Kürtlerden Şengal'i IŞİD'den geri alma operasyonu

Kuzey Irak'taki Peşmerge güçleri, Sincar kenti ve bölgeyi Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden almak için geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Kürtlerden Şengal'i IŞİD'den geri alma operasyonu
 Iraklı Kürt birliklerin karadan taarruzuna ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek veriyor.

BBC'nin Şengal bölgesinden bildiren muhabiri Jim Muir, taarruzun şafak vaktinde önce karadan roket saldırısıyla başladığını daha sonra birliklerinin karadan ilerlediğini aktarıyor.

Muir, kara saldırısına hava operasyonun da akabinde başlamasıyıla Şengal merkezinden de dumanlar yükseldiğini bildiriyor.

Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler kentin bir kısmının kontrolünü ele geçirmişti.

BBC muhabiri, 'Şengal'e Özgürlük Operasyonu' adı verilen taarruza 7 bin 500 peşmerge ve Ezidi savaşçının katıldığını aktarıyor.

Kürt birlikleri ve ABD ordusu, bu beklenen harekâta karşı IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığını belirtti.

Operasyonu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani denetliyor.

Kürt güçler operasyonla Şengal'i tamamen denetim altına almak istiyor.

Daha önceki benzer operayonlarda IŞİD'e karşı ilerleyişlerin yavaş ve zorlu olduğu görülmüştü.

IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı. Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düşmüştü.

Kent, IŞİD'in iki ana kalesi Suriye'de Rakka ve Kuzey Irak'ta Musul'un arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak.

IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik saldırısı, ABD’nin IŞİD’e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi.

ABD Eylül ayında ise Suriye’de hava saldırılarına başlamıştı.

Kaynak: 
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2015, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER