‘ASLA TAVİZ VERMEYİZ’

ÖZEL RÖPORTAJ: AHMET BEŞENK Ak Parti Diyarbakır İl Teşkilat Başkanı Mehmet Ali Dündar’a gündemdeki konuları sorduk. Dündar, Sur esnaflarının serzenişinden İş Kur kuralarına kadar bir konuda fikir beyan etti. DEDAŞ ile ilgili çok fazla şikayet aldıklarını da dile getiren Mehmet Ali Dündar, Enerji Bakanının bu konu üzerinde özel olarak, hassasiyetle durduğunun da mesajını verdi. İşte Ak Parti Diyarbakır İl Teşkilat Başkanı Mehmet Ali Dündar’ın yanıtları:

‘ASLA TAVİZ VERMEYİZ’

 BEŞENK: Sur ilçesinde faaliyet gösteren Melikahmet ve Urfa kapı bölgesindeki esnaflarımız İl Teşkilatına tepkili. Tepkilerinin sebepleri arasında şehre gelen üst düzey bürokrasi veya siyasetçi kesimini kendileri ile görüştürmemeniz ve dinlememenizi gösteriyorlar. Şehir sadece Ulucami bölgesiyle mi sınırlı diye de soruyorlar. Bizde size soralım neden sadece Ulucami bölgesi?

 

DÜNDAR: Şahsen ben buna katılmıyorum. Şehrimizi ziyaret eden bürokrat olsun, siyasiler olsun, Bakanlar olsun, Genel Başkan yardımcılarımız olsun hepsi Diyarbakır’ın STK temsilcileri ile toplanıp istişare ediyoruz. Herkes istediğini sorabiliyor, Sur’un içindeki sorunları da dile getirebiliyorlar ve bu konuda hem vekillerimiz olsun hem de Bakanlarımız olsun tüm konularda yardımcı oldular ve olmaya da devam edecekler. Gelen protokolü Sur’a götürmemizin sebebi orda yaşanan bu acı olaylardan sonra bir nebzede olsa oradaki vatandaşlara önem verdiğimizden dolayı onların dertlerini dinlemeleri için götürüyoruz, ardından günlük programlarımızı devam ettiriyoruz. Sadece Sur ilçesine gidip de dönen bakan veya milletvekillerimiz yok.

 

BEŞENK: Örneğin Melikahmet esnafı bu konudan çok şikayetçi. Kimsenin kendilerini ziyaret etmediğini ve dinlemediğini beyan ediyorlar.

 

DÜNDAN: Ben bu söylemlere katılmıyorum. Sur içinde olayların yaşandığı günden bugüne kadar en fazla oradan gelen şikayetleri ilettik ve ziyaret ettik. Ziyaretlerin sıklığından dolayı o bölgedeki esnaflar şikayet ediyor neden bu kadar çok geliyorlar, trafiği aksattıkları yönünden.

 

BEŞENK: Diyarbakır’ın diğer önemli sorunlarının başında da özelleştirilmiş kurumlar da geliyor. Örneğin DEDAŞ konusunda çok fazla şikayetler geliyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

DÜNDAR: Biliyorsunuz DEDAş özelleştirilen bir kuruluş ve Diyarbakır’da da yüzde 70 oranında kaçak elektrik kullanımının olduğu belirtiliyor. DEDAŞ’ta kayıplarını kazanca çevirmek için çalışmalar yapıyor, kaçak kullanımını asgariye indirmek için. Bu onların en doğal haklarıdır fakat haksız yere kaçak cezası yemiş veya haksızlığa uğradığını beyan eden kişilerin şikayetlerini de Enerji Bakanlığımıza ilettik. Enerji bakanımız da bu işin çözümü için bu anlamda keyfi muamele varsa, haksızlık varsa bunların üstesinden gelin diye talimat verdi.

 

BEŞENK: DEDAŞ konusunda vatandaşların çok sayıda BİMER ve CİMER şikayeti var, Siz ise Enerji bakanının talimat verdiğini söylüyorsunuz incelemelerin yapılması noktasında. Bu anlamda gelen EPDK müfettişleri halen vatandaşlar ile iletişime geçmemiş, bilgi almamış. bir şeyleri aydınlatmak istiyorsanız tarafları ile muhatap olmalısınız ve belgeler ortaya koyulur.  Sizce vatandaşın şikayetlerini gündeme alan müfettişler neden vatandaşlarla halen görüşmedi? Sadece kağıt üzerinde bir incelememi olacak ya da inceleme için gelinmiş mi?

 

DÜNDAR: Biz iletişime geçilmemesinden taraf değiliz. Bizim Milletvekilleri üzerinden ilgili bakanlığımıza ilettiğimiz konu mağdur olunan kesim ile de iletişime geçilmesi yönünde. Gerçekte kaçak yapanlar değil, mağdur edilenler dinlenilmeli. Bu konuda ciddi manada telkinlerimiz oldu ve Enerji bakanımız da üzerine basa, basa bu önemli sorunun giderilmesi için talimat verdi. Biz bu görüşmeleri yaklaşık olarak 1 ay önce yaptık, şu anda bu konu ile ilgili olarak süreç işliyor. Yanlış bilmiyor isem DEDAŞ’ın bütün şeyleri durduruldu keyfi kaçak cezası kesim falan konularında. Buradaki DEDAŞ Gene Müdürü ile görüştüm ve bu gibi şeylerin önüne geçeceklerini söylediler.

 

BEŞENK: Özellikle Belediyelere el altından eleman alındığı yönünde çok sayıda ihbarlar özellikle sosyal medya aracılığı ve basın yolu ile dile getiriliyor. Referandum süreci de dikkate alınır ise bu tür söylemlere kapı aralamak sizce ne kadar doğru?

 

DÜNDAR: Buna katılmıyorum, bu sistematik bir karalama kampanyasıdır. Biz teşkilat olarak belediyelerimize fazla müdahil de değiliz ama aldığımız bilgilere göre şu anda iş kur üzerinden eleman alındığını biliyoruz. Biz sorduğumuzda sözleşmeli olarak eleman alımı yok diyorlar. Dedikodular bitmez, kanıt olmadan herkes bir şeyler söylüyor buda sistematik ve bilinçli olarak bir algı oluşturma çabasıdır bence.

 

BEŞENK: Yarın ki gün önünüze bu tarz bir yöntemle eleman alındığı yönünde bir ispat gelirse ne yapacaksınız?

 

DÜNDAR: Bu tarz bir durumun olması halinde ilgili yerlere konu anında iletilir tarafımdan. Yeter ki tespiti, dokümanı olsun asla taviz vermeyiz. İlgili yerlere mutlaka bildiririz.

 

BEŞENK: İŞ-KUR kura çekimleri konusunda da ciddi iddialar gündemde. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

 

DÜNDAR: Önceki yıllarda daha farklı bir yöntemle İş-kur elemanlarını alıyordu, bunun üzerine bazı şikayetler oluştu genel merkezimiz nezdinde, bakanlığa kadar. Bu kez Sayın Başbakanımızın talimatı ile bölge dahilinde kura çekimi ile bu işlemin gerçekleştirilmesi söylerdi. Bizde Başbakanımızın söylediğine hiç itiraz etmeden kabullendik. İş-Kur’un son alımında tıpkı öğretmen atamalarında olduğu gibi noter huzurunda kura çekilerek yapıldı. Yapılan kura çekimi sonrası genelgede yer verilen maddeler doğrultusunda çalışma yapıldı. Dünden beri bunun gibi birkaç şikayet geldi, sorduk İŞ-Kur’a aynı evde oturduklarından dolayı bazı isimlerin iptal edildiği bilgisi verildi. Halkımız bu tür söylemlere inanmasınlar, Kura çekimi tamamen adil yapılmıştır, bundan müsterih olsunlar. BU söylemlerde bu sistematik algı oluşturma çabalarından bilidir. Biz İş-Kur’a hiçbir şekilde isim vermedik.

 

BEŞENK: 16 Nisan’da sandık başına gidecek insanların birçoğu neden evet diyeceklerini bilmiyor, bir noktada kendilerine ulaşılamadığının da göstergesi. Bu anlamda kısaca vatandaş neden evet demeliyi açıklar mısınız?

 

DÜNDAR: 16 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili il teşkilatı olarak ilçe teşkilatlarımız ile birlikte gece, gündüz demeden çalışıyoruz. Hedefimiz çalmadığımız bir kapının, girmediğimiz bir evin kalmaması içindir. İl ve ilçe teşkilatları olarak hatip ve hatibelerimiz var, eğitimlerini tamamlamışlar ve şu anda da sahadalar, salon toplantıları olsun, teşkilat toplantıları olsun bunların çalışmalarını yapmaktalar. Sistem değişikliğinin neler getirip, neler götürdüklerini titizlikle anlatmaktayız, tabi genel merkezimizin gönderdiği broşürler ve evet gazetelerini de dağıtıyoruz. Dağıtmakla sadece yetinmeyip içeriklerini soru, cevap şeklinde de halkımıza aktarıyoruz.

 

BEŞENK: İl Teşkilatı son dönemlerde çok fazla eleştiri alıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

 

DÜNDAR: Diyarbakır’da klavye kahramanları çok, sistematik olarak kötü bir algı oluşturma çalışıyorlar. Teşkilat çalışmıyor, yok sahada kimse yok gibi. Tabi bunlar Ulu cami önünde oturan klavye kahramanları, bir şey görmeden, katkısı olmayan insanlar bunlar. Bu tür insanlar parti çalışmalarında bireysel menfaatlerini gözetleyenlerdir. Bu hareketleri yapanları tabi kınıyoruz, gelip bize bir danışmış olsalar çalışmalarımızın sadece Ulu cami ile sınırlı olmadığını görecekler. Diyarbakır’ın Bin 40 tane mahallesi var ve ilçe temsilcilerimiz ile birlikte gece, gündüz demeden aktif olarak çalışmalar yapıyoruz. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2017, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER