‘Sokağa çıkma yasağının hukuki temeli nedir?’

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya bölgedeki sokağa çıkma yasaklarının hukuki temelini sordu.

‘Sokağa çıkma yasağının hukuki temeli nedir?’
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan, bölgedeki sokağa çıkma yasaklarının hukuki temelini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Atalan, İçişleri Bakanı Ala’ya şu soruları sordu:

* Sokağa çıkma yasağı hangi durumlarda ve neden uygulanır? Mevcut hukuk düzeninde sokağa çıkma yasağını uygulama yetkisi kimdedir?

* Sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçeye 20-30 km uzaklıkta Milletvekillerinin durdurulmasının, halk tarafından seçilmişlerin vekili oldukları şehre yaklaştırılmamasının nedeni nedir? Bu uygulamanın hukuki bir dayanağı var mıdır?

* Sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerde mülki idare amirlerinin yetkisi dışında, Ankara’ya bağlı özel hareket birliklerinin oluşturulduğu doğru mudur? Doğruysa, bu birlikler kimden emir almaktadırlar?

* Güvenlik güçlerinin zırhlı resmi araçlarda ‘Mehter marşı’, ‘Ölürüm Türkiyem’ gibi parçaları çalmaları rutin bir uygulama mıdır, yoksa halkı provoke ederek sokağa çıkma yasağını delmeye yöneltmek için yapılan sistematik bir eylem midir? Bu uygulamanın hukuki bir dayanağı var mıdır?

* Güvenlik güçlerinin sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgedeki Milletvekillerine karşı olumsuz tutumları ve onları itibarsızlaştırmaya yönelik davranışları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir, yoksa söz konusu güvenlik güçleri kendi başlarına mı hareket etmektedirler?

* Sorulduğunda kimliğini dahi göstermeyen, adını, sicil numarasını gizlemeye çalışan güvenlik güçleri hakkında Bakanlığınızın tutumu nedir? Söz konusu kişilerin resmi güvenlik görevlisi olmama ihtimali var mıdır?

* Bunlara benzer sebeplerden ötürü hakkında soruşturma açılan, görevden alınan güvenlik görevlisi var mıdır, varsa bunlar kimlerdir?

* Hiçbir hukuki dayanağı olmayan sokağa çıkma yasaklarının arka arkaya ve süresiz olarak uygulanması Kürtlerin yaşadığı şehirlerin insansızlaştırılması, göçün hızlandırılması için uygulanan özel bir siyaset midir?

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2015, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER