Türk: Demokratik özerklik için mücadele veriyoruz

İsveç heyetinin ziyareti sırasında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürdistan coğrafyasında yavaş yavaş bir iktidarlaşmaya da gittiklerini söyledi.

Türk: Demokratik özerklik için mücadele veriyoruz
 İsveç Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Yılmaz Kerima, Sektuna Belediye Başkanı Lars Bryntessan, Sodetelya Belediye Başkanı Boel Godner, Sosyal Demokrat Parti’den İsmet Karademir, Mardin Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol’u ziyaret etti. İsveç heyeti, Süryanileri ziyaret etmek için Mardin’e geldiklerini ifade ederek, yaşadıkları şehirlerde birçok Süryani’nin yaşadığını belirtti. İsveç heyeti, Süryanilerin mekanlarını da ziyaret edeceklerini söyleyerek, bu konuda bilgi sahibi olmak istediklerini dile getirdi.

Görüşme sırasında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise, İsveç’te yaşayan Süryani yurttaşların ülkelerine dönmesini istediklerini ifade ederek, “Suriye’de Kürtler ve Süryaniler ortak mücadele veriyor. Suriye’den gelen her heyette Süryanilerde yer alıyor. Eşbaşkanımız da Süryani’dir. Biz bu kenti Süryani, Arap, Kürt, Ermeni ve yaşayan diğer halklarla birlikte inşa etmek istiyoruz” dedi.

‘DEMOKRATİK ÖZERKLİK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Türk, Kürdistan coğrafyasında yavaş yavaş bir iktidarlaşmaya da gittiklerini söyleyerek, şöyle devam etti: “Halklarımızın katıldığı bir belediyecilik anlayışını oluşturuyoruz. Demokratik, özerk, otonomik bir yapının bu topraklarda yaşam bulması için mücadele ediyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin buraya bakışı toplumsal realiteye uygun olmayan bir bakış. ‘Tek millet, tek ırk, tek dil’ denilerek Mezopotamya halkı inkar edilmiş. Ama 30 yıllık Kürt mücadelesi sonucunda artık inkarcı politikalar artık yavaş yavaş deşifre oldu. Yeni sürece uygun politikaların yaşama geçmesi konusunda herkes tarafından bir ihtiyaç duyuluyor.”

‘MÜCADELEMİZ TÜRK HALKIRA KARŞI DEĞİL’

Kürt sorunun barışçıl çözümü konusuna da değinen Türk, “Sayın Öcalan’ın öncülüğünde bir barış ve çözüm görüşmeleri oluyor. Umuyoruz ki bu süreç barışa evrilir. Ve halkların kardeşliğini de gerçekleştirmiş oluruz. Bizim mücadelemiz Türk halkına karşı değil. Biz inkar edilen halkların özgürlüğünün mücadelesini veriyoruz. Dolayısıyla biz özgürleşmeden Türk halkı da özgürleşmeyecek” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR YASASI TEKRAR ELE ALINMALI’

Türk, Büyükşehir yasasının tekrardan ele alınması gerektiğini ve bir an önce değişmesini isteyerek, “Sadece Mardin için söylemiyoruz. Manisa, Ordu, Trabzon olmak üzere yeni Büyükşehir belediyesi olan 13 belediye de aynı sıkıntıları yaşıyorlar. Bu belediyeler adeta isyan ediyorlar. Yeni bir yasal düzenleme olmalıdır. 13 yeni büyükşehir belediyesi yeni oluşmasına rağmen büyükşehirlerin bütçesi artmadı. Bundan sonra herhalde isyan edeceğiz çünkü Türkiye’de eylem yapılmadan hakkını elde edemezsin” dedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol ise, belediyede yaşadıkları sorunları ve Mardin şehrinin yapısına ilişkin heyete bilgi verdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2014, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER