BYEGM’YE GAZETECİLERDEN ÇAĞRI…

            Bilindiği üzere bir müddetten bu yana Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde irili, ufaklı olaylar yaşanıyor. Yaşanan olayları takip etmek zorunda olan gazeteciler ise çoğu zaman bu olaylardan nasibini alıyor. Sebebi ise özellikle toplumsal olaylarda hiç kimsenin gazetecileri tanıtan bir işaret taşımamasından kaynaklanıyor. Gazeteciler önceki yıllarda benzer dönemlerde gazetecileri tanımlamak için yelek üzerinde kayıtlı seri numaraları olan ve bu yelekleri dağıtan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün neden benzer bir uygulama yapmadığını sorguluyor.

 

            Diyarbakır’ın her köşesi dün yangın yeriydi. Şehrin geneline yayılan bu eylemleri takip etmek adına bende görev yapan gazetecilerden biriydim. Tanıdığım, tanımadığım bir çok simanın elinde fotoğraf makinesi ve  kamera vardı ki bazılarını hayatım boyunca görmemiştim. Birkaç gazeteci arkadaş Büyükşehir Belediyesi önünde haber takibi yaparken bir anda ortalık yine karıştı. Patlama sesleri ile birlikte sağa, sola kaçışan eylemciler vardı ve onları kovalayan polisler. Eylemci veya polis olmadığımızı gösteren tek delilimiz ise ellerimizdeki fotoğraf makineleriydi. Yani elimizdeki makinelerin görünmemesi durumunda bir taraftan birinin hışmına uğramamak mümkün değil. Hani biz gazeteciler bir birimizi tanıyoruz fakat ya başkaları! Onlar bizi nasıl tanıyacak veya bilecek? Veya içimizde gazeteci olmayan ama kendini gazeteci gibi göstermek isteyen kötü zihniyetli kimlikleri kim, nasıl tespit edip, ayıracak? Kimse bilemez bunu. Ya da şöyle diyelim elinde fotoğraf makinesi veya kamera olan biri ateş ederse birilerine veya bir yerlere bu eylemi yapanlar gazeteci olarak mı tanımlanacak?

 

            Bir zamanlar Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü bu tür durumlara hassasiyetle yaklaşırdı. Gazeteciyi korumak veya onlara zarar gelmesini engellemek adına çalışmalar yapardı. Şimdi niye yapmıyorlar merak ediyorum doğrusu. Biz Diyarbakır’da görev yapan gazeteciler olarak bunu cidden sorgulamaya başladık. Bağlı bulunduğumuz ve basın kartlarını gururla taşıdığımız Basın Yayın Enformasyon birimlerini (BYEGM) bundan sonraki dönemlerde bizlerle olduğunu cidden bilmek istiyoruz. Umalım ki bu mesajımız bir şekilde kendilerine ulaşır. Zira, üzerimizde olan bir tanıtım yeleği hayatımızı kurtarabilir ya da olmaması zarar görmemize neden olabilir.

 

            Umalım ki BYEGM, bir gazeteci bu ve benzer nedenlerden dolayı zarar görmeden önlem alır. Zira, güvendiğimiz bu kurumun suçlanmayacağının garantisi yoktur.

 

Saygılarımla

[email protected]

 

YORUM EKLE