Ramazan Bayramı Onlara Uğramadı

Doğu ve Güneydoğu'da Ramazan Bayramı buruk geçti. Yaşanan terör olayları nedeniyle binlerce insan evsiz bir bayram geçirdi. Geride kalanlar ise harabeye dönen sokaklarda bayram heyecanından uzak kaldı.

Ramazan Bayramı Onlara Uğramadı
 Cizre Cudi Mahallesi Muhtarı İldiz, yaşananları, “Bayram buraya uğramadı” sözleriyle özetledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bir yıldır yaşanan olumsuz gelişmeler bölge insanını mağdur etti. Diyarbakır Sur, Mardin Nusaybin, Şırnak Cizre, Silopi ve Hakkari Yüksekova'da ikamet eden 300 bin kişinin üzerinde insan evlerini terk etti. 

ZORUNLU GÖÇ YAŞANDI

Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle on binlerce insan zorunlu göçe maruz kaldı. Gidecek yerleri olmadığı için evlerinden ayrılamayanlar ise savaş manzarasını aratmayan sokaklarda bayramı kutladı.

YÜZLERCE EV HARABEYE DÖNDÜ

Terör olaylarının en yoğun yaşandığı noktalardan biri Şırnak Cizre'de bayram heyecanı yoktu. Cizre Cudi Mahallesi Muhtarı Süleyman İldiz, tabloyu, “Buraya bayram uğramadı” şeklinde özetledi. Çatışma ve operasyonlar nedeniyle 50 bin kişilik Cudi Mahallesi'nin yarısının göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan İldiz, “Gidebilecek yeri olanlar fırsatını bulunca gitti. Geride kalanlar ise her türlü zorluğu göze alarak evlerini bekliyor” dedi. Sokağa çıkma yasakları ve güvenlik problemi nedeniyle ekonominin de ciddi zarar gördüğüne dikkat çeken İldiz, “Benim mahallemden yaklaşık 20 bin kişi göç etti. Yüzlerce ev çatışmalarda yıkıldı” diye konuştu

BOMBALANMIŞ EVLERDE OYUN

Şehirlerin, mahallelerin savaş alanına dönmesinden en çok etkilenenler çocuklar. Öğrencilerin bir dönem okula gidemediğini ve karne heyecanı yaşayamadığına dikkat çeken Muhtar İldiz, “Yetişkinlerin de çocukların da psikolojisi ciddi zarar gördü. Evini, akrabasını kaybedenler, ölümlere şahit olanlar, özellikle de öğrenciler. Oyun alanları artık bombalanmış evler. Oyunları da ölme öldürme üzerine” dedi.

YARDIMSEVERLERDEN KAMPANYA

Bölgedeki çocukları, savaş atmosferinden kurtarmak için sosyal medya üzerinde gruplar oluşturulmuş. Bu gruplarda organize olan yardımsever insanlar, ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşarak onların eksiğini gideriyor. İşte gruplarda paylaşılan o mesajlar:

- Çocuklarımızı savaş psikolojisinden az da olsa uzaklaştırma adına herkes evine bayram şekeri alsın, almaya gücü yetmeyenlere gücü yetenler yardımcı olsun. 

- Arkadaşlar Siirt merkezde olup maddi nedenlerden dolayı çocuklarına elbise alamayan varsa oradaki bir arkadaş yardımcı olacaktır bana özelden ulaşsın. 

- Yardım amaçlı bir sürü arkadaşımız seferber oldu. İşin en can alıcı noktası ise ‘Kimseye ismimi verme, yardım etmeye hazırım' demeleriydi. 

ÇOCUKLARDA BiLE HEYECAN KALMADI

Bayramın kendileri için heyecansız geçtiğini belirten Cizreli Kerim A, “Bayram namazından sonra evime geldim. Kapı komşumla bile bayramlaşmadım. Çünkü hepimizin ciddi acıları var. Heyecanımız yok” dedi. Önceden aşiretler olarak 100'er kişilik gruplar halinde herkesin evini ziyaret ettiklerini belirten Kerim A, “Bugün o olmadı. Sokaklarda sadece çocuklar var, onların da ellerinde oyuncak silahlar var. Bayram heyecanı onlarda da yok” dedi.
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2016, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER