Rojava ve Irak Kürtleri hendek savaşında!

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yeni bir kriz patlak verdi. KDP'nin sınıra kazdığı hendekler Rojavalı Kürtler arasında tepki topluyor...

Rojava ve Irak Kürtleri hendek savaşında!
 Türkiye hükümet cemaat savaşı ve yerel seçimler nedeniyle olağanüstü bir gündemin içindeyken sınırın öte tarafında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Suriye'nin Kürt bölgesiRojava ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki gerilimde yeni bir aşamaya geçildi. KDP'nin Irak Kürdistanı ile Rojava sınırına hendek kazması taraflar arasında ipleri kopma noktasına getirdi.

KÜRTLER ARASI HENDEK SAVAŞLARI!

KDP'ye bağlı peşmergelerin geçtiğimiz haftaRojava sınırına hendek kazmaya başlamasıyla gerilen ipler bugün yaşanan protesto ile zirveye tırmandı. Derik ve Kamışlo'dan Irak Kürdistanı sınırına giden yüzlerce Rojavalı Kürdün kazılan hendekler nedeniyle gerçekleştirdiği protestoya KDP'li peşmergelerin ateş açtığı ve çok sayıda yaralının olduğu iddia edildi.

screen-shot-2014-04-09-at-3.11.58-pm.png

"KİTLESEL MÜLTECİ AKININA KARŞI TEDBİR"

KDP yetkilileri sınıra kazılan devasa hendeklerin sebebini "kitlesel mülteci akını" ihtimaline karşılık alınmış bir tedbir olarak izah ederken Rojava cephesinde ise farklı bir iddia yükseliyor. PKK'ye yakınlığı ile bilinen PYD öncülüğünde üç kanton halinde özerkliğini ilan eden Suriye Kürtleri, KDP'nin sınıra kazdığı hendekler ile Rojava'yı izole etmeyi hedeflediğini öne sürüyor. Diğer yandan KDP'nin Rojava ile olan Smelka sınır kapısını gerilen ilişkiler nedeniyle geçtiğimiz yıldan bu yana kapalı tutuyor oluşu "izolasyon" iddialarını güçlendiriyor.

BAĞDAT-ERBİL İLİŞKİLERİ GERİLDİKÇE ROJAVA'DAKİ AYRIM DERİNLEŞİYOR

Bağdat ile ilişkileri son dönem hayli gerilen KDP yönetiminin Ankara ile olan bağları daha da sıkılaştırmaya yöneldiğini vurgulayan gözlemciler Erbil ile Ankara arasındaki ittifakın Rojava üzerinden yeni bir dayanak bulduğunu ifade ediyor. Sınıra kazılan hendekler Suriye Kürtleri arasında sert bir tepkiye sahne olurken KDP'nin Bağdat ile gerilen ilişkileri sonucu Ankara'yla daha da yakınlaşmasının Rojava politikasını da doğrudan etkilediği iddia ediliyor.

screen-shot-2014-04-09-at-3.11.24-pm.png

screen-shot-2014-04-09-at-3.11.00-pm.png

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER