Ak Parti’li Beyaz, Ulu Camii’de Devam Eden Restorasyon Çalışmalarını İnceledi

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Suriçi’ndeki Ulu Camii’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. Beyaz, Diyarbakır’ı açık hava müzesi haline getirmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade ederek,...

Ak Parti’li Beyaz, Ulu Camii’de Devam Eden Restorasyon Çalışmalarını İnceledi
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Suriçi’ndeki Ulu Camii’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. Beyaz, Diyarbakır’ı açık hava müzesi haline getirmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade ederek, geçmiş yıllarda bölgede uygulanan asimilasyon, inkar ve ret politikalarının Diyarbakır’ın kent kimliğine de uygulandığını söyledi.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları süren Ulu Camii’nde incelemelerde bulunan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Meni Lök Bayaz, kentte restorasyon çalışması devam eden çok sayıda eserin olduğunu kaydederek, Diyarbakır’ı açık hava müzesi haline getireceklerini söyledi. Ulu Camii’nin bulunduğu bölgede meydan çalışmasına yakın bir zamanda başlayacağının bilgisini veren Beyaz, kent kimliğine yıllarca asimilasyon uygulandığını anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle Diyarbakır surlarının restorasyon çalışmalarının yapıldığını dile getiren Beyaz, “Diyarbakır surlar ve Suriçi kentimizin en büyük hazinesidir. Başbakanımızın projeyi takip etmesi ve onun talimatıyla Diyarbakır surlarını ve Suriçi’ni açık hava müzesi haline getirmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalarımız dünyada sayılı projeler arasında yer alıyor. Dört bir taraftan restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Başbakanımızın talimatıyla 3 yıl önce Diyarbakır surlarının restorasyonu için 60 milyon liralık ödenek ayrılmıştı. Suriçi’ni açık hava müze olması için yaptığımız çalışmaları sürdürürken Ulu Camii en önemli mihenk taşıdır. Mekke, Medine, Kudüs ve Şam’dan sonra Diyarbakır’daki Ulu Camii 5. Harem-i Şerif’tir. Binlerce yıldır insanlar burada ibadet ediyor. 639 yılında Diyarbakır’ın İslamiyet’i kabul etmesiyle birlikte Ulu Camii 5. Harem-i Şerif olarak tarihe geçmiştir. Diyarbakır surlarının içerisinde 500’ün üzerinde vakıf eserleri var. Tarihi kültürel dokuyu ortaya çıkaracak şekilde Suriçi’ni temizleyip, bu bölgeyi açık hava müzesi haline getireceğiz. Diyarbakır dünyada bir marka kent olacak. Bu tarihi dokuyu ve Ulu Camiyi ortaya çıkaracak bir meydan çalışmamız var. Diyarbakır surları Afet Yasası kapsamında kentsel dönüşüm projesine alındı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Sur Belediyesi’nin protokolü devam etmektedir. Bürokrasi ve koordinasyondan kaynaklı bazı problemler mevcut. Bu sorunları hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Bu fiziki kültürel değişimi bir taraftan gerçekleştirirken aslında sosyal restorasyonu da gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çünkü Diyarbakır’ın bugün en büyük sorunlarından biri de işsizliktir. Gençlerimiz, çocuklarımız uyuşturucu tehdidiyle karşı karşıya kalmış. Yıllarca Kürtlere uygulanan asimilasyon, inkar ve ret politikaları Diyarbakır’ın kent kimliğine de yapıldı. AK Parti iktidara geldikten sonra bunlar geride kaldı. Artık Diyarbakır’ı bir dünya kenti haline getirmek üzere beraber çalışmamız gerekiyor” dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, incelemelerinin ardından bölgeden ayrıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER