Ergani’de İshal Salgını

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde son günlerde yüzlerce çocuk kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı.Edinilen bilgiye göre, Temmuz ayının ilk üç haftasında bin 500’e yakın çocuk, kusma, mide bulantısı ve ishal...

Ergani’de İshal Salgını
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde son günlerde yüzlerce çocuk kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Temmuz ayının ilk üç haftasında bin 500’e yakın çocuk, kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetleriyle Ergani Devlet Hastanesi acil servisi ve çocuk polikliniklerine başvurdu. Birkaç haftadan bu yana devam eden salgın nedeniyle vatandaşların hastaneye ve aile hekimliklerine akın ettikleri bildirildi. Öte yandan son haftalarda musluklardan bulanık renkte su akması, salgına ilişkin dikkatleri içme suyuna çevirdi.

Ergani Devlet Hastanesi'nden edinilen verilere göre, Temmuz ayının üç haftalık periyodunda acil servis ve çocuk polikliniklerine bin 500’e yakın çocuk, kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetleriyle başvurdu. Devlet Hastanesi Yöneticisi uzman doktor Mikail Yetmiş, geçen ayın aynı dönemine göre vakalarda yüzde 80 oranında belirgin bir artış olduğunu belirterek bu durumun bir salgın olarak ifade edilebileceğini söyledi. Yetmiş, "Geçtiğimiz ayın aynı dönemine göre, vaka sayısı katlanarak arttı. Bu da bize bir salgın olduğunu gösteriyor. Genellikle yaz aylarında görülen bu tür ishal vakaları içme sularından kaynaklanabiliyor. Bunun yanında genel temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, yiyeceklerin iyi yıkanmadan tüketilmesi veya bulaşıcı etkenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu salgının okulların tatile girdiği bir dönemde olması salgının kapsamını biraz daha daraltmıştır. Şayet bu salgın okullar devam ettiği sırada baş gösterseydi, sayı mevcut durumdan kat be kat fazla olurdu. Bulantı, kusma ve ishal şikayetleri bulunan çocukların derhal hastaneye getirilerek tedavi altına alınmaları gerekmektedir. İshal tanısı bulunan çocuklarda bol bol sıvı tüketimi yapılmalı, yeterli sıvı takviyesi yapılmadığı takdirde özelikle kendini ifade edemeyecek derecede küçük bebeklerde ölümlere kadar gidilebilmektedir" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER