Kürtçe Hamlet’e Van’da büyük ilgi

Şehir Tiyatromuzun (DBŞT) Kürtçeye uyarladığı “Hamlet” oyunu Van’daki seyirciyle buluştu. 400 kişilik salonun tamamının dolduğu oyunda, izleyicilerin büyük bir bölümü oyunu salonun ara yürüme yollarında ve ayakta izledi. Oyun, bugün de Nûda Kültür Merkezi’nde saat 17:30’da devam edecek...

Kürtçe Hamlet’e Van’da büyük ilgi
 Şehir Tiyatromuzun (DBŞT) Kürtçeye uyarladığı “Hamlet” oyunu Van’daki seyirciyle buluştu. 400 kişilik salonun tamamının dolduğu oyunda, izleyicilerin büyük bir bölümü oyunu salonun ara yürüme yollarında ve ayakta izledi. Oyun, bugün de Nûda Kültür Merkezi’nde saat 17:30’da devam edecek.

Daha önce Diyarbakır, Batman, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antep, Urfa ve Viranşehir’de  sahnelenen Kürtçe Hamlet oyunu, son olarak Van’da seyirci karşısına çıktı.

İki gün boyunca sahnelenecek olan oyunun sahnelendiği Nûda Kültür Merkezi Tiyatro Salonu tamamen dolarken, oyunu Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ile İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav da izledi. Seyircilerin büyük bir bölümü oyunu salonun ara yürüme yollarında ve ayakta izledi.

Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz yönettiği oyunda; Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Leyla Batgi, Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Mesut Erenci, Kemal Ulusoy, Bora Çelik ve Serdar Geren rol aldı. Oyunda ayrıca oyunculuk ve stranlarıyla sanatçı Rojda Şenses, Ali Tekbaş ve Gülseven Medar yer aldı.

Çoban: Bu emeğe sahip çıkmalıyız

Oyunun sona ermesi ile yüzlerce kişi oyuncuları dakikalarca ayakta alkışladı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, oyuncuları tebrik ederek, oyuncular adına Leyla Batgi'ye bir buket çiçek verdi. Çoban, Kürtçe tiyatronun geldiği aşamayı 1990'lı yıllarda İzmir Mezopotamya Kültür Merkezi'nde (MKM) yaşadığı bir anekdot ile anlattı. MKM'de sahnelenen bir oyunda Sanatçı Ayşe Şan'ın söylediği Kürtçe bir şarkıda ağladığını hatırlatarak, "Ben ağladığımda arkadaşlarım bana neden ağladığımı sormuşlardı ben de 'ilk kez bir oyunda Kürtçe şarkı dinliyorum' demiştim. Ondan yıllar sonra Kürt dili tüm sanatsal ve kültürel çalışmalarda başat bir rol oynadı. Bugün dünya tiyatro tarihinin en önemli eserini Kürtçe olarak izliyoruz. Bu çok büyük bir emek herkesin buna sahip çıkması gerekiyor" dedi.

Büyük bir emek ve bedel verilerek, Kürtçe oyunların sahnelendiğini söyleyen Çoban, bu emeğin mutlaka sahiplenilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Van'da yaptıkları kültür merkezinin çok önemli bir işlev gördüğünü söyleyen Çoban, her ay kültür merkezinde önemli etkinliklerin olacağını aktardı. Van'da 20 binden fazla üniversite öğrencisinin olduğunu hatırlatan Çoban, "Genç arkadaşlarımızın bu etkinlikleri sahiplenmesiyle çok daha önemli eserler ortaya çıkarabilir. Kültür Merkezi'miz tüm genç arkadaşlarımın yeteneklerini sergileyeceği önemli bir akademidir. Tüm arkadaşlarımızı bu çalışmalara katkı sunmaya davet ediyor, ayrıca herkesin Kültür Merkezi'mizde ki etkinliklere sahip çıkmaya davet ediyorum. Van halkının oyuna gösterdiği ilgi için de teşekkür ediyoruz " diye konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2015, 17:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER