Büyükşehir, yeni oyun odaları ve kreşler açmaya hazırlanıyor

Kent nüfusunun yüzde 60’ını gençlerin ve çocukların oluşturduğu Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyemiz, “Zarokistan” adı verilen 10 oyun odası kurarak, çocuklara anadilinde hizmet veriyor. Yoğun talep üzerine yeni oyun odaları ve iki yeni kreş açmaya hazırlanıyor....

Büyükşehir, yeni oyun odaları ve kreşler açmaya hazırlanıyor
 Büyükşehir Belediyemiz, 4-6 yaş grubu çocuklar için Sümerpark içerisinde 3, Ben u Sen’de 4, Yeniköy’de 1, Hasırlı’da 1 ve Sosyal Konutlar’da 1 olmak üzere toplam 10 çocuk oyun odası kurdu. Zarokistan adı verilen çocuk oyun odalarını artırmayı, dış ilçelerde de yaygınlaştırmayı önüne hedef olarak koyan Belediyemiz, iki yeni kreşin inşaatına da önümüzdeki günlerde başlayacak.

Çocukların anadillerinde eğitim görerek daha zeki, daha mutlu ve daha sosyal olduklarını belirten Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanımız Semra Kıratlı, çocuk oyun odaları ve kreşler hakkında bilgi verdi. Kurmanci ve Zazaki lehçesinde faaliyetlerini sürdüren 10 çocuk oyun odası  (zarokistan) ve bir kreşle, okul önceki eğitim alanında hizmet verdiklerini, Baxçeya Zarokan (Çocuk Bahçesi) kreşine ek olarak Bağlar ve Yenişehir ilçesinde iki kreşin daha açılacağını, yeni çocuk oyun odalarının da önümüzdeki günlerde faaliyete gireceğini bildirdi.

Oyun odalarından toplam 303 çocuğun faydalandığını belirten Kıratlı,  oyun odalarına ilginin çok yoğun olduğunu, sürekli kayıt aldıklarını söyledi. Kıratlı, oyun odalarının açılacağı yerleri belirlerken mahallelerde incelemeler yaptıklarını, talep edilen ve ihtiyaç görülen yerlerde oyun odalarını açtıklarını ifade etti.

‘Anadillerinde hizmet veriyoruz’

Zarokistan olarak adlandırdıkları oyun odalarını, sadece çocukların oyun oynayacağı yerler olarak görmediklerini söyleyen Kıratlı, Bexçeya Zarokan Kreşi’nde verilen eğitim modelinin aynısının Zarokistan merkezlerinde uygulandığını ifade etti. Okul öncesi eğitimin çocukların dil ve sosyal gelişimi açısından çok önemli olduğunu, bu nedenle Çocuk Şube Müdürlüğü bünyesinde okul öncesi eğitim biriminin çalışma yürüttüğünü söyleyen Kıratlı, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Oyun odalarını açarken buraları okul öncesi birimler olarak tasarladık. Çocuklara anadillerinde eğitim hizmeti de veriyoruz. Çeşitli faaliyetlerle bulunarak çocukların sosyal olarak gelişimine katkı sağlıyoruz.”

‘İlçelerde de yaygınlaştıracağız’

Oyun odaları ile kreşler arasında sadece maddi bir fark olduğunu dile getiren Kıratlı, kreşlerin paralı olduğunu, ancak kalite açısından oyun odaları ve kreşler arasında bir fark olmadığını vurguladı. Diyarbakır ve bütün ilçelerinde bu oyun odalarını yaygınlaştıracaklarını aktaran Kıratlı, “Aynı formatta oyun odalarımızı dış ilçelerin hepsinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bismil ilçemizde 2 tane oyun odası hazırlandı. 20 gün sonra hizmete açılacak.”

‘İki kreş daha açılacak’

Hedeflerinin her mahalleye bir kreş açmak olduğunu, ancak şimdilik iki kreşi açarak halkın taleplerinin karşılanmaya çalışılacağını kaydeden Kıratlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İki yeni kreşten daha yüksek kapasiteli olan Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi’nde açılacak. Yenişehir ilçesinin Gürdoğan Mahallesi’nde ise orada yaşayan halkımızın çoğunluğunun Zazaki lehçesini kullanması nedeniyle eğitim veren kreş açılacak. 2015 yılında proje tamamlanacak ve halkımızın hizmetine açılacak.’’

‘Olumlu tepki alıyoruz’

Anadilde eğitim gören çocukların özgüvenlerinin arttığını, ailelerin tepkisinin olumlu olduğunu kaydeden Kıratlı, “Aileler çocuklarının anadilde eğitim görmesinden çok mutlu oluyorlar. Hem kendileri hem de biz yaptığımız bu işle çok mutlu oluyoruz. Kreşimizde her hafta bir aile gelip kendi mesleğini çocuklara tanıtıyor. Kreşimizde aile, eğitmen ve çocuklarla interaktif bir iletişim kurup çocukların kreşi kendi evleri gibi görmesini sağlıyoruz.” dedi.

Öte yandan Fen Daire Başkanlığımız, kreşlerin yapım inşaatına 15 gün içinde başlayacak.

 

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER