Silopi ve Sur için 'acele kamulaştırma' kararı

Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçeleri için alınan ‘acele kamulaştırma’ kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ‘Acele kamulaştırma’ kapsamında Sur Belediyesi Hizmet Binası da bulunuyor.

Silopi ve Sur için 'acele kamulaştırma' kararı
 Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçeleri için alınan ‘acele kamulaştırma’ kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ‘Acele kamulaştırma’ kapsamında Sur Belediyesi Hizmet Binası da bulunuyor. Bakanlar Kurulu, kararıyla binlerce kişiye hizmet götüren belediye binasına da el konulacak. Karara tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, “Hükümetin derdi bölgeyi insansızlaştırmak. Alınan kararda ne kent dinamikleri, ne belediyeler ne de STK’ların görüşü var. Bu halkın iradesine yapılmış sivil bir darbedir” dedi.

BELEDİYE BİNASINA BİLE EL KONACAK!

Sur’da sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallenin neredeyse tamamı ‘acele kamulaştırma’ kapsamında . 16 mahalleye bağlı 348 bölgeyi kapsayan kamulaştırılacak bölgelerden biri de halka Sur Belediyesi’ne ait hizmet binasının bulunduğu alan. Onlarca tescilli tarihi yapının yer aldığı ilçede belediye hizmet binasının yanı sıra ilçede bulunan çok sayıda tescilli yapının da karar kapsamında kamulaştırılan yerler arasında bulunduğu belirtiliyor. Kamulaştırılacak parseller üzerinde Sur Belediye binasının yanı sıra bazı oteller ve Cemil Paşa Konağı gibi binalar da bulunuyor. 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve en son 2 Aralık 2015’te ilan edilen yasağın sürdüğü Sur’da Abdaldede, Alipaşa, Cemal Yılmaz, Camii Kebir, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, İnönü, İskenderpaşa, Lalebey, Melik Ahmet, Özdemir, Savaş, Süleymangazi, Şemhane ve Ziya Gökalp mahallelerinde 348 bölgenin tamamı kamulaştırılacak.

TOKİ’YE Mİ DEVREDİLECEK?

Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak bu alanların TOKİ’ye devredileceği yorumları yapılıyor. Bunun ilk adımı olarak da kısa süre önce 162 parsele denk gelen 135 hektarlık bir alan Milli Emlak ve Koruma Müdürlüğü tarafından Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredildi. 

ANLI: HALK İRADESİNE DARBE

UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan tarihi Sur ilçesinde 6 bin 300 parsel için alınan ‘acele kamulaştırma’ kararını DHA’ya değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, hükümetin Sur ile ilgili yaklaşımına baştan beri kuşku ile yaklaştıklarını ve alınan karar ile haklı olduklarının ortaya çıktığını söyledi. Sur’un tecrit edilmiş alan haline getirilmek istendiğini belirten Anlı, “Kamulaştırılan yerler arasında belediyeye ait binalar ve kamusal alanlar da var. Hükümetin derdi Sur’da insanların yaşayabileceği alanlar yaratmak değil, bölgeyi insansızlaştırmak. Bu halkın iradesine yapılmış sivil bir darbedir” dedi.

‘AMAÇ SUR’U TECRİT EDİP, AÇIK CEZAEVİ YAPMAK’

Alınan kararda kent dinamikleri, belediyeler ve kurumların görüşü olmadığını söyleyen Anlı, “Başka bir niyet ve kastın olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı. Amaç, Sur’u yeniden yaşanabilir bir alan haline getirmek değil, güvenlik ve tecrit edilmiş bir alan haline getirmektir. Başbakan Toledo örneğini vermişti. Amacın Sur’u açık hava müzesi değil, yarı açık cezaevi projesine dönüştürmek olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2016, 14:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER