Silvan Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Silvan Barajı tünelinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Bal, Türkiye'nin 2. büyük barajı konumundaki Silvan Barajı ile 318 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını...

Silvan Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor
Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Silvan Barajı tünelinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Bal, Türkiye'nin 2. büyük barajı konumundaki Silvan Barajı ile 318 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını söyledi.

GAP eylem planı kapsamında başlatılan Silvan Barajı sulama tünelindeki çalışmaları denetleyen DSİ 10. Bölge Müdürü Okan Bal, DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcıları Veysi Kanat, Fırat Tutşi ve personel, tünel çalışmaları hakkında bilgi aldı. DSİ 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Silvan Barajı'nın GAP eylem planındaki en büyük projelerinden biri olduğunu ve şu anda yüzde 20 fiziğinin gerçekleştiğini söyledi. Bal: "Silvan Barajı ön yüzü beton kaplı bir barajdır. Temelde 174,5 metre yükseklikte ve bu tipte Türkiye'de en yüksek barajlardandır. Silvan Barajı'nın bir diğer özelliği, 245 hektar sulama alanına sahip bir proje olmasıdır. Yaklaşık 2,5 milyon dönümdür. Sulama alanı açısından Silvan Barajı'nın önemi Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'deki en büyük 2. barajdır. Bu projenin tam deofolme olması neticesinde, yaklaşık 318 bin iş imkanı istihdam sağlayacak ve milli ekonomiye 1 milyar TL katkı sağlanacaktır. Silvan projesi bir bütün olarak düşünüldüğünde bu projenin maliyeti 2013 fiyatlarıyla yaklaşık 6,3 milyar TL'dir. Silvan Barajı'nda 2 tane büyük tünelimiz var. Bunlar 5 bin 150 metre uzunluğundadır. 2 tane tünel toplamda 10 bin 300 metre uzunluğundadır. Bu tüneller 7 metre çapında, oldukça büyük tünellerdir. Onun devamında 7,5 kilometre uzunluğunda bir isale kanalımız var. Bu kanallardan saniyede 212 metre küp su iletimi sağlanacak. Kanalın hemen bitiminde, Silvan Tüneli başlıyor. Silvan Tüneli'nin de uzunluğu 10 bin 200 metredir. Bununda çapı 7 metredir. Silvan Tüneli çıkış güzergahından Silvan ovalarının tamamını yani 2,5 milyon araziyi sulayacağız" dedi.

"SİLVAN TAŞKIN SULARDAN KORUNACAK"

DSİ 10. Bölge Müdürü Okan Bal, Silvan'ın taşkın sulardan korunacağını da söyledi. Bal: "Silvan çok hafif engebeli bir arazi, yağışlar hemen akışa geçiyor. Bu da taşkına sebebiyet veriyor. Biz bu manada taşkın koruma ihalesini yaptık. İhale süreci devam ediyor. Amacımız yıl içerisinde bu ihaleyi tamamlayıp, 2014 yılının başında hemen imalata başlamaktır. Bu sayede Silvan ilçe merkezini taşkın zararlardan korumuş olacağız" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER