Diyarbakır'daki Arazi Kavgası

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bismil'deki arazi kavgasına ilişkin, "Maalesef bölgemizde bu tür olaylar oluyor, sonra pişmanlık geliyor ama iş işten geçiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bunlardan hep ibret alınması gerekiyor....

Diyarbakır'daki Arazi Kavgası
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bismil'deki arazi kavgasına ilişkin, "Maalesef bölgemizde bu tür olaylar oluyor, sonra pişmanlık geliyor ama iş işten geçiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bunlardan hep ibret alınması gerekiyor. Maalesef devam ettiğine göre yeterince ibret alınmış değil" dedi.

Bitlis'ten helikopterle Bismil'e gelen Bakan Eker, beraberinde Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Vali Mustafa Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Recep Güven, İlçe Kaymakamı Yunus Sezer İle Jandarma Tabur Komutanı Jandarma Albay Ali İhsan Aksoy, AK parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, AK Parti Silvan İlçe Başkanı Nedim Kılıçaslan, Silvan Emniyet Müdürü Mustafa Kılıçaslan ile ilçede 2 gün önce meydana gelen arazi kavgasında Üstün ailesinden 8 kişi için Kale Mahallesi'nde kurulan taziye evine gelerek Üstün ailesi fertlerine başsağlığı dileklerinde bulundu. İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş'un okuduğu duanın ardından Bakan Eker, kavgada 3 kardeşi ve 5 yeğenini kaybeden Muharrem Üstün şahsında tüm aileye başsağlığı diledi. Taziyede konuşan Bakan Eker, iftara bir saat kala insanların öldürülmesinin çok büyük bir acı olduğunu söyledi. Bakan Eker, Ramazan'da böyle bir olayın olmasından duydukları üzüntüyü dile getirerek, "Bu tür acılardan Allah ders almayı nasip etsin. Bir öfke ile insanların birbirlerine silah doğrultmasını doğru bulmuyorum" diye konuştu. Çıkışta gazetecilere çıkama yapan Bakan Eker, kavgada 8 ferdini kaybeden Üstün ailesinin Silvan'ın köklü ailelerinden, bilinen, tanınan ve sevilen bir aile olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, "Allah başka acı göstermesin. İtidal, sabır ve metanetle bu acının bir şekilde atlatılması lazım. Aile büyükleri ile görüştüm. Ailenin beklentisi, faillerin bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesi. Kamu vicdanında adaletin tecellisi bu şekilde olur. Ramazanda aynı bölgeden iki Müslüman'ın bu şekilde böyle bir olayla karşı karşıya kalması son derece çok üzücü. Bu bazen ihtiras, bazen öfke, bazen şiddet eğilimi, bazen cehalettir. Bazen de bunların hepsidir. Sonuçta bu şekilde uzun namlulu silahlar insanların elinde. Öfke ile kendini kontrol edemiyor ve birinin canına kıyıyor. Bunlar, üzerinde hepimizin durması gereken konular. Ama eğitim tabi son derecede. Tabi cehalet var burada. İnsanların ihtirasları var. Hiçbir sebep bir insanın canına kastetmeye, canını almaya gerekçe olamaz. Burada satılmış bir arazi var. Üzerinde tecavüz söz konusu olduğu iddiaları var. Maalesef bölgemizde bu tür olaylar oluyor, sonra pişmanlık geliyor ama iş işten geçiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor, ocak sönüyor, gözyaşı dökülüyor, yürek yanıyor. Bunlardan hep ibret alınması gerekiyor. Maalesef devam ettiğine göre yeterince ibret alınmış değil. Bunun metanet ve sabırla karşılanması, acıya başka acı katılmaması önemli. Bu acıyı daha büyük bir acıyla karşılamaktan kaçınmak lazım. Yani bir yanlışa yanlışla mukabelede bulunmamak lazım. Adaletin yerini bulması da lazım. Çünkü ortada mağduriyet var. İnsanlar hayatını kaybetmiş. Failler adalete teslim edilip, cezalandırılması lazım. Adli mekanizma bunu yerine getirmeli ki kamu vicdanının ve tarafların vicdanı biraz rahatlasın ve bir daha kimse böyle bir şeye tevessül etmesin" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, ve beraberindekiler, taziye evinin yanındaki aile mezarlığında hayatını kaybedenler için dua okuduktan sonra helikopterle Van'a gitti.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2013, 15:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER