46 KİŞİ VEFAT ETTİ

Reyhanlı'da son açıklamalara göre 46 kişi parçalanarak ölürken, yaralanan 146 kişiden 26'sı ağır 51 yaralının tedavisi halen sürüyor.

Hatay'ın Suriye sınırındaki ilçesi Reyhanlı'da dün azrail gibi çarşı merkezine giren 2 araçta yüklü patlayıcıların infilak ettirilmesinin yarattığı cehennemde hayatını kaybedenlerin sayısı bugün de artmaya devam etti.

Neredeyse her saat başı bir ölüm haberinin daha alındığı Reyhanlı'da son açıklamalara göre 46 kişi parçalanarak ölürken, yaralanan 146 kişiden 26'sı ağır 51 yaralının tedavisi halen sürüyor.

Saldırı ile ilgili soruşturma derinleştirilirken, patlamalarda yaşamlarını yitkirenlerden kimlikleri belirlenip otopsi işlemi tamamlananlar, bazı bakanların da katıldığı törenlerle toprağa verilmeye başlandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkemize yönelik bir saldırıda can verdikleri için ölenlerin 'şehit' sayılacağını söyledi. Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı'nın isteği üzerine, soruşturmayı etkileyecek nitelikteki bilgi ve görüntülerin yayınlanmasına yayın yasağı getirildi.

ENKAZ ALTINDA 17 SAAT SONRA CESEDİ BULUNDU

Dün can pazarının yaşandığı Reyhanlı'daki 2'nci patlamanın olduğu PTT binası civarında yapılan arama çalışmalarında saat 08.00 sıralarında, enkaz halindeki işyerinde 30 yaşlarında bir erkeğin cenazesi çıkarıldı. Reyhanlı Belediyesi'ne ait araçla, kimlik tespiti ve otopsi için Devlet Hastanesi Morgu'na götürüldü. Çok sayıda enkazın bulunduğu patlama yerlerinde, arama çalışmaları sürüyor.

ANNELER GÜNÜ'NDE ANNELER YASTA


Patlamada yakınlarını kaybeden ya da bir haber alamayan aileler, kabus dolu gecenin ardından sabahın erken saatlerinde Reyhanlı Devlet Hastanesi Morgu önüne akın etti. Gözyaşlarının hakim olduğu hastanede, otobüs firmasında çalışan eşi 22 yaşındaki Yusuf İşgör'ün cenazesini almaya gelen Canan İşgör, "Ben çocuklarımıza ne diyeceğim? Bizi bırakıp gittin" diye ağıt yaktı.

Patlamada ölenlerden 45 yaşındaki Abdo Ersürer'in annesi Ayşe Ersürer ise Anneler Günü'nde bir annenin yaşayabileceği en büyük acıyı yaşarken "Yeter artık, bu kanı durdurun. Benim çocuğumun suçu neydi? Benim çocuğumu kim geri getirecek?" diye feryat etti.

ANNELER GÜNÜNDE 7 ÇOCUĞUNU YETİM BIRAKTI

7 çocuk annesi 40 yaşındaki Kadriye Alyar da dün Anneler Günü nedeniyle kayınvalidesine hediye almak için çıktığı alışverişte, PTT binası yakınında patlayan bombanın hedefi oldu. Dokuz aylık ikizleri bulunan Kadriye Alyar'ın cenazesi de sabah saatlerinde kayınpederi tarafından hastaneden alınarak Pınar Mahallesi'ndeki evlerinin önüne götürüldü. Evde düzenlenen tören sırasında, annelerinin ölümünden habersiz ikiz bebekler Meryem ile Hatice Alyar'ı gören akrabaları gözyaşı döktü. Evde düzenlenen törenin ardından Kadriye Alyar'ın cenazesi de gözyaşları ile toprağa verildi.

AİLESİNE DESTEK İÇİN ÇALIŞTIĞI FIRINDA ÖLDÜ

Patlamada yaşamını yitiren ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki Abduldakir İşcan, yakınları tarafından hastane morgundan alınarak, evine getirildi. Burada, yakınlarının gözyaşları arasında bir süre bekletilen İşcan'ın cenazesi evinin yanındaki camide kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere mezarlığa götürüldü. İşcan'ın yakını "Abdulkadir 8'inci sınıf öğrencisi olmasına rağmen, ailesine destek olmak için hem okuyup, hem de çalışıyordu. Bir fırında çıraklık yapıyordu. Babası da şu anda şoförlük yaptığı için aracıyla yurtdışında bulunuyor. Çok üzgünüz. Devlet büyüklerimiz bunu duysunlar" dedi.

3 YAŞINDAKİ YEĞENİYLE BERABER CAN VERDİ

Bir avukatlık bürosunda sekreter olarak çalışan 44 yaşındaki Nadire Kuvvet ile 3 yaşındaki yeğeni Fatma Erboz da saldırıda yaşamını yitirdi. Patlamanın olduğu Reyhanlı Belediyesi yakınındaki bir binada çalışan Nadire Kuvvet'in temizlik yaparken öldüğü, babası Karaman'da uzman çavuş olan yeğeni Fatma Erboz'un da yanında bulunduğu öğrenildi.

KAYIP YAKINLARI TEDİRGİN


PTT binası civarında meydana gelen patlama sırasında, ağabeyi 30 yaşındaki İbrahim Yaşar'a ulaşamadıklarını bildiren Ahmet Yaşar, "Ağabeyim patlamanın olduğu saatlerde, arkadaşıyla postane önünde buluşmak için haberleşmiş. Patlamanın ardından kendisinden haber alamadık. 4 kişinin kimliğinin teşhis edilemediğini ve Adana Adli Kurumu'na gönderildiğini öğrendik. Ancak ağabeyimle ilgili bir haber alamadık. Bundan sonraki dileğimiz, inşallah ağabeyim yaralıdır. Sağ yada ölü bulunmasını istiyoruz" dedi. Sağlık görevlisi yeğeni Mehmet Taş'tan, patlama sonrasında haber alamadıklarını anlatan Abdo Dalan ise, "Yeğenimin kullandığı motosikleti, patlama yerinde hurda halinde bulduk ama kendinden haber alamıyoruz. Dileğimiz yaralı olarak kurtulmuş olması" diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE SINAVLAR ERTELENDİ


Hemen her sokakta taziye çadırlarının kurulduğu ilçede, Mustafa Kemal Üniversitesi Reyhanlı Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin final haftasında yaşanan olay nedeniyle, sınavların ertelenmesi talebi okul idaresi tarafından kabul gördü. Yüksekokul idaresinin önümüzdeki hafta yapılacak final sınavlarının bir hafta ertelendiğini duyurması üzerine, çevre il ve ilçelerden gelerek, Reyhanlı'da okuyan öğrenciler memleketlerine gitti.

BAKANLAR OLAY YERLERİNİ İNCELEDİ

Patlamaların ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar Hatay'da gece boyu inceleme ve temaslarda bulundu. Reyhanlı Kaymakamlığı'nda basına kapalı görüşme yapan bakanlar ve bürokratlar, daha sonra patlamaların yaşandığı belediye ve PTT binası çevresinde inceleme yaptı. Burada gazetecilerin sorularını cevapsız bırakan bakanlar, gece kurulan taziye çadırlarını ziyaret etti. Geceyi Hatay'da geçiren bakanlar, sabah saatlerinde yeniden ilçeye gelerek, ölenlerin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu, kentten ayrılmadan önce de son durumu değerlendiren bir basın toplantısı yaptı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu toplantı öncesi gazetecilerin "Bir örgütün adı öne çıkıyor" şeklindeki sorusu üzerine, "Bunlar maniplasyon" dedi.

OLAY YERİNDE TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Reyhanlı'daki patlamaların ardından güvenlik önlemi alınan bölgede, sabah saatlerinde emniyet ve jandarmanın olay yeri inceleme ekipleri çalışma başlattı. Enkazları titizlikle inceleyen ekipler, bazı enkazların yüksek yerilerine iş makinasının kepçesine binerek ulaştı. Yapılan incelemelerin ardından belediye temizlik ekipleri, cadde ve sokaklarda temizlik çalışmalarına başladı. İşyerleri hazar gören esnaf da temizlik yapıp, camlarını taktırmaya başladı.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki patlamaların içeriğine, olayda ölen ve yaralananlara ilişkin her türlü sesli, görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamında bu kapsamdaki bilgilerin gösterilmesine, Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla yasak getirildi. Hastane önündeki vatandaşlar, yayın yasağı ile ilgili kararı eleştirerek, tepki gösterdi.

DİYANET'TEN KINAMA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, olayın üç aylara girdigimiz rahmet ve mağfiret iklimin başlangıcında meydana geldiğine dikkat çekerek "Bütün Mümin yürekler bu saldırıyla manevi mevsimlerine yaralı girmiştir. Yine kan, yine gözyaşı ve yine acı bütün bir ülkemizi hüzne boğmuştur" dedi. Mesajda daha sonra şöyle denildi: "Herkes bilmelidir ki, hiçbir saltanat, hiçbir makam ve hiçbir hükümranlık masum insanların kanlarının üzerine ayakta duramaz. Hiçbir dünyevi hırs, çıkar ve siyaset bir insanı yaşatmaktan daha değerli olamaz. Masum insanları vahşice katletmeyi düşünenler Reyhanlı'da Rahmet-i Rahman'a kavuşarak şahadete erenleri öldüremediler, onlar diridirler ve ölümsüzlüğe gittiler. Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu saadet olan Ramazan'ı içinde barındıran üç aylar vesilesiyle Allah başta Reyhanlı'da şehadete erenler olmak üzere tüm mazlumları, mağdurları ve yurtlarından çıkarılanları ve bizleri rahmetine, mağfiretine ve saadetine erdirsin. Bu menfur saldırının kararını verenler, planlayanlar ve gerçekleştirenler ve tüm zalimler; işte onlar Allah'ın lanetine, gazabına ve azabına müstahak olanlardır. Kötü bir son onlarındır."

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

İlçedeki iki ayrı patlamada hayatını kaybedenlerin kimlikleri, cesetlerin parçalanması ve yanması nedeniyle güçlükle belirlenebildi. Patlamadan sonra geçen 20 saatlik sürede ancak ölen 46 kişiden 33'ünün isimleri belirlendi. Aralarında, olmay yerinden geçmekte olan bir doktorun da bulunduğu yaşamlarını yitiren kişilerin isim listesi şöyle: Nadire Kuvvet (44), Fatma Erboz (3), Ahmet Ceyhan (33), Ahmet Uyar (45), Hulusi Temur (71), Fehmi Karaca (69), Ahmet Okyay (33), Mustafa Yetinç, Azize Yumuşak, Tahrir Yumuşak, Yusuf İşgör (22), Murat Yelli (17), Abdo Ersürer (40), Fidan Ersürer, Fidan Zor (40), Meryem Zor (14), Zeynep Zor, Mehmet Ali Şamiloğlu (28), Hakan Çalım (40), Ahmet Hamdi Bozkaya (33), Abdulkadir İşcan (14), Zahide Kuday, Dr. Nihat Dağ, Mehmet Şimşek, Murat Yeliz, Mahmut Ayaz, Mehmet Selim Arslan, Koray Cüredioğlu, Oğuzhan Tuna, Oğulcan Tuna, Hüseyin Çolak, Ali Diker (30), Nihal Şimşek (25).



Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2013, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER