Notasız Arabesk Şarkı: AMEDSPOR

Maçın ilk yarısından sonra sosyal medyada bir arkadaş ‘’ Amedspor şiir gibi oynuyor’’ diye bir not düştü.  Amedspor’un ilk yarı oyunu şiire hiç benzememesine rağmen, taraftar bu ifade ile hem duygularını ortaya koydu hem de futboldan ne anladığını. Aslında bu, çok önemli bir futbol gerçeğine de işaret ediyordu. Futbol oyununun her kötü sahnesinin tek sorumlusu taraftardır. Taraftar defolu, çakma ve zırva bir oyuna şiir diyorsa, hakikatler de gerçekler de ölür. Kötü oyuna şiir demek, ben sizden memnunum Allah sizden razı olsun demek. Durum buysa orta da sorun falanda olmaz. Durum buysa benim gibi aklı evvel biri hariçten gazel okur.

Futbol oyununa karakterini, amacını ve estetiğini veren yegane güç taraftardır. Taraftarın beğenmediği bir oyunu hiçbir takım oynayamaz. Taraftarın satın almadığı bir futbol felsefesi yaşayamaz. Taraftar kötü futbola itibar kazandırmasa, o kötü futbol, tarihin çöplüğünü boylar. Çünkü futbol, taraftar için oynanır. Çünkü taraftarın gidip izlemediği, üstüne konuşmadığı hiçbir oyun, maç ve kulüp yaşayamaz, ayakta duramaz.

Demek ki taraftarın futbol oyun kalitesi neyse, takımı da o kaliteye sahiptir. Taraftarın futbol oyun estetiğine dair algısı neyse, takımı da ancak o düzeyde güzel oynayabilir.

Amed karakter sahibi bir şehirdir. Amed amaç ve inançlara sahip bir şehirdir. Amedspor böyle çapulcu bir futbol oyununu bu kente reva göremez. Bu kentin karakteri neyse ona göre oyna. Bu kentin amacı neyse ona göre oyna. Bu kentin karizması neyse ona göre oyna. Kentin karakter ve amaçlarından yoksun bir futbol oyuna kabul edilemez.

Ey taraftar. Sende kendine gel. İçinde akıl, organizasyon ve estetik olmayan bir oyunu kabul etme. Senin karakterini temsil etmeyen bir oyuna şiir gibiydi deme. Önce iyi ve güzel oyun de sonra skor neyse kabulumdur de.

Taraftarın ve futbol yorumcusunun ben dahil çapı neyse takımın oynadığı oyunda odur. Taraftar organizasyon ve akıldan yoksun bir oyunu şiir gibi algılıyorsa, böyle bir oyuna ve sonuca müstahaktır. Oyun beş para etmezdi, çünkü oyun yoktu. olmayan şeyin parasal bedeli ve ederi de olmaz. ama taraftara göre var ve şahanedir.Çünkü taraftar sonuç odaklıdır ve sonuç geldiğinde övgüde bonkördür. Bu yalan övgüler herkesi körleştirir. Eğer çürük yumurtaya muz muamelesi yaparsanız burnunuz ondan çıkmaz. Çünkü o çürük yumurta değil muzdur rüyası yaşarsınız.

Amedspor direnci, inancı ve hiçbir planlaması olmayan -4 puanlı bir takımla oynadı ve onun düzeyinde olduğunu bir kez daha kanıtladı. Eğer oynayacak bir oyununuz yoksa,bir plan ve herkesin görebileceği bir oyun stratejiniz yoksa, Manisaspor'dan farkınız da yoktur.

Her hafta maç yapacağı belli olan bir takımın iç, dış sahada sürekli tekrar edip geliştirebileceği bir oyunu olmaz mı? Bu nasıl mantık? Bu nasıl aymazlık? bu nasıl sefalet? Gol pozisyonu olmadan gol olur mu? Önemli olan gol atmak mıdır yoksa pozisyon oluşturup üretmek midir?

Boş verin. Kime söylüyorum.

Yeter ama. Hakikatten de yeter.

YORUM EKLE