‘AMACIMIZ DÜNYA REKORUNU KIRMAK’

HABER ÖZEL : AHMET BEŞENK Diyarbakır bugün açık alanda, bol yeşillik içinde kütüphane etkinliğini kutladı. Yaklaşık 5 Yüz öğrenci Diyarbakır’ın simgesi haline gelen Anıt Park’ta bir araya gelerek yarım saat boyunca kitap okuyup, kamuoyuna kitap okuma alışkanlığı ile ilgili görsel mesajlar verdiler. Etkinliğe Katılan Diyarbakır İl Kültür ve Turizm vekili Cemil Alp, önümüzdeki 3 ay içerisinde Dünya rekoru kırmayı hedeflediklerini belirtirken Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerine de Halk kütüphanelerinin bu yıl içinde kurulacağının müjdesini verdi.

‘AMACIMIZ DÜNYA REKORUNU KIRMAK’

 'de  yılından beri  ayının son  günü ile başlayan kütüphane haftasının 53 yıl dönümü 81 ilde olduğu gibi Diyarbakır’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kütüphane haftası etkinlikleri ile öğrencilerde okuma alışkanlığını geliştirmek,  sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı  gelişmesi için bilinçlendirmek amacı yer alıyor. Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulurken aynı zamanda Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretiliyor.

 

‘DİYARBAKIR’DA OKUMA ALIŞKANLIĞI HIZLA ARTIYOR’

Diyarbakır’da okuma alışkanlığının oldukça yüksek olduğunun altını çizen Diyarbakır İl Kültür ve Turizm vekili Cemil Alp kütüphane haftası ile ilgili şunları söyledi: “Her yıl Mart ayının son haftası Kütüphane haftası olarak değerlendiriliyor, bu yıl ise 53. Kütüphane haftası etkinliği kutlanıyor. Bunun yanı sıra Kitabını al ve gel adında bir etkinliğimiz daha var toplu olarak kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesi amacıyla bu etkinlikleri düzenliyoruz. Geçen yıl On Gözlü köprümüzde etkinliğimizi yapmıştık, bu yıl da Anıt parktayız. Bu yılki etkinliğimize yaklaşık 5 Yüz kişilik bir katılım sağlandı. Gelecek yıl dünya çapında bir rekor kırmayı hedefliyoruz, önümüzdeki 3 aylık dilim sonrasında bu çalışmanın startını vermeyi ve çalışmayı başlatacağız bir ses getirmek amacıyla.” dedi.

 

 

‘YENİ KÜTÜPHANELER HAYAT BULACAK’

Nüfus artışına paralel olarak kütüphane sayısının yetersizliğinin de değinen Diyarbakır İl Kültür ve Turizm vekili Cemil alp konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diyarbakır Merkez nüfus olarak 1 Milyonun üzerinde bir nüfusa sahip, bu noktada halk kütüphanelerimiz de yetersiz kalıyor. Geçen yıl göreve başlar başlamaz merkez ilçelerimizden Kayapınar, Bağlar ve Sur’da kütüphane açılması çalışmalarını başlattık. Söz konusu bölgelerde kamuya ait yer olmadığından dolayı kiralama yöntemi ile sıkıntıyı çözme noktasında bakanlığımız onay verdi. Şu anda ilgili kurumlardan fiyat alıp anlaşma yaparak ilgili ilçelerimizde kütüphane açmayı düşünüyoruz. Sur ilçesinde mevcutta bir kütüphanemiz vardı, çalışmalarına devam ederken Bağlar ve Kayapınar ilçelerimizde kütüphanelerimizi açacağız.” Dedi.

 

‘KÜTÜPHANELERİMİZ DE MODERN DÜNYAYA AYAK UYDURUYOR’

Gelişen teknoloji ile birlikte kütüphanelerin de çağa ayak uydurduğunun altını çizen Cemil Alp, gereken teknolojik destekleri sunarak modern kütüphanecilik mantığı ile çalışmalarına devam ettiklerini de sözlerine ekleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kütüphaneler artık geçmiş yıllardaki gibi değil, artık bilgi ve teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı yerlerdir. İnternetten tutun bilgisayara kadar her alanda özellikle engelli bireylerimiz için sesli okuma gibi çok modernize edilmiş bir biçimde halkımıza sunulacaktır, bu yıl içersinde bu çalışmalarımızı bitirmeyi de hedefliyoruz. Şu anda il halk kütüphanemizde engelli kardeşlerimize yönelik bir bölüm mevcut, yani engelli kardeşlerimiz de orada rahatlıkla sesli kitap okuyabilecekler ayrıca film dinleme kabinlerimiz de var. Diyarbakır İl Halk Kütüphanemiz Türkiye’de örnek kütüphanelerimiz arasındadır. İl Halk Kütüphanemiz okuma bazında da en fazla okuyucu kitlesine sahip kütüphanelerimizin başında geliyor. Tabi mevcut nüfusun yoğunluğu göz önüne alındığı zaman yetersiz kalıyor, bu nedenle de ilçe kütüphanelerimizi bir an modernize bir biçimde devreye sokarak bu açıklığı gidereceğiz.

 

‘ETKİNLİKLERİMİZ FARKLI BİÇİMLERDE DE DEVAM EDECEK’

Diyarbakır İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bayram Duman: “Bu etkinliğimiz kütüphane haftası münasebeti ile düzenlenen bir etkinlik. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik. Kütüphane haftası nedeni ile 81 ilimizde eş zamanlı olarak başlatılan bir etkinlik. Burada çocuklarımız ile birlikte yarım saat kitap okuyacağız. Bu ve benzer etkinliklerimizi yıl içerside farklı etkinlikler adı altında yapmayı düşünüyoruz. Buradaki amacımız çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek, özendirmek ve kitabın toplum ve insanlar üzerindeki etkisini hissettirmek amacımız.” Dedi. 

 

‘ETKİNLİĞİ ÇOK SEVDİK’

Kütüphane haftası münasebeti ile gerçekleştirilen etkinliğe katılan çocuklar kitlesel olarak kitap okuma eğlersizini çok beğendiklerini ve yıl içersinde bu etkinliklerin farklı ve kültürel dokunun daha yoğun yaşandığı mekanlarda gerçekleştirilmesini istediler. Bu sayede hem tarihi mekanları hem de sosyal mekanları görebilme şansı yakalayacağını belirten çocuklar etkinliği oldukça yararlı buluyorlar.

 

‘BİZDEN DE KISA BİR DİP NOT’

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuş, Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır. Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır : İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri. Ankara'da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphane­leridir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır.

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER