Van Kedisi için titiz çalışma

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi, kente özgü Van Kedisi'nin korunması için sürdürdüğü titiz çalışmalardan olumlu sonuçlar alıyor.

Van Kedisi için titiz çalışma
 Van'ın en büyük canlı kültür mirası olan Van Kedisi'nin korunması için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmalar iyi sonuçlar veriyor. Dişi ve erkek kedilerin ayrı bölümlerde tutulduğu araştırma merkezinde, kedilere yemek odası, dinlenme odaları, yavru kedi odası ve doğum odaları bölümleri oluşturdu. Yine kedilerin rahat hareket edebilmeleri için ayrı bahçeler de yapıldı. Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kedilerin bakımlarını her gün aksatmadan yaptıklarını, kedileri dişi ve erkek olmak üzere özel ve sağlıklı alanlar sağladıklarını belirtti.

'Van Kedisi'nin dünyada eşi benzeri yok'

Van Kedisi'nin dünyada eşi benzeri olmayan, ender kedilerden olduğunu belirten Kaya, Araştırma Merkezi'nin kurulma amacını, Van Kedisi'nin neslini devam ettirebilme ve bu kültürel varlığı geleceğe aktarma olarak özetledi. Van Kedisinin bir gözünün turkuaz mavisi diğer gözünün ise kehribar olmasıyla dikkat çektiğine değinen Kaya, iki gözü turkuaz mavisi olan ve iki gözü kehribar renginde olan kedilerin de çok dikkat çektiğini söyledi. 

'Van Kedisi iyi bir yüzücüdür'

Van Kedisi'nin diğer bütün kedilerden bir diğer farkının beyaz renkleri ve ipeksi tüyleri olduğu bilgisi veren Kaya, "Kedilerin öğrenme kapasitesi çok yüksek. Sahipleriyle çok güçlü bağlar kurabiliyorlar. Onlarla küsebiliyor ve barışabiliyorlar. Aynı zamanda iyi yüzücüdürler" dedi.

'Van'da her evde olmasını isteriz' 

Van'da her evde Van Kedisi olmasını temenni ettiklerini belirten Kaya, bir konuda uyarı yapmaktan da geri durmadı. Van Kedisi'nin dışarıya kontrolsüz olarak gönderilmesi veya hediyelik eşya gibi kaçak olarak ticaretinin yapılmasının kedilerin neslinin aktarılmasını zora soktuğuna vurgu yapan Kaya, bu konuyla da mücadele ettiklerini sözlerine 
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2015, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER