CHP’NİN MERKEZ TÜRKİYE FİYASKOSU

                Dün CHP basın yayın kuruluşlarının karşısına çıkarak BÜYÜK TÜRKİYE FİYASKOSUNU paylaştı. Sanki yeni bir şeymiş gibi daha isim bile bulamadıkları bir proje açıkladılar. Açıkladıkları proje bundan yıllar önce EKK ve Bakanlar Kurulunda çoktan görüşülmüş ve kayıt altına alınmıştı oysaki.

Ben her zaman fikir veya proje hırsızlığına karşı durmuş ve bunun etik olmadığını, insani olmadığını ve doğru olmadığını savunmuşumdur. Zira, hırsızlığa tenezzül eden bir mantalitenin ne kendine ne de bir başkasına yararı asla olmaz.

CHP’ye bir soru sormak isterim aslında, gerçi dün akşam Ahmet Hakan Coşkun’un CNN Türk’te yayınladığı Tarafsız Bölge programına Tweet attım ama programın sonu olsa gerek soruma yanıt alamamıştım. Benim sormak istediğim soruyu ise Kanal D de 5 N 1 K programını sunan Cüneyt Özdemir sordu CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’ye fakat ‘HENÜZ BİR İSİM KOYMADIK’ yanıtını aldı.

Oysaki bu projenin adı yıllar önce ‘ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ’ adı altında 2011’de yazıldı, o dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’a sunuldu. Kendilerinin talimatı ile start verildi ve Ekonomi, Tarım bakanlıklarında çok sayıda yazışmalar yapıldı. EKK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında ele alındı. Tekrar gözden geçirilip, geliştirilmesi için ilgili bakanlıklara gönderildi. O arada Ekonomi bakanlığı bu projenin uygulanacağı arazilerin tahsisi için ilgili bakanlıklara yazı yazdı. Her şey olumlu yürürken 17 ve 21 Aralık olayları gündeme gelince proje gölgede kaldı.

Öte yandan projenin yurt dışı ayağına devam edildi. Uganda, Gana, Srilanka, Kazakisten gibi 21 ülkede farklı sayılarda çalışmalar devam etti ve halen de devam ediyor. Tabi proje sonuçlandırılmadığı için de AK Parti bunun açıklamasını gündeme getirmedi. Proje, Recep Tayip Erdoğan’ın vizyonu ile ilerleyen bir projesidir. Bu proje zaten dehası ve yaratıcısı olan Mersin AK Parti Milletvekili Aday Adaylarından birinin seçim broşürlerinde yer almıştı zaten. Bu proje ile ilgili olarak 16.02.2015 tarihli ulusal basında yer alan haberlerde mevcut. Bu konu ile ilgili yasa tasarısı Zafer Çağlayan döneminde de tartışmaya açılmıştı ve kendisi yürütüyordu. Projeleri çizilmiş ve pilot bölge olarak ta Mersin ile Adana arası seçilmişti. Arazilerin keşfi, planları yapılmış, Finansmanı da hazırlanmıştı. Uygun zeminde ve yatırımcılar ile yaşama geçirilmesi planlanıyordu. Projenin aslı çok daha kapsamlı ve komplike ama rakamları nedense aynı......bu projenin binlerce sayfa fizibilitesi var... nereden mi biliyorum o da bana kalsın şimdilik .....

Hal böyle iken CHP’nin bir anda piyasaya çıkarak (Merkez Türkiye, Asrın projesi’ gibi basit söylemlerle yüzde 99’u aynı olan bir projeyi ve adını bile hala koyamadan kamuoyuna dürtmesi bana göre doğru değil ve siyasal ahlaka da sığacak onurlu bir tutum değil.

Diyarbakır’dan yaşananları kaleme alan bir gazeteci olan ben Ahmet BEŞENK’i bile kandıramayan, benim bile alaycı gülümsememe neden olan bu projeyi hem de çıkıp ulusal kanallarda saatlerce anlatmaya çalışan mantıkların buna inana, inana nasıl yaşam vermeye çalıştıklarına da inanamıyorum. Demezler mi ye arkadaş, gel bi otur, bana bu projeyi ortaya koyan arkadaşı bir getirin, biri bize anlatsın diye. Getiremezler, çünkü yok öyle bir kimlik ve yok öyle biri.

Sayın CHP yetkilileri, proje gerçekten güzel, yaşam bulur ise çok hayatları kurtaracak, çok gelecekleri değiştirecek, çok bölgeleri çok daha güzel bir ortama taşıyacak.

Fakattttt, bu sizin projeniz değil, lütfen kendinizi küçültmeyin. Yok olup gideceksiniz yoksa. Vatandaş artık yemiyor, at terli artık. Ben size bu yazımın altında bu projenin sunumunu da yayınlayacağım. Tabi sizin elinizde bir sunum var ise onuda görmek isterim, tabi tarihleri tescilli olmak kaydı ile.

Saygılarımla
[email protected]

YORUM EKLE
YORUMLAR
ayşe
ayşe - 9 yıl Önce

bu proje türkiye projesi kimin ve nasıl olduğu önemli değil. hatta bir dünya projesi proğramı hazırlayanda kemal derviş ve o ekip. daha önce hazırlanmış olabilir ama hareket olmamış. kavga kin hırsızlıkla bu işler olmaz. doğru proje olduğunu kendin de yazıyorsun zaten