‘ADIMIZI KULLANANLAR VAR’

HABER: AHMET BEŞENK 50 Bin TL faizsiz kredi söylemleri gündeme geldiğinden beridir sürekli KOSGEB’den kredi almak isteyenlerin aracı kullanıyor veya nema karşılığı işleri görülüyor gibi söylemler üzerine olayın birebir muhatabı olan KOSGEB İl Müdürü Mehmet Fidan’a mikrofonumuzu uzattık. Fidan, KOSGEB’den kredi almayı hedefleyen herkesin aracısız, araçsız ve ücretsiz kredi alma hakkı olduğunu belirtirken para karşılığı iş takibi yapanlara veya danışmanlara itibar edilmemesini, istenmesi halinde direkt kendisi ile temasa geçilmesini istedi.

‘ADIMIZI KULLANANLAR VAR’

 Son dönemlerde özellikle KOSGEB tarafından 50 TL faizsiz kredi verildiği haberlerinin yaygınlaşması ile birlikte söylentiler de ayyuka çıktı. Bir çok kişi sosyal medya aracılığı ile KOSGEB’i suçlarken, bazıları ise farklı mercilere şikayet etme babında başvurular gerçekleştirdi.

 

‘DİREKT MUHATABINA SORDUK’

Söylentilerin adeta bir çığ gibi büyümesi üzerine olayın gerçekliğini ve vahamet boyutunu direkt muhatabı olan KOSGEB il müdürü ve 2003 yılından bu yana aynı kurumda faaliyet sürdüren Mehmet Fidan’a sorduk.

 

‘VATANDAŞLARIMIZ BANA ULAŞSINLAR’

Fidan’a aracı kişiler ve masa altı muhabbetler ile dosyaların öne çekildiği, kayıt oluşturulduğu ve kanat kullanıldığı yönünde ciddi suçlamaların gündeme geldiğini beyan etmemiz üzerine şu yanıtları verdi: “KOSGEB destekleri aracısız ve ücretsizdir, bunu tüm Diyarbakırlı hemşerilerime açık ve net belirtmek istiyorum. Hiçbir kurum, hiçbir danışman firma ve hiç kimseye ihtiyaç duyulmaksızın şahsım Mehmet Fidan’ın kapısının 24 saat boyunca açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Böylesi taleplerde bulunulması halinde direkt olarak şahsıma gelmelerini önemle rica ediyorum vatandaşlarımızdan. Altını çizerek tekrarlıyorum KOSGEB destekleri aracısız ve ücretsizdir.” Dedi.

 

‘12 BİN DOSYA ONAY BEKLİYOR’

Çok sayıda başvurunun olduğu ve 12 Bin civarında dayanan dosya sayısından arada öne çıkmak isteyenlerin aracı kullandığı yönündeki duyumlara karşı ne cevap vereceğini sorduğumuz KOSGEB Diyarbakır il müdürü Mehmet Fidan, bu iddialara da şu yanıtı verdi: “Bu sayıda dosyanın beklediği doğrudur fakat söz ettiğiniz şekilde bu işlemi yaptığımız iddia edildiği anda direkt olarak, beklemeden direkt şahsıma gelsinler. Bunlar kesinlikle iftira ve asılsızdır. Hiçbir kişiye ve kuruluşa aracı kullanarak işlem yapmadık, yapmayız da. KOSGEB desteklerine ulaşma noktasında böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Burada bir evrak programı mevcuttur, evrak programına girdikten sonra işlemleri yapılır. Daha önce teknoloji bu kadar gelişmeden önce dosyalama sistemi ile işlemler yapılıyordu. Belki o zaman öne, arkaya al, götür gibi şeyleri yapma şansı olabilirdi ama bugün öyle bir evrak programı kullanılıyor ki dosyanın girdiği evrak formu Ankara’da, Başbakanlık ta o sayıyı görmektedir. Kimin hakkı neyse sırası geldiği zaman işlemi yapılıyor. Biz her gün gece, gündüz 5 uzmanımla Diyarbakır’a hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu özverili çalışmalarımız sayesinde 2016 yılında Türkiye birincisi olduk.” Dedi.

 

‘ADIMIZI KULLANANLAR VAR’

Özellikle danışman firmaları göstererek zaman, zaman belli vaatlerle insanları kandıran bazı kişilerin ve danışman firmaların olduğunu, bu firmaların işlerini halledecekleri yönünde vaatler vererek insanları kandırdıklarını da sözlerine ekleyen Fidan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tabi kurumumuzun dışında ‘Size bu kadar destek sağlayacağım, şu kadar kredi alacağım, şu kadar karşılığında işlem yapacağım, diyen kişiler var. Lütfen bunlara itibar etmeyin, A’dan Z’ye KOSGEB destek sürecinde evrakını hazırlamayan herkes gelebilir, burada bu konularla ilgilenen özel bir birimimiz var, tüm işlemlerini bu birimimiz tamamen ücretsiz takip edebilir, destek sunabilir. Bu birimimiz internet üzerinden evraklarını çıkartamayan arkadaşlarımızın işlerini takip etmektedir. İşte bu işlemleri de kendi bünyemizde tamamen ücretsiz yaptığımız için bazı kötü niyetli kişilerin işine yaramıyor. Bu işlemlerin tümünü kendi bünyemizde yaptığımız için birilerinin kuyruğuna basıyoruz. Biz ücretsiz diyoruz, aracı kurumlar ne yapıyor? Bu defa rahatsız oluyorlar. Ben diyorum ki vatandaşıma; Evrak mı hazırlayamıyorsun? Gel benim memurum senin evrakını ücretsiz kendisi çıkartsın. Dışarıya gitmeyin, şu kadar para vermeyin boşuna diyorum. Vatandaşa mesaj atılıyor 699 TL’ye, 399 TL’ye KOSGEB’de şu kadar kredi, şu kadar hibe.Bunlara hukuki olarak bir şeyde yapamıyorsunuz, yasal işlem gerçekleştiremiyorsunuz. Neden? Çünkü Danışmanlık hizmeti veriyor. Tekrar altını çiziyorum KOSGEB destekleri aracısız ve ücretsizdir.” Dedi.

 

‘ELEMAN AZ, DOSYA ÇOK; NE OLACAK BÖYLE?”

Diyarbakır KOSGEB il Müdürlüğünde 5 elemanın çalışmasına rağmen 12 Bin dolayında bir başvurunun olması işlerin ağır ve aksak yürümesine neden olurken eleman sayısını artırma taleplerinin olup olmadığı yönündeki sorumuza ise Mehmet Fidan şu yanıtı verdi: “5 Elemanım var, KOSGEB’e kayıtlı 12 Bin civarında kaydımız var. Her uzmanıma yaklaşık 2 Bin 500 işletme düşüyor, devasa bir sayı bu ama bütün uzman arkadaşlarım büyük bir özveri ile gece, gündüz demeden çalışarak memleketimize hizmet ediyorlar, nezdiniz de kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu yoğun tempoya rağmen bir işletme ödemesini en geç 3 ay içersinde alıyor. Çok zor şartlarda çalışıyoruz maalesef, her gün de dosya sayımız artıyor. Sadece bu gün sisteme 300 firmanın girişini yaptık. Düşünün her gün bize 300 firma geliyor.” Dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2017, 21:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER