Hüznün Sesi Eyşe Şan Unutulmadı

Kürt Müziğinin efsanevi kadın sanatçılarından Eyşe Şan ölümünün 18. yıldönümünde Diyarbakır'da bir geceyle anıldı.

Hüznün Sesi Eyşe Şan Unutulmadı

 

Kürt müziğinin bir döneme damgasını vurmuş kadın sanatçılarından Eyşe Şan 18. ölüm yıl dönümünde Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda görkemli bir geceyle anıldı. Büyükşehir Belediyesi  Kent Konservatuarı tarafından düzenlenen anma gecesinde her kuşaktan insan yoğun ilgi gösterdi.



Kürt müziğinin "taçsız ve tahtsız kraliçesi" olarak tanımlanan sanatçı Eyşe Şan'ın kızı Yasemin Şan ve oğlu  da katıldığı gecede tiyatro oyuncusu sanatçının zorluklarla geçirdiği yaşamından kesitler okuyarak sunuculuk yaptı. Gecede Şan'ın kendi sesinden hayatını anlattığı sinevizyon gösterimi duygulu anlar yaşattı.

Geceye konuk sanatçı olarak katılan Yasemin Şan, "Sallana sallana", "Gelmiş bahar" ve "Welleh te nagirim" şarkılarını seslendirirken sanatçı Ayfer Düzdaş da "Xatûnê", "Şexa Delal" ve Were Keko Tu Zanî" adlı eserlerini okudu.  Kent Konservatuarı sanatçıları da "Dilo ez bimirim", "Were lê lê Eyşanê", "Pismamo" ve "Ziravê" adlı eserleriyle dinleyicilere hüznü ve mutluluğu birada yaşattı.

İZMİR'DEKİ MEZARI DİYARBAKIR'A GETİRİLECEK

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Erenci, Eyşe Şan'ın Kürt sanatını icra etmeye çalıştığı dönemde kimliğinin, kültürünün ve dilinin yasaklı olduğunu ve bu nedenle hep sürgüne maruz kaldığını söyledi. Erenci, en yakın zamanda Şan'ın 'deki mezarını kendi topraklarına getirmek için çaba sarf edeceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı  Balkaş ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı da sanatçıları çiçek vererek kutladı.

Kışanak: Şan'ın Vasiyeti Yerine Getirilmeli

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı , Eyşe Şan'ın kızı Yasemin Şan ve oğlu  konser öncesi makamında ağırladı. Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ile Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak Düzgün'ün de hazır bulunduğu ziyarette Kışanak, feodal baskılara rağmen ayakta kalma mücadelesi veren Eyşe Şan'ın büyük bedel ve fedakarlıklar sonucunda kendini var ettiğini söyledi.

SANATÇININ ÖZEL EŞYALARI KENT MÜZESİNE GİDECEK

Eyşe Şan'ın Kürt halkı için eserleri ve sesiyle çok özel bir sanatçı olduğunu ifade eden Kışanak, kendisinin mezarını 'a getirerek, bir anıt mezar yapmak için ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söyledi. Annesinin sahiplenilmesinden duyduğu memnuniyeti belirten Yasemin Şan da annesinin özel eşyalarını Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'ne bağışlayacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2014, 19:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER