İŞ-KUR KURALARI ÇEKİLDİ

HABER: AHMET BEŞENK İş Kur tarafından 6 aylık süre ile TYÇP’den faydalanacak adaylar için Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde noter huzurunda, bilgisayarlı ortamda kura çekimleri yapıldı. 39 bin 173 aday arasından işe alınacak 5 bin kişi, noter ve katılımcıların huzurunda yapılan kura çekimi ile belirlendi.

İŞ-KUR KURALARI ÇEKİLDİ

 Diyarbakır'da bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmak üzere İŞ-KUR tarafından, 6 ay süreyle çalıştırılacak olan elemanların isimleri noter huzurunda yapılan kura çekimiyle yapıldı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kura çekimine Vali Yardımcısı Tuba Koşal, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsmail Koç, belediye başkan vekilleri ile başvuru yapanlardan bir kısımı katıldı. Kura çekimi ilk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yerleştirecek listenin kurasının çekilmesi ile başlandı. 39 bin 173 kişinin isminin olduğu kura çekiminin ardından 5 bin kişinin alınacak.

 

Öte yandan İş Kur tarafından gerçekleştirilen 5 Bin TYÇP personel alımının gerçekleştirildiği Bilgisayar ortamında ki kura çekimine hile karışıp, karışmayacağı noktasındaki endişelerine karşılık Dicle Üniversitesi tarafından görevlendirilen Bilişim uzmanı Fatih Mehmet Dişçioğlu ile bir konuşma yaptık.

 

Dişçioğlu çok titiz ve 3 şifreli bir aşama ile 3 ayrı kişide olan şifrelerin yan yana gelmemesi durumunda çalışmayan bir sistemi hayata geçirdiklerini belirterek şunları kaydetti: “Normalde total olarak katılımcı sayısı belli, listedeki isimlerin tümü girildi, sistem ismin ikinci kez kaydedilmesine asla müsaade etmiyor. Listelere kimsenin erişememesi için son güne kadar hem bilgisayarın hem de katılımcı listensin olduğu flaş diski ikisini de şifreli bir şekilde notere teslim ettik. Hem flaş disk hem de bilgisayar bu sabah noter tarafından getirtildi. Sistemin kaynak kodlarını da noter huzurunda sisteme döktürdük, yazılımın kodları da açık bir şekilde paylaşılıyor ki yazılım ile ilgili bir şaibe olmasın diye, gerekirse yazılım kodlarını da yayınlayabiliriz, inceleyebilirler. Ne yazılımsal olarak nede farklı bir şekilde hile olmasın diye özveri ile çalıştık. Yazılımın dışında onun güvenliğini de sağladık, hiçbir şekilde dışarıdan müdahale yapılamıyor. Zaten tek bir bilgisayar üzerinden çalışıyor, 3 ayrı kişide olan 3 şifrede olmadan hiçbir şekilde yazılımın çalışması mümkün değil. Bilgisayarın hem hard diskinde, hem işletim sisteminde, hem de flaş diskte ayrı şifreler bulunuyor. Şifreler ilk olarak sadece iş kurda vardı, noterde dahi yoktu, 3 kişi bir araya gelmeden veriler üzerinde bir oynamanın olması mümkün değil. Yazılımda bütün katılımcıların listesini de yayınladık, belki katılımcılar arasında ismimi yazdılar mı, yazmadılar mı diye merak eden olursa direkt isim, soy isim, TC kimlik numarası ile sorgulama yapıp kuraya dahil olduğunu görebilir. Vatandaşlarımızın içi sonuna kadar rahat olsun. Sonuçta biz burada yapacağımız küçük bir hatadan dolayı vatandaşın hakkına girecektik, ahını alacaktık. Ondan dolayı günlerce uykusuz bir şekilde, titiz bir şekilde çalıştık. Yazılım yönünden hiçbir şaibe veya adaletsizlik olmayacak.” Dedi.

 

Kura sonucu ismi çıkanlar ile ilgili yapılacak incelemelerin ardından isimlerinin birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 19:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER