Asgari ücret 2016'da kaç lira bakan Şimşek ilan etti

Asgari ücret 2016 yılında 1300 lira olacak mı sorusuna en net yanıt Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, 'Söz verdik asgari ücret 1300 lira olacak. Tereddüt yok' dedi.

Asgari ücret 2016'da kaç lira bakan Şimşek ilan etti
 Asgari ücret 1300 lira olacak mı? Asgari ücret ne zaman 1300 lira olacak? soruları iş dünyanını ana gündem maddesi.

Asgari ücret 2016 yılı zammıyla ilgili en son açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, asgari ücretin 1300 liraya çıkmayacağı yönündeki iddiaları yalanladı.

Şimşek, "Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru işareti olmasın, tereddüt yok" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek'e sorulan soruların başında AK Parti'nin 1 Kasım seçim vaatleri vardı. 

"Bütün vaatlerimizin arkasındayız" diyen Mehmet Şimşek, "Mahsurlu bulduğumuz bazı hususları dahi söz verdiysek yerine getireceğiz. Tereddüt yok. Yerine getiremeyeceğimiz sözleri vermeyiz. Üstümüze düşen herşeyin teknik hazırlıkları yapılıyor" dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI 2016 1300 LİRA OLUYOR

Şimşek, 2016 yılı asgari ücret zammıyla ilgili de şöyle konuştu:

"Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru işareti olmasın, tereddüt yok. Biz bu taahhütü yerine getireceğiz. İşin yükünün büyük kısmını iş alemi yüklenecek. Devlet bu vaatte bulundu, bütün bu yükü üstüne alsın sağlıklı bir yaklaşım değil. Belli sektörlere yönelik ilave teşvikler gündeme gelebilir. Ama yükün büyük kısmı işverende olacak."

Bakan Şimşek'e sorulan sorular ve alınan cevaplar şöyle:

YENİ HÜKÜMETİN İLK İCRAATI NE OLACAK?

Bütün vaatlerimizin arkasındayız ve hepsini yerine getireceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bütün çalışmaları yaptık. Yasal düzenlemeler adına bütün taslaklar hazırlanıyor. Bakanlar kurulu kararlarına ilişkin taslaklar hazırlanıyor. Bizim seçim vaatlerimiz yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değil. Hiçbir zaman yerine getirmeyeceğimiz sözleri vermeyiz biz.  O açıdan mahsurlu bulduğumuz hususları dahi söz verdiysek ekonomik açıdan hangi açıdan olursa olsun yerine getireceğiz. Yasal düzenleme veya bakanlar kurulu gerektiren çalışmalarda taslakları üç aşağı beş yukarı hazırladık. Maliye olarak bütün vaatlerin bir ucu bir şekilde maliyeye dokunuyor. Üstümüze düşen her konuda arkadaşlarımız teknik hazırlıkları yapıyorlar.

İŞ DÜNYASINDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİLERİ

Açıklamalar çok samimi değil. 7 Haziran öncesi bütün iş alemine dedik ki; sizin kesenizden diğer bütün partiler vaatlerde bulunuyorlar çıkın bir tavır koyun. Fakat hiç oralı olmadılar. Şimdi bizde biraz daha mütevazi de olsa asgari ücreti yüzde 30 arttıran bir taahhütte bulunduk ve bunu yerine getireceğiz. Yükün büyük kısmına iş alemi katlanmak zorunda kalacak. Belli sektörlerde mesela çok geleneksel, rekabet gücünün çok çok zayıf olduğu alanlar var. O alanlara ilişkin ilave teşvikler getirilebilir ve getirilmesi lazım. Ama yani devlet bu vaatte bulundu bütün yükü üstüne alsın yaklaşımı çok doğru değil. Türkiye bilgi yoğun, teknoloji yoğun ürünler üretse asgari ücret zaten çok çok daha yükseklerde belirlenir. Ama Türkiye gidip Bangladeş'le, Kamboçya'yla aynı malları üretmeye devam ederse zorlanır. Şimdi o nedenle birinci önceliğimiz eğitim, ikincisi altyapı ve Ar-Ge. Ar-Ge'ye biz güçlü destekler veriyoruz. Yatırımlara ilave teşvikler gelebilir. Bunlar zaten bizim kafamızda kurguladığımız önümüzdeki dönemde yatırımları canlandırmak için öngördüğümüz tedbirler. Bu çerçevede yüklerin bir kısmı geçici olarak devlet paylaşabilir. Ama hiçbir şey olmamış gibi devlet asgari ücreti arttırdı bu yükü üstlensin diyenler var. Bu çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Böyle bir durum varsa o zaman diğer partilere çıkıp bizim kesemizden biye böyle bol vaatlerde bulunuyorsunuz demeleri lazımdı. Ama demediler. Dolayısıyla biz asgari ücret konusunda verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.

Ayrıntılar geliyor...

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2015, 11:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER