Failler nerede?

Roboski katliamında ölenler anılırken, STK'lar başta olmak üzere ülke genelinde yapılan gösteri ve açıklamalarda, "faillerin adaletin önüne çıkarılması" istendi. Yakınlarının acısına dayanamayan anne kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Failler nerede?
 Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişi, ölümlerinin ikinci yıl dönümünde anıldı. Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde ve Ülkenin diğer bazı bölgelerinde, protesto gösterileriyle gündeme getirilen Uludere katliamıyla ilgili STK'lar, faillerin adaletin önüne çıkarılması gerektiğini ve Türkiyenin geçmişiyle yüzleşmesini istedi.

ÖZGÜR-DER VE HAKPAR

Diyarbakır'da ilk olarak Özgür-Der ile Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) üyeleri 34 köylünün hava operasyonnda ölmesini basın açıklamalarıyla protesto etti. Türkçe-Kürtçe 'Roboski'ye adalet' dövizleri taşıyan ve 'Müslüman zülme boyun eğmez' sloganları atan grup adına konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Emin Altundal, yakınlarını kaybedenlerin 2 yıldan bu yana adalet beklediğini söyledi.

KÜRDİSTAN'A KÜRDİSTAN

Başbakan Erdoğan'ın, Ergenekon'u tasfiye ettiğini ifade eden Altundal, şöyle dedi: "Ergenekon'u tasfiye eden, Öcalan'la masaya oturan, PKK'ya asker ve silah susturan, kimsenin dokunamadığı dershaneleri kapatma iradesi gösteren, Kürdistan'a 'Kürdistan' diyen bir Başbakan neden 34 vatandaşının katillerini bulup, üzerine sıçrayan kanı temizlemez? Kürt sorunu konusunda önemli adımların, atıldığı bir sırada Roboski katliamının hala aydınlatılmamış olması barış umutlarını da kırıyor."

KÜRT HALİNE ÖZÜR BORCLU

Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise, hükümetin Kürt halkına özür borcunun olduğunu öne sürerken, şöyle konuştu: "Roboski; bir kırılma noktasıdır. Katliamın aydınlatılması bundan sonra çok önemlidir. Bir an önce Roboski katliamını gerçekleştiren yetkililer, sorumlular mutlaka adaletin karşısına çıkarılmalı ve hak ettileri cezaları almalıdırlar. Ayrıca bu hükümetin Kürt halkına bir özür borcu var. Bu olayı örtmekle, şimdiye kadar katilleri ortaya çıkarmamakla, etkin bir yargılamanın önünü açmamakla hükümet dolaylı olarak bu suçun ortağıdır. Hükümet bir yandan etkin yargılamanın önünü açarak, diğer yandan Kürtler'den siyasetten af diliyerek aklanabilir. Ve Kürtlerin vicdanını rahatlatabilir."

HÜDA-PAR'DAN AÇIKLAMA

HÜR Dava Partisi (HÜDA-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırındaki hava operasyonunda 34 kişinin ölümünü katliam olarak nitelendirdi. urgut, "Katliamın adil bir şekilde soruşturulmaması, bu yönde bir iradenin de ortaya konulmamış olması acı vermeye devam ediyor. Katliamdan sonra özür bile dilenmemiştir. Sadece katledilen çocuk ve gençlerin ailelerine tazminat ödemek suretiyle meselenin hallolocağını düşünenler o mazlumların ailelerine ve bütün Kürtlere hakaret ettiklerinin farkında mıdırlar?" dedi.

MAZLUM-DER GRUBU DA

Mazlumder Diyarbakır Şubesi de Kayapınar ilçesinde, olayın faillerinin halen ortaya çıkmamasına tepki gösterdi. Dernek yöneticisi Ruhavioğlu, olayı açığa çıkarma yükümlülüğünün siyasi iradede olduğuna dikkati çekerek, bundan sonra böyle katliamların yaşanmaması yönündeki garantinin ancak sorumluların adalet ile yargılanmasıyla mümkün olacağını ifade etti. Basın açıklamasının ardından olayda yaşamını yiteren 34 kişinin isimlerinin yazıldığı pankartı anıta bırakan dernek üyeleri, olaysız dağıldı.

KAYIP YAKINLARI EYLEMDE

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 255’inci haftayı geride bıraktı. Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önündeki eyleme, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Emin Yılmaz, BDP il ve ilçe yöneticileri, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır TMMOB İKK üyeleri ile kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ROBOSKİ KATLİAMINA SESSİZLİK

BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Emin Yılmaz, Uludere olayının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorumlular hakkında etkin bir soruşturma ve cezai işlemin yapılmadığını söyledi. Yılmaz, “Kürtler çok iyi biliyor ki Roboski'nin sorumluları hesap vermedikçe, Uğur Kaymazların, Ceylan Önkolların, Eneslerin, Medeni Yıldırımların ve faili meçhul işlenmiş on binlerce cinayet aydınlanmayacak, yeni suikast ve katliamların önüne geçilemeyecektir” dedi. Açıklamaların ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Necibe Güneş Perinçek tarafından Uludere olayında hayatını kaybeden 34 kişinin isimleri okunarak, 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2013, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER