Güvenlik Nedeniyle Kullanılamayan Mera Alanları Çözüm Süreciyle Canlandı

Diyarbakır’da çeşitli temaslarını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenlik nedeniyle kullanılamayan mera alanlarının çözüm sürecinin oluşmasıyla birlikte kullanılmaya açıldığını ifade etti.

Güvenlik Nedeniyle Kullanılamayan Mera Alanları Çözüm Süreciyle Canlandı
Diyarbakır’da çeşitli temaslarını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenlik nedeniyle kullanılamayan mera alanlarının çözüm sürecinin oluşmasıyla birlikte kullanılmaya açıldığını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Diyarbakır’da ziyaretleri kapsamında katıldığı bir düğün töreninin ardından muhabirlere bu yıl hububat üretimi ve bölgede güvenlik gerekçesiyle kullanılamayan mera alanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yıl hububat üretiminde büyük bir verim beklediklerini belirten, Bakan Eker, hububat alımlarının ilk kez randevulu sistemle yapılacağını söyledi. Bakan Eker, “Türkiye genelinde şu an itibariyle yüzde 8 civarında hasatlar yapıldı. Hasatta bu yıl beklentimiz, geçen yıllardan daha fazla verim elde etmek. Bu yılki hububat alım fiyatlarını belirledik. Fiyat konusunda olumlu tepkiler de aldık. Belirlediğimiz fiyat, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Türkiye genelinde 290 nokta Tarım Mahsulleri Ofisi hububat alımları konusunda hazırlıklarına başladı. Gelen talepler değerlendiriliyor. Bu yıl hububat alımları randevulu sistemle yapılacak. Ofislerin önünde uzun kuyrukların oluşmaması yönünde çeşitli tedbirler de alınmış durumda. Bu yıl iyi bir hasat olmasını ve bereketli mahsul olmasını diliyorum” dedi.

“SON 30 YILDA BÖLGEDEKİ MERALARDAN FAYDALANAMADIK”

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte oluşan huzur ortamı bölgede daha önce güvenlik gerekçesiyle kullanılamayan meraların kullanılmasına neden olduğunu belirten Bakan Eker, meraların açılmasının bölgedeki hayvancılığa büyük ve önemli bir büyüme yaşatacağını anlattı. Bakan Eker, “Mera alanlarında hayvancılıkta daha fazla istifade edilmesi hedefleniyor. Meraların ıslah edilmesi şekliyle birlikte ot verimleri artıyor. Artan ot verimiyle birlikte hayvancılıkta daha fazla istifade edilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye’de var olan meraların yüzde 41’i bulunur. Geçtiğimiz 30 yıllık süre içerisinde bu meralarda hayvancılık alında yeterli istifade sağlandığını söyleyemeyiz. Bundan dolayı bu durum bölgenin aleyhine işledi. Hükümet olarak bir takım tedbirler aldık. Hayvancılığa çeşitli desteklemeler getirdik. Bölgede küçükbaş hayvan çok yaygındır. Cumhuriyet tarihinde ilk kez hükümetimiz tarafından küçükbaş hayvancılığı desteklemesi uygulandı. Çözüm süreciyle birlikte yayla ve meraların kullanıma açılması, havancılığın mera ve yaylalarda daha fazla istifade edecek. Bu durum aynı zamanda hayvancılıkla ilgili maliyetlerinde azalmasına katkı sunacak. Çözüm süreci, bölgenin tarımının gelişmesine, bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına ve istihdamın artmasına yol açıyor. Şu an bu durumla ilgili çok olumlu tepkiler alıyoruz. Türkiye’de ilk olarak tarıma dayalı organize sanayisini Diyarbakır’da açtık. Orada şu an 23 tane tesis yapılıyor. Bunlar daha çok et alanıyla ilgili tesislerdir. Bu tesisler aynı zamanda bakanlığımızın sağladığı imkanlarla destekleniyor. Çözüm sürecinin amacına ulaşmasıyla birlikte, bu gelişmeler çok yararlı bir noktaya ulaşacak” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2013, 19:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER