YILMAZ BÖRÜKOÇİN'İN KÖŞE YAZISI

AMEDSPOR, DİYARBEKİRSPOR, DİYARBAKIRSPOR

YILMAZ BÖRÜKOÇİN'İN KÖŞE YAZISI

Futbol Liglerinde ikinci yarı başladı, Kentimizin profesyonel liglerde yer alan iki  takımı Amedspor ve Diyarbekirspor'un yanı sıra uzun yılar profesyonel Ligler'de mücadele ettikten sonra Türkiye futbolunda bir çok kulüpte yaşanan idarecilik modelinin kurbanı olarak Amatör'e düşen Diyarbakırspor'un durumuna bir bakalım.

AMEDSPOR

Yıllarca kendine özgü yönetim sistemiyle düzgün idare edilen Amedspor, Yeni yönetim kuruluyla şu aralar Nurullah Edemen yönetimiyle birlikte ortaya çıkan enkazı toparlamaya çalışıyor. Amedspor, yeni yönetimi, teknik heyeti ve büyük ölçüde yeni Diyarbakır Stadyumunda oynamanın yarattığı avantaj sayesinde takım ile taraftarlar arasında oluşan birliktelikle şu sıralar dikkat çekiyor.

Diğer yandan Amedspor bir çok takımın görmediği desteği de yeni yönetim kuruluyla görmeye başladı. DTSO başta olmak üzere, Kentteki iş çevreleri Amedspor'a aidiyetle maddi ve manevi destek veriyor. Devre arasında transfer yapılamıyordu, transfer tahtası eski  teknik adam ve futbolcu alacaklarından dolayı kapalıydı, yaklaşık 600 bin TL. ödenerek ligin ikinci yarısı öncesi büyük bir sorun halledilerek iki futbolcu transferi de bu süreçte yapıldı ve ligin ikinci yarısının ilk maçında şampiyonluk mücadelesi veren güçlü Samsunspor maçına çıkıldı.

Galibiyetle sonuçlanan bu maç için Amedspor hakkında kısaca en göze çarpan özellik devre arası kampını iyi geçirdiğinin belirtileniydi. Amedspor’un ligin ilk yarısında oynadığı hemen hemen tüm maçlarda takım olarak oyunun dördüncü çeyreğine girerken oyundan düşüyor ve adeta maçı tamamlayamıyordu. Teknik ekip kanımca bu eksikliği görerek, doğru antrenman planlanması, programlanması ve uygulanmasını devre arası kampında iyi yaptı.

Takım Samsunspor maçında daha önce ki oynanan maçlara göre diriydi, kazanma hırsı ve mücadelenin yanında, futbolcular takım oyununa adapte olmuş, fizik ve kondisyon yeterliliği de maçı tamamlayacak düzeydeydi. Futbolda doğru zaman ve yerde istenilen sportif forma erişebilmek için antrenman planlaması genel olarak antrenman biliminin ışığında doğru yapıldı demek ki Amedspor bana ve maçı izleyenlerin çoğuna  bu olumlu izlenimi verdi. 

Samsunspor'un bu maçtaki ki performansı için ne söyleyebilirim? Kısaca, hedef şampiyonluksa bu futbolla olmaz! 80 milyon TL. Borca rağmen göreve soyunup kısa sürede kulübün önünü açan ve transfere ciddi bütçeler ayıran Başkan İsmail Uyanık’ın emeğine yazık olmasın diyorum.

Tabi şimdi alınan bu galibiyet kimseyi yanıltmasın. Lig'de bundan sonra ki haftalar için kesin bir hedef belirlenmemiş durumda, Spontane gelişmelere ve oynanacak olan maçların sonucuna endeksli hedef belirleme stratejisi izleniyor.

Sarıyer'in 41 puanla lider olduğu Grupta Amedspor 27 puanla 8'inci sırada puan durumunda yer alıyor. Sakaryaspor, Keçiörengücü, Samsunspor ve Kastamonu 1966 Spor ise 2,3,4 ve 5'inci sırayı alarak Play Off sıralaması içindeler. Amedspor'un Play Off sıralaması içindeki en yakın rakibi 5'inci sırada ki Kastamonu 1966 Spor ile arasında ki puan farkı 9 ve Amed bu hafta sonu grubun 3'üncüsü 38 puanlı Keçiörengücü deplasmanında zorlu bir maça çıkacak.

Hedef belirleme stratejisi içinde ki Amedspor için bu maç Play Off için ciddi derecede belirleyici olabilir.  Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim, olası Play Off hedefi için Amedspor takım kadrosu halen çok yetersiz. Mevcut oyuncu kadrosu ancak bu grupta kalmak için yeterli, çünkü Play Off hedefi ve mücadele edilen şampiyonluk yarışı içinde ki diğer takımlar ile kıyaslandığında Amedspor'un takım oyuncu profilinin çok yetersiz olduğu açıkça gözlemlenebilir. Bir çok mevkide alternatif oyuncu sayısı yetersiz olan Amedspor'a Play Off hedefi için ciddi oyuncu takviyelerinin yapılması aşikardır.

Amedspor'da Play Off olmazsa olmaz görülmemeli. Yeni yönetim kurulu şimdiye kadar olumlu işler yaptı, devamını sağlayarak bu sezonu geçiş dönemi görerek gelecek sezonun ciddi planlaması ve yol haritasının belirlenmesi kulübün geleceği için daha makro düşünme adına değerli olacaktır.

Sanırım Kulübe uzun vadede gelir sağlamak amacıyla Yurt içi ve Yurt dışında destek geceleri düzenlenecekmiş. Destek gecelerinin ciddi anlamda uzun vadede kulüplere getirisinin olmayacağı bilinmeli, Amedspor stadyum işletme geliri, sponsorluk, Reklam, marketing çalışmaları ve uzun dönemleri kapsayacak kalıcı akar gelir projeleriyle geleceğini kurtarabilir, bunları hayata geçirmenin planlaması ivedi olarak çalışma proğramına alınmalı.

DİYARBEKİRSPOR

Diyarbekirspor, Gölcükspor’a deplasmanda 2-0 mağlup oldu. Ligin ikinci yarısına yine geçmiş sezonlarda olduğu gibi takım kadrosundan bir çok futbolcuyu gönderip, bir o kadar sayıda futbolcu transfer etti. 6 sezondur aynı film gösterimde ve filmin sonu nedense hep aynı. Sezon başı yapılan stratejik yanlışlar, yanlış transfer politikaları, değişimin olmadığı tek düze yönetim yapısı, her sezon ciddi sayıda futbolcu, teknik Adam, sportif direktör sirkülasyonu hep bu basiretsiz ve yeniliğe açık olmayan yönetim tarzının apaçık bir göstergesi olarak karşımızda duruyor.

Diyarbekirspor'da maalesef doğru bir bütünlük anlayışı yok. Başta basın olmak üzere bir çok çevreyle iletişim eksikliği var. Ben merkezci yönetim anlayışı Kent spor bileşenleriyle aynı ortak nokta da biraraya gelmelerine engel koyuyor.

Sadece kulübün ekonomik sorunlarının olmaması asla başarı değildir. Başarı bütünseldir bunun algısı Diyarbekirspor yönetiminde oluşmalı.

Bakınız, Türkiye’de çoğu futbol kulübünün kısa süreler içinde mali çöküşle birlikte alt liglere düşmesi yönetim kurullarının “Bohem” anlayışla kulüpleri yönetmelerinden kaynaklanıyor. Bu büyük bir problem, bu eski yönetim paradigması hem dernek hemde şirket statüsünde yönetilen kulüplerde doğrudan devam ediyor ve bu çağımızda kesinlikle işe yaramıyor. Paradigma değişmediği için de futbol kulüpleri o yanlış rota’da bir kayboluşa doğru ilerliyor. Üzülerek görüyorum ki yönetim tarzını değiştrmemekte ısrar eden Diyarbekirspor'da bu yolda ilerliyor.

DİYARBAKIRSPOR

Diyarbakırspor'un  mevcut durumunun farkında olanların sayısının pek fazla olduğunu zannetmiyorum. Kentte takımın Amatör Küme'ye düşmesinden sonra ilgisizlik had sayfaya ulaşmış ve takım kaderine terk edilmişti. Yaklaşık iki ay önce yapılan olağanüstü genel kurul sonucu yeni yönetim kuruluyla birlikte yeni bir sayfa açarak yaşamanın mücadelesini veren Diyarbakırspor'da profesyonel liglere tekrardan yükselmenin çabası veriliyor.

1968’de kurulan, Tarihi boyunca 11 sezonu Süper Lig olmak üzere, Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde mücadele eden ve şu an Diyarbakır 1.Amatör Küme B Grubunda şampiyonluk mücadelesi içerisinde mazisini arayıp varoluş çabası gösteren 50 seneyi geride bırakmış yılların spor kulübü Diyarbakırspor grubunda 28 puanla lider durumda bulunuyor.

Statüye göre grubu ilk 3 sıra içerisinde tamamlayacak 3 takım, diğer gruptan gelecek 3 takımla birlikte 6 takımlı tek devreli lig usulü Play Off oynayacak ve Play Off’u ilk 2 sıra içerisinde bitirecek 2 takım şampiyon olarak Diyarbakır Süper Amatör Ligine yükselen takımlar olacak.

Normal lig sezonunun bitmesine 7 maç kalırken, Diyarbakırspor kalan 7.Hafta sonun'da 4'üncü sıradaki rakibine 9 puan fark atarak Play-Off'a  kalma yolunda büyük bir avantaja sahip durumda. Tam da burada Diyarbakırspor'un oynadığı maçlardan sonra yaşanan hadiselere dikkat çekmek istiyorum. Amatör Kümelerde bilirsiniz ki maçlar çok çetin geçer, oto kontrol mekanizması bu liglerde oynanan maçlarda işlevsel olmanın çok dışında kalabiliyor. Futbolun içinde her takım her sonucu kabul etmeli, rakibine saygı göstermeli. Diyarbakırspor’a da bu kentin yıllarca tek temsilcisi, Türkiye futbolunun marka ve köklü bir futbol kulübü olduğu için kazandığı veya kaybettiği maçlardan sonra bu kentin diğer takımlarınca daha çok saygı duyulmalı. Diyarbakırspor'un oynadığı çoğu maçta, maç içinde ve maç sonunda yaşanan tartışmalar, çirkin asılsız söylemler açıkça bu kentin Amatör Futboluna tek kelimeyle yakışmıyor.

Bu arada yıllardır devam eden Diyarbakırspor'un zarara uğratılmasına ilişkin davanın duruşmasını soranlar oldu, karar duruşması 22 Şubat'ta yapılacak, onunda  bilgisini vermiş olalım.

ALİ GAFFAR OKKAN

Bugün 24 Ocak, Diyarbakır eski İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın şehit edilişinin 18. Yıldönümü. 1997 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak atandığından itibaren Diyarbakır için ilk sayılabilecek uygulamaları hayata geçirdi, Diyarbakır sokaklarında halkla ve esnaf’la iç içe olan, Diyarbakırspor’un tüm maçlarını sahadan izleyerek taraftarlarla güzel bir sinerji yaratan ve cenazesinde Diyarbakır tarhinde görülmemiş her kesimden oluşan bir kalabalık halk topluluğunca uğurlanan Rahmetli Ali Gaffar Okkan için ne yazsam az kalır. Çok hatırası var, Diyarbakırspor'a ilgimden ve kendisine 1999-2000 sezonunda yazdığım "Diyarbakırspor Koleji kurulması ve Diyarbakırspor'un geleceğine yönelik neler yapılabilir?" başlıklı mektubum üzerine makamına davet edip bizzat hediye ettiği 2 şık kalemi halen en değerli eşyalarım arasında saklarım.

Vefat etmeseydi Diyarbakırspor Koleji kurulacaktı, hatta Diyarbakırspor bir maça formasında "Diyarbakırspor Koleji" reklamıyla da çıkmıştı.

Mekanın cennet olsun. Seni Unutmayacağız Güzel İnsan.

Bir sonra ki yazımda buluşmak üzere...

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2019, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER