Dikad'dan “çocuk Gelin“ Açıklaması

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Ebru Aksu, çocuk gelinlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Aileler çocuklarına sermaye olarak bakıyorlar. Ekonomik açıdan zor durumda olan bu aileler belki ekonomilerini düzeltse belki de...

Dikad'dan “çocuk Gelin“ Açıklaması
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Ebru Aksu, çocuk gelinlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Aileler çocuklarına sermaye olarak bakıyorlar. Ekonomik açıdan zor durumda olan bu aileler belki ekonomilerini düzeltse belki de çocuklarını vermezler" dedi.

Yaklaşık 10 yıl önce Diyarbakır’da kurulan DİKAD, iş camiası içinde ilk açılan dernek olma özelliğini taşıyor. 2 yıldır DİKAD’ın başkanlığını yürüten Ebru Aksu, geçtiğimiz yıl Dünya Barış Elçisi ödülüne layık görüldü. DİKAD hakkında İHA muhabirine bilgi veren Aksu, 10 yıllık bir dernek olduklarını ifade etti. Ebru Aksu, Diyarbakır’da ilkleri yaşattıklarını ve iş camiası içerisinde ilk açılan dernek olduklarını dile getirdi. Aksu, "Tabi o zamanlar erkekler kadın örgütlenmesine karşıydı. Biraz zorluklar çektik. İlk yıllarda biraz kendimizi kabul ettirmek ve yerimizi sağlamlaştırmakla uğraştık. Ondan sonra artık çalışmalarımıza başlayabildik. Biraz ayağımızı yere vurduk. Erkeklere biz de varız dedik. Kendimizi lobicilik faaliyeti ile tüm Türkiye’ye duyurmuştuk. Şehir dışında yapılan bir çok toplantılara katıldık. Oradaki bir çok insan bize ‘siz buraya geldiğinizde böyle oluyorsunuz’ dediler. Biz de ‘medyanın ve basının kötü tanıttığı gibi değiliz’ dedik. 'Güneydoğu’nun Paris’inde oturuyoruz' dedik. Paris’te de yaşamak kolay değil dedik. Çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. 3 tane çok güzel projeye imza attık. İlkini SODES projelerinden ‘İstihdam garantili ön büro eğitimi’ projesini hayata geçirdik. 40 tane genç kızımıza eğitim verdik. Sonradan da işe yerleştirdik. Bu projede bize 200 başvurdu. Bizim 40 tanesini almamız lazımdı" dedi.

"KADINLAR GİRİŞİMCİLİĞİN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLMİYOR"

DİKAD Başkanı Ebru Aksu, daha sonra Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın projesi ve desteği ile beraber “Diyarbakır’da iş kadını ve kadın eliyle iş durumu raporu” adlı bir proje hazırladıklarını söyledi. Aksu, "Bu projede hem istihdam edilen hem de girişimci olan kadınlarla ilde ve ilçelerde olmak üzere birtakım röportajlar yaptık. Bunların hepsini derleyip toparlayıp bir kitap haline getirdik. Bu kitapla kadınların iş dünyasında neresinde olduğunu gösterdik. Bizim bu çalışmamız bize yol haritası gibi oldu. Bizim istihdam ettiğimi kadınlar girişimciliğin ne demek olduğunu bilmiyor. Belli bir potansiyel var ama öncelikle iş hayatına girecek kadınlara önce bir girişimcilik eğitimi verelim. Kadınlar iş hayatına nasıl giriş yapacaklarını bilmiyorlar. Biz bu nedenle 120 kadına girişimcilik eğitimi verdik. KOSGEB sertifikalı girişimcilik eğitimi verdik. Burada hakkaniyeti uyguladık. Laf olsun diye vermedik bu eğitimleri. Bu bağlamda iş hayatına girmek isteyen kadınlarımız tecrübe kazandı ve işin nasıl yapılabileceğini öğrendi. Bu ülke ekonomisine de katkıda bulundu. Biz ülkeyi yükten de kurtarmış olduk. Projelerimizin hepsi başarı ile bitti. Sosyal sorumluluk anlamında üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"KIZLARINI BAŞLIK PARASI İÇİN VERİYORLAR"

Çocuk gelinlerle ilgili ailelere eğitim verilmesi konusunda çalışma yapmak istediklerini ifade eden Aksu, "Çünkü bu aileler çocuklarına sermaye olarak bakıyorlar. Ekonomik açıdan zor durumda olan aileler belki ekonomilerini düzeltse belki de çocuklarını vermezler. Çoğu aile kızlarını başlık parası için veriyor. Sermayeye erişim konusunda zorluklar var. Bu sermayeye ulaşma zorluğu oldukça iş yapılabilir hacmi de küçülüyor. Erkekler kadın patronlarla iş yapamıyor. Çünkü kadınlar biraz daha titiz olduğu için. Anadan babadan kalanları erkekler daha çok alıyorlar. Kadınlara pek fazla vermiyorlar. Ekonomik olarak Diyarbakır ekonomisinde yol verenlerin çoğu erkekler. 2013 Türkiye açısından verimsiz geçen bir seneydi. Kadınlar daha çok etkilendiler. Birçok işletme tekrar kapatıldı. Diyarbakır ekonomisi hizmet sektörü ile dönen bir ekonomi. DESOB’a bağlı çok sayıda kadın işletmeci var" şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ VE 17 ARALIK OPERASYONU

DİKAD Başkanı Ebru Aksu, çözüm süreci ve 17 Aralık operasyonunu da değerlendirdi. Aksu, "Daha tohum yeni toprağa atıldı. Çözüm sürecinin tabii ki bölgeye etkisi olacak. Çözüm süreci filizlerini verecek. Kadınlara Diyarbakır’da değer veriyorlar ama iş dünyasında değer verilmiyor. Böyle bir sıkıntımız var. Barış süreci büyük bir ivme kazandırdı. Kültür turizmi canlanıyor. Huzurun ve güvenin olduğu yerde her şey güzel olur. Yatırım ve turizm gelir. Bu süreç bizim açımızdan çok önemli. Herkesi çok tedirgin etti. Sermayeler piyasada dönmüyor. Herkes sermayesini elinde tutuyor. 17 Aralık’tan bu yana piyasada durgunluk oldu. Ellerinde dolar ve euroları olanlar piyasaya akıtmıyor" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER