Diyarbakır'da “Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma“ Sempozyumu

“Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu”, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde başladı.

Diyarbakır'da “Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma“ Sempozyumu
 Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu", Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde başladı.

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Akademik Araştırmalar Vakfı ile Risale Akademi tarafından düzenlenen sempozyuma, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Sempozyum Risale Akademisi tarafından hazırlanan ve Bediüzzaman Said-i Nursi'nin mesajlarını içeren bir sunumla başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de bir dönemde sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Son bir yılda adına çözüm süreci dediğimiz meselelerini rahatça tartışabildiği, sorunlarını tartışarak uzlaşarak kucaklaşarak kavga ederek değil, gerçekte olması gerektiği gibi bir çözüm gibi modeli etrafında işbirliğine giderek Türkiye bir mesafe kat ediyor. Bunun aslında bir bahar mevsimi etkisi oluşturuyor. Bu etki devam ediyor. Biz yine bir başka sosyal kalkınma sempozyumu vesilesiyle baharın başka bir mevsimini tadıyoruz. Burada Bediüzzaman Hazretleri "Acele ettim kışta geldim, sizler cennet asa bir bahara geleceksiniz" der. İnsanların değerler ürettiği, geliştirdiği bir içtimai düzen olarak görüyorum. Çünkü kalkınma ve gelişme kavramı daha çok fizikidir" diye konuştu.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise dünyanın bir bölümünün benzeri görülmemiş bir zenginliği yaşadığını diğer bir bölümünün ise fakirlik ve doğal afetlerin yaşandığını kaydetti. Vali Kıraç, "İnsanın çevre üzerindeki baskısı ise gün geçtikçe artıyor. Bu sorunun temelinde ise sürdürülebilir olmayan tüketim ve yaşam tarzı neden oluyor. Günümüzde 7 milyar insan var. Sadece ekonomik büyümeyi göz önünde bulundurmak sosyal adalete yol açacaktır. Manevi değerlerin korunması ve yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması, toplumuyla barışık nesillerin yetiştirilmesidir. Bu insan odaklı bir kalkınma anlayışıyla mevcuttur. Dünya bize ataların mirası değil biz dünyayı çocuklarımızın mirasçıları olarak, onlardan ödünç olarak almış durumdayız. Biz dindarlıkta ümidi korumanın çok sıkı bağ olduğunu biliyoruz. Son bir yıldır eser bahar havası ittifakımıza güç katmaktadır. Bu sempozyumla yeni çözüm önerilerinin sunmasını umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç unutulan insan merkezinde nasıl bir kalkınmanın gerektiğinin uzun uzun tartışılacağını dile getirdi.

Sunumda Nursi'nin Kürtlere hitaben Kürtçe yazdığı makale yine Kürtçe seslendirildi. Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, "İlmi zeminlerde konuları müzakere etmemiz gerekiyor. Yüzleşme devri dediğimiz bu devirde çeşitli kurumların yüzleşmesi gerekiyor. Bilim ve fikir adamlarımız günlerce çalışıyor, hayatlarını bu işlere adıyorlar. Risale Akademisi önemli çalışmalar yapıyor biz de onları destekliyoruz. Onlara değer vermemiz gerekiyor. Bunları mücessem hale getirip kitaplar halinde yayınlıyoruz. Medreset-ül Zehra sempozyumu kitabı, Münazarat sempozyumu kitabı gibi önemli eserler ortaya çıktı. Bunlardan yararlanmak gerekiyor" dedi.

Bakan Eker, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a eşlik etmek üzere salondan ayrılırken, sempozyum Said-i Nursi'nin "Risale-i Nur" reçetesi hakkında konuşmalar devam etti.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2013, 14:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER