IŞİD Şengal'den temizleniyor! Barzani cephede!

Peşmerge Güçleri Komutanlarından Sihad Barzani, Mesud Barzani’nin (Sincar) Şengal’i Kurtarma Operasyonu’nu Şengal Dağı’ndan komuta ettiğini söyledi.

IŞİD Şengal'den temizleniyor! Barzani cephede!
 Kürt güçlerinin IŞİD işgali altınaki (Sincar) Şengal kentine başlattığı operasyonun KBY Başkanı Mesut Barzani tarafından komuta edildiği bildirildi. Peşmerge'nin başlattığı operasyonda bölgenin bir kısmının IŞİD’den temizlenirken harekata katılan 7,500 Peşmerge, Şengal Dağı ve eteklerindeki Şengal’e üç koldan ilerliyor.

BasNews’in Peşmerge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, bu sabah başlayan (Sincar) Şengal’e Özgürlük Operasyonu kapsamında Peşmerge Güçleri’nin 3 koldan ilerleyişi devam ediyor.

Havadan koalisyon uçaklarının da destek verdiği operasyonda, Musl’dan gelerek Telafıer’den Şengal’e oradan Suriye topraklarına giden 47.Cadde Peşmerge kontrolüne geçti. Ayrıca Gabare bölgesi, Herdan Köyü ve çevresi, Til Şor, Faziliye ile Şengal’e 20 km mesafedeki çimento fabrikası IŞİD’den temizlendi.

BARZANİ KOMUTA EDİYOR

Öte yandan Kürdistan 24’e konuşan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Cemal Mihemed, operasyonun Kürdistan Bölge Başkanı ve Peşmerge Başkomutanı Mesud Barzani’nin bizzat komutasında yürütüldüğünü belirtti.

2014'DE İŞGAL EDİLDİ

Şengal ilçesi 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Ezdi Kürd, evlerini terk ederek Şengal Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra YPG’nin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Şengal Dağı, IŞİD'den kurtarılsa da ilçe merkezi hala IŞİD'in kontrolünde bulunuyordu.

"ŞENGAL'İN KURTARILMASI ŞİMDİDEN KUTLU OLSUN"

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin kardeşi Sihad Barzani, “Şimdiden, Şengal’in geri alınması bölgeye ve bütün Kürdistan halkına kutlu olsun!” dedi.

Operasyonu Şengal Dağı’ndan Başkan Mesud Barzani’nin bizzat komuta ettiğini bildiren Sihad Barzani, IŞİD’e büyük bir darbe indirdiklerini, 100 İŞİD’linin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Temkinli bir şekilde ilerlediklerini aktaran Komutan Barzani, “Yollara çok sayıda mayın döşemişler. Önden giden ekip yolu temizliyor, o şekilde ilerleyebiliyoruz” dedi.

Operasyonda 2003 yılında Saddam Hüseyin Ordusu’ndan ele geçirilen silah ve mühimmatla gerçekleştirdiklerini vugulayan Barzani, “Bu operasyonda hiç silah desteği olmadı. Eski dönemlerden kalan cephaneyle saldırıyoruz” ifadesini kullandı.

Almanya, Kanada ve başka ülkelerin silah vermek istediğine ancak Amerika’nın buna karşı çıktığına dair soruya ise Peşmerge Komutanı, “Umarım Amerika siyasetini gözden geçirir. Çünkü bu bölgelerde terör bitmez. IŞİD gider başka bir IŞİD yeşerir” yanıtını verdi.

Amerika’nın Irak Ordusu’nu 2 kez silahla donattığını hatırlatan Barzani, “IŞİD çabasız ve karşılıksız, Amerikan silahlarına sahip oldu. Irak bütün silahları onlara bıraktı” dedi.

ABD'DEN DESTEK AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının Sinjar'da Peşmerge güçlerine destek için yaklaşık 40 hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.

McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kürt Peşmerge güçleri, Sinjar'ı IŞİD teröristlerinden temizlemek için büyük bir operasyon başlattı. Koalisyon hava saldırıları, IŞİD birliklerini ve Sinjar, Ramadi ve Palmyra'daki pozisyonlarını tahrip etti. Peşmerge'nin Arap savaşçılarının da desteğiyle yürüttüğü Özgür Sinjar Operasyonu IŞİD'in Musul ve Rakka ile irtibatını da kesiyor" dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2015, 20:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER