bir şey demek doğru değil” şeklinde yanıt verdi.

"KAYIP KIZ ÇOCUĞUNU 40 KİŞİLİK BİR EKİP ARIYOR"

Vali Tutulmaz, 6 vatandaşın 4’ünün taburcu edildiğini, diğer vatandaşların sağlık durumunun iyi olduğu ve tedavi altında tutulduğunu söyledi. 40’a yakın dalgıçla arama kurtarma çalışmalarının yapıldığını da ifade eden Tutulmaz, “Helikopterle de zaman zaman hava destekli arama ve kurtarma çalışmaları yapılıyor” dedi.

Aradan 24 saat geçmesine rağmen kayıp olan 1 kız çocuğunun bulunamaması üzerine Siirt Valiliği, Van Emniyet Müdürlüğü dalgıç ekibi başta olmak üzere, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekibini çağırttı. Diyarbakır, Batman ve Siirt AFAD'a bağlı arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra, Siirt İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin katılımıyla arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

Arama-kurtarma çalışmalarına askeri helikopterler de havadan destek sağladı. Arama çalışmaları sürüyor. 

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2014, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER