YENİ YOUTUBE DİZİSİ DİYARBAKIR’DAN "ÇIKMAZ 21"

Sevgili okurlarım, bugün sizlere bir grup gencin bir araya gelerek, Diyarbakır’da üst düzey bir dizi ekibinin oluşmasını gerçekleştiren ana unsurlardan bahsedeceğim.

Diyarbakır’da Diyar Kaya adındaki bir gencin başlattığı ve başarılı bir ekip kurarak youtube üzerinden Diyarbakır’ı tanıtacakları bir dizi ekibinin oluşma hikâyesini sizlere aktaracağım. Bu şahıs, başarılı bir ekip kurarak, uyuşturucu baronuna saplanmış, ebeveynlerinden habersiz işler yürütmekte olan, gençleri kötü yollara sürükleyen ve sürüklenmekte olan gençleri bu dizi ile çıkartmaya çalışan bir vatandaş. Fil hakikat benimde çorbada tuzum olsun diye, bu dizinin senaristi olan Diyar Kaya ile bir röportaj gerçekleştirdim ve kendileri de bu röportajın gerçekleşmesi için benimle görüşmeyi kabul etti. Bende tüm merak edilen araştırmaları yapıp, soruları hazırladım ve bu soruları instagram üzerinden canlı bir röportaj gerçekleştirerek kendilerine aktardım. Kendileri de sağ olsun son derece realist ve rasyonel cevaplarla bizleri bilgilendirdi. Bu gerçekleştirdiğim röportajı da bugün sizlere aktaracağım.  

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, öncelikle kendinizi tanıtır mısınız, Diyar Kaya kimdir ve hangi çalışmalarda görev aldı?

Diyar Kaya: Adım Diyar Kaya. Diyarbakırlıyım. Bu sektöre ilk olarak tiyatroyla girdim. Antalya’da 10 yıl boyunca Levent Aykul’un yanında tiyatro eğitimi gördüm. Tiyatro eğitimimi gördükten sonra ‘‘Sıfır Bir’‘ dizisinin önce birinci sezon, ardından üçüncü sezon senaristliğini üstlendim. Bunlar ile birlikte, Diyarbakır’da youtube üzerinden çekilmiş üç ayrı dizide hem yer aldım, hem senaryolarını yazdım hem de yapımcılığını üstlendim. Akabinde yönetmenliğini Mehmet Yaşa’nın üstlendiği ‘‘Sokak Sınıfı’’ adlı bir sinema filmi çekildi ve ben bu sinema filminde kamera arkası görev aldım. Yakında başlayacak olan ‘‘Çıkmaz 21’’ dizisinin birinci senaristliğini yürütmekteyim.

Devrim Aktürk: Peki Sayın Diyar Kaya, kaç yıldır yakında youtube üzerinden yayınlanacak olan  ‘‘Çıkmaz 21’’ dizisi ile ilgili çalışmalar yürütmektesiniz?

Diyar Kaya: Çıkmaz 21 dizi ekibinin kurulması için altı aydır çalışma yürütmekteyim. Altı ayda 3 farklı yapımcı şirket ile görüştük ve görüşmeler sonucunda ‘‘ Bıg Yellow’’ adında ki yapımcı şirket ile anlaştık. Yönetmenliğine ise birçok sinema filminde yer almış ve Sokak Sınıfı adındaki sinema filminin hem başrol hem de yönetmenliğini üstlenmiş olan Mehmet Yaşa Beyefendi ile anlaştık. Ekibimiz bir ay önce sanatçı Şerif Kayran’ın müzik klipini yaptık.  Aynı şekilde hem dizi çalışmalarını yürütürken hem de yönetmenimiz Mehmet Yaşa önderliğinde “Sıkıntı Yapma Rahatına Bak” adlı bir sinema filmini çekeceğiz. İkinci senaristimiz Mizgin Mencik’te Sümer Park Sosyal Hizmetler Binası’nda hafta sonları oyuncularımıza tiyatro dersi vermektedir. Anlayacağınız üzere bizler, memleketimizi ve halkını bilinçlendirmek,  rehber olabilmek için elinden geleni yapan bir ekibiz ve bundan dolayı da ekibimle gurur duymaktayım.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, şunu sormadan geçemeyeceğim. Daha öncelerinde araştırmalarım neticesinde bir kez dizi ile ilgili isim değişikliği oldu. Herkes dizinin ‘‘Bağlar Vurgun 21’’ olmasını beklerken, birdenbire kamuoyuna, dizi ismimiz Çıkmaz 21 diye belirlenmiştir, dediniz. Peki o halde, neden isim değişikliğine gittiniz ve aynı isim değişikliğine Çıkmaz 21 dizi ekibi olarak tekrar girmeyi düşünüyor musunuz?

Diyar Kaya: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bundan sonra bu tarz bir isim değişikliği olmayacak ve isim olarak ‘‘ Çıkmaz 21’’ diye devam edeceğiz. ‘‘Bağlar Vurgun 21’’ isminde vazgeçmemizin sebebi ise, devletimizin bazı organları tarafından kabul edilmedi. Bizde Bağlar Vurgun 21 ekibi olarak aldığımız karar doğrultusunda isim değişikliğine gittik ve dizimizin ‘‘Çıkmaz 21’’ diye oluşmasında karar sağladık.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, şu ana kadar Çıkmaz 21 ekibi olarak teknik malzemelere, yani bilgisayar, ses cihazları, kamera, mikrofon ve diğer ürünlere ne kadar bütçe harcadınız ve ne kadar bütçe harcamayı düşünmektesiniz?

Diyar Kaya: Şu ana kadar Çıkmaz 21 dizi ekibi olarak kasamızdan 13.000 TL çıkardık ve bu bütçeyi teknik malzemelere ayırdık. Aynı şekilde AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Sayın Mübarek Yaz, bizlere kullanmamız için bazı teknik malzemeler hediye etti. Bu sebepten ötürü kendilerine minnettarız. Bundan sonra ise anlaştığımız yapımcı şirket ve sponsorlar ile teknik malzemeleri almayı düşünmekteyiz.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, ister sinema ve ister dizi sektörü olsun, birçok gruplara bölünen ekip vardır. Bunlar; Ses, ışık, reji, kurgu ve montajdır. Peki bu saydığım çalışmalarda yer alacak alanında uzman kişileri buldunuz mu?

Diyar Kaya: Ses ile ilgilenecek olan ekip, İstanbul’da çalışmalar yürüten ‘‘Rapsir Depresan’’ adındaki müzik grubudur. Benimde zamanında hiphop ve DJ üzerinde başarılı bir kariyerim olması asabiyle hiphop ve DJ işini dizi içerisinde ben gerçekleştireceğim. Kurguyu ise Harun adındaki arkadaşımız gerçekleştirecek. Ses, ışık ve reji işini ise ekip içerisinde başta yönetmenimiz olmak üzere, bizler gerçekleştireceğiz.

Devrim Aktürk: Efendim şu ana kadar dizi ile ilgili kaç bölümlük senaryo yazıldı ve kaç bölümlük senaryo yazılması hedefleniyor?

Diyar Kaya: Şu ana kadar on iki bölümlük senaryoyu birinci senaristlik olarak ben, ikinci senarist olarak Mizgin Mencik adındaki arkadaşımız ile yazdık ve on sekiz bölümlük senaryo yazmayı da hedeflemekteyiz.

Devrim Aktürk: Çıkmaz 21 dizi ekibi olarak siz bir proje başlattınız ve bu proje içerisinde güçlü bir ekip kurdunuz. Peki dizinin içerisinde yer alacak ana unsurlar ve ana konular nelerdir?

Diyar Kaya: Bu sorunuzu tek tek yanıtlamak isterim. İlkin senaryomuz arasında en önemli olarak gençlerin uyuşturucu baronuna saplanmalarını ve genç yaşta uyuşturucu bağımlısı olmalarının sebeplerini, hırsızlık yapan çetelerin eline geçmiş gençlerin hayat öykülerini, genç neslimizi ebeveynlerinden uzaklaştırıp yanlış yerlere sürükleyen şahsiyetlerin her birini, gençlere doğru yolu göstermek için ve rehber olmak için biz Çıkmaz 21 dizi ekibini kurduk. Dizimiz içerisinde yer alacak diğer konulardan biride, cennetin annelerin ayakları altında olduğuna inanan bizlerin, kadın şiddetinin ne kadar yanlış bir unsur olduğunu aktarmaya çalışacağız Senaryolarımız arasında bir diğer konu da, 2002 döneminde ABD’nin Irak’a girip kimyasal arama çalışmaları ve burada bir takım faaliyetler yürütmelerini sizlere en objektif bir biçimde anlatmaya ve aktarmaya çalışma hayalimiz. Son olarak da Diyarbakır’ımızın ve Diyarbakır halkımızın hayat öykülerini, günlük yaşantılarını, memleketimizin yapılarını sizlere aktarmaya ve anlatmaya çalışacağız.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, Büyükşehir Belediyemizin veya ilçe belediyelerin, sizlere destekleri oluyor mu ve olacak mı?

Diyar Kaya: Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cumali Atilla’nın bizlere destekleri çok fazla oldu. Öncelikle dizi isminde kendileri hiçbir sorun çıkartmadı. Oyuncu toplantılarımız ve görüşmelerimiz için Kültür ve Kongre Merkezi’nde bizlere bir oda ayırttılar. Biz burada olanaklarımız ile toplantılarımızı gerçekleştirmekteyiz. Aynı şekilde Sayın Cumali Atilla araya ikinci veya üçüncü kişi bırakmadan benimle görüştü ve özel numaralarını bana verdi. Bu özel numarada ne zaman başım sıkışırsa, kesinlikle kendilerini aramamı tembihledi. Bundan dolayı kendilerine teşekkürlerimi eder, şükranlarımı bir borç olarak bilirim.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, son sorumuz olarak Çıkmaz 21 dizisini ne zaman youtube üzerinden izleyebileceğiz?

Diyar Kaya: Çıkmaz 21 dizimizin senaryosu bu hafta tamamen toplamayı düşünmekteyiz. Oyuncu koçumuz ve yardımcı senaristimiz Sercan Bayram’ın oyuncu seçimlerini de bu hafta tamamlamalarını beklemekteyiz. Oyuncu seçimlerinin ardından oyuncularımızın bir buçuk haftalık bir çalışmaları olacaktır. Bu sırada bizlerde editörümüz ile gerçekleştireceğimiz görüşmeler sonucunda senaryo ile ilgili son kontrolleri yapmayı hedeflemekteyiz. Yönetmenimizin de son kontrolleri doğrultusunda bir kaza, bela ve sorun olmaz ise bir ay sonra ilk bölümümüzü çekmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca Çıkmaz 21 seyircilerine de çok mutlu bir haberim var, Şiwan Perwer’i de bir bölümlüğüne dizimizde yer vereceğiz. Sağolsun kendileri bizi Irak’a davet etti.

Devrim Aktürk: Sayın Diyar Kaya, bu röportajın gerçekleşmesinde bana destek olduğunuz ve görüşmemizi onayladığınız için teşekkürlerimi ediyorum.

Diyar Kaya: Asıl Çıkmaz 21 dizi ekibini tüm Türkiye’ye duyurmak istediğiniz için biz teşekkür ederiz. Size ve kariyerinizde başarılar dilerim. Sağlıcakla kalınız.

Devrim Aktürk: Bende bu kutlu yolda sizlere başarılar dilerim. Sağlıcakla kalınız…

 

ÇIKMAZ 21 dizi ekibi ve tüm oyuncular...

Şerif Kayran'ın son klibini aynı ekip yaptı

YORUM EKLE
YORUMLAR
İbrahim idiz
İbrahim idiz - 3 yıl Önce

Bizimde bir ekibimiz var dizi yapmak isteriz