‘SUR ESNAFI GELECEKTEN KAYGILI’

AHMET BEŞENK Diyarbakır’da yaşanan çatışmalı ortamın merkezinde olan Sur esnaflarının mevcut şu anki durumları ne? Beklentileri karşılık gördü mü? İş dünyasının kendilerine yaklaşımları nasıl oldu? Sur esnafının ruh hali nasıl? İşte bu soruları Sur ilçesi Gazi caddesi esnaflarından Süleyman Cevahirli’ye sorduk.

‘SUR ESNAFI GELECEKTEN KAYGILI’

 İşte o yanıtlar:

BEŞENK: Sur içi esnafı olarak içinde bulunduğunuz son durumu kısaca özetlermisiniz?

CEVAHİRLİ: İçinde bulunduğumuz durumu kısaca özetlersek, esnaf olarak yarınımızı ve geleceğimizi düşünmenin korkusu dün ve bugün yaşadıklarımızın korkusunu unutturdu bize. Çünkü işyerlerimiz kısmen açık olsa bile ticaret, yaşanan olaylardan dolayı tamamen durmuş durumda. Düne kadar çalışanımızın günlük yevmiyesini nasıl öderiz diye düşünürken şimdi akşam eve ekmek götürebilecek miyiz endişesine bıraktı yerini. Üstüne üstlük, Esnaf artık bankalara olan çek ve senedini, kredi taksitini, vergisini, primin, elektrik, su faturalarımı nasıl öderimin derdine öte ben bu kadar yükün altından nasıl kaklarımın derin endişesi içine girmiş durumda. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki yarınından endişe duyan her insan potansiyel tehlike arz eder duruma gelmesi hiçte zor olan bir şey olmasa gerek. Hele ki evine çoluk, çocuğuna ekmek götüremeyen ebeveyni artık siz düşünün halini, psikolojisini.

BEŞENK: Bu süre zarfında mevcutta açık olan birkaç işletmeden birisiniz. Sirkülasyon nasıl?

CEVAHİRLİ: 5 kapısından da üst araması ve kimlik kontrolü ile girilen, araç girişinin yasak olduğu, silah ve bomba seslerinin eksik olmadığı bir ilçeye ki bu ilçe Diyarbakır’ın ticaret merkezi ve her Diyarbakırlının nefes alabildiği bir ilçede sizce sirkülasyon nasıl olabilir ki? Yorum sizin

BEŞENK: İletişim kurduğunuz siyasi kanatlardan sizlere gelen yanıtlar nelerdir?

CEVAHİRLİ: Bugüne kadar iletişim içinde olduğumuz veya iletişim kurabildiğimiz siyasi kanatlardan bize gelen yanıt temenni ifadesi altında kocaman bir hiç ama şunu belirtmeden de geçemeyeceğim hazır sahada kocaman bir boşluk var mantığı ile bizleri bu süreçte yalnız bırakmayan CHP heyetlerinin bölge esnafı için gösterdiği duyarlılığı hükümet kanadından da beklerdik ama maalesef.

BEŞENK: Beklentileriniz nelerdir?

CEVAHİRLİ: Esnaf ve vatandaş olarak ne bekleyebiliriz ki! Dediğimiz gibi tekrar ticaretimizi yaparak hem istihdamı sağlamak, hem ödemelerimizi yaparak evimize aşımızı huzur ve güven içersinde götürebilmek, bütün bunların olabilmesi için de gerekli ortamın ve olanakların sağlanması dışında ne olabilir ki!

BEŞENK: Sizlerin çözüm noktasında bir yo haritanız var mı?

CEVAHİRLİ: Sorunuz çok güzel ama keşke aynı güzellik ve hissiyat içinde cevaplayabilseydim! Bunun için yani insanların çözüm adına görüş belirtebilmesi için o hissiyat ve duygu içinde olması lazım ve ne yazık ki bu anlamda değerlendirme yapabilmek için sur esnafı ve vatandaşında bu kapsamda değerlendirme yapmak adına maalesef ne hassasiyet ne de duygu kalmamış durumda. İnsanların düşünsel olarak üretken olabilmesi içinde bulundukları haleti ruhi’ye ile mümkün olabilir. Esnaf ve vatandaş yoğun ekonomik sıkıntı içindeyken olumlu üretkenlik beklemek hayalden öteye geçmez.

BEŞENK: Sur’da esnaflık yapan biri olarak genel resim sizde nasıl bir düşünce yaratıyor?

CEVAHİRLİ: Şunun altını çizmekte yarar var, bir defa yaşanan bu süreçten kesin ve net olarak esnaf ve çalışanları ile beraber geçindirmeye çalıştığı aile bireyleri en ağır hasarı görmüş kesim olarak yarının fotoğrafını çok net görüyoruz ifadesi hayalcilik olsa gerek, ama şunu söyleyebilirim çok net olarak KARAMSARLIK ifadesi abartı olmaz herhalde.

BEŞENK: İş dünyasının sizlere yaklaşımı nasıl oldu?

CEVAHİRLİ: Bizler sur esnafları ve ticaret erbapları olarak buradan sizin aracılığınızla büyük STK’larımıza da seslenmek istiyoruz; özellikle Sayın HİSARCIKLIOĞLU ve Sayın PALANDÖKEN bu süreçte göstermiş olduğunuz duyarsızlıktan, görmezlikten, ilgisizlikten ve sessizlikten, dolayı bizler bölge insanı ve esnafı olarak sizleri hiç unutmayacağız. Söylemlerimden farklı düşünceler üretmeyin ama özellikle sur esnafının tamamının düşüncesi bu ve bu da bir gerçek, Keşke burada birlik adına aksini iddia edebilseydik.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2016, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER