Silvan Saldırısı Duruşmasında Tanıklar Dinlendi

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 14 Temmuz 2011 günü PKK’nın düzenlediği saldırıda 13 askerin şehit edilmesi ve 7 askerin yaralanması olayıyla ilgili açılan davanın duruşmasında, İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) saldırı günü...

Silvan Saldırısı Duruşmasında Tanıklar Dinlendi
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 14 Temmuz 2011 günü PKK’nın düzenlediği saldırıda 13 askerin şehit edilmesi ve 7 askerin yaralanması olayıyla ilgili açılan davanın duruşmasında, İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) saldırı günü olan 14 Temmuz'da uçuş yapmadığı tanık beyanı ile ortaya çıktı.

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yapılan duruşmada olayın yaşandığı tarihte Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan Jandarma Yüzbaşı Ömer Güni’nin beyanları okundu. Güni, olayın yaşandığı 14 Temmuz günü (İHA) uçuş yapmadıklarını ifade ederek, İHA’ların 12-13 Temmuz günlerinde uçuş yaptığını beyan etti. Güni, olay günü İHA’ların neden uçuş yapılmadığını ise açıklamadı.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1'inci Bölük Komutanı Mehmet Emin Karagöz ve 2'nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan katılmazken, şehit ailelerinden Beytullah Delimehmetoğlu ile sanık avukatı katıldı. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan Jandarma Yüzbaşı Ömer Güni, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından alınan ifadeleri okundu. Güni, ifadesinde olaydan 3 gün önce Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na saldırı olduğunu belirterek, saldırı sonrası 7’inci Kolordu Komutanlığı'nın kendilerine operasyon bölge ve birliklerinin bildirildiğini söyledi. Bunun üzerine plan çizimini yaptıklarını ve daha sonra Kocaköy’e gittiklerini belirten Güni, "Kocaköy’de taktik komuta amiri Yarbay Hakan Bıyık ve komutanların da katılımıyla 13 Temmuz 2011 tarihinde planlar tamamlandı ve jandarma bölge komutanına verildi. Bölge komutanı Jandarma Özel Harekat faaliyetlerinde bazı düzeltmeler yaptı. Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, bölgenin hassas, kayalık ve iki bölüğe dar gelecek bir alan olduğunu bölge komutanına anlattı ve zayiat verilebileceğini söyledi. Bölge komutanı ise 7’nci Kolordu Komutanlığının emri olduğunu ‘Bu seferlik iki bölükle yapılsın, bir dahaki sefere bir bölükle planlanabileceğin’ belirterek talebi reddetti" dedi.

Tanık Güni, İHA faaliyetleri hakkında da ifade vererek, 12 Temmuz 2011 tarihinde Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na taciz ateşi açılması üzerine Jandarma Bölge Komutanlığı'nın saat 20.50’de İHA talebinde bulunduğunu bu talebin 22.40 ile ertesi gün 13 Temmuz 2011 tarihinde 09.40 arasında karşılandığını kaydetti. Güni, İHA’nın saldırının meydana geldiği 14 Temmuz 2011 tarihinde ise olaydan sonra ertesi gün 08.30’a kadar uçuş yapılmadığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2013, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER