“BİZ SICAKTA OTURURKEN…”

HABER: AHMET BEŞENK Suriyeli iki minik kardeş hasta olan anne ve babalarına bakmak için dondurucu soğukta ve incecik kıyafetlerle çöp toplayıp ailelerinin geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Soğuktan donma noktasına gelen çocuklar tenekede ateş yakarak ısınmaya çalışırken dram yüklü yaşamları objektiflere takıldı.

“BİZ SICAKTA OTURURKEN…”

 Hava sıcaklığı sıfır derece, üzerlerinde incecik, kirli kıyafetleri, küçüğünün eli soğuktan üşüdüğü için cebinde ve yanakları ise al olmuş. Biri 7 yaşında adı Halil, diğeri 9 yaşında ve adı Şems. Diyarbakır’ın Ofis semtinde, boylarından büyük çöp arları ile çöp topluyorlar. Yaşlarından büyük işlere kalkışan bu minik bedenler soğuktan üşüdükleri için kısa bir mola vererek ısınmak için tenekenin içinde çöpleri yakıyorlar.

 

Bu yürek burkan insanlık manzarasının dramı ise şöyle, Suriye’deki iç savaştan dolayı aileleri ile birlikte Türkiye’ye sığınan 4 milyon mültecilerden ikisi. Sosyal travmalar yaşayan ve boylarından büyük sosyal dramlarının sebebi ise hasta olan anne ve babaları ile birlikte kendilerinden küçük olan kardeşlerine bakma gayreti.

 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır’a gelen Suriyelilerin çocukları, aile bütçelerine katkıda bulunmak için çöpleri topluyor. Yaşları 7 ile 9 arasında değişen bu iki kardeş, yeni, yeni öğrendikleri kıt Türkçe ile dertlerini anlatmaya çalışırken hiç kimse tarafından görünmemenin de acısını yaşıyorlar. Diyarbakır ise ülkelerindeki iç savaştan kaçarak gelen Suriyeli çocukların dramına canlı tanıklık ediyor.

Okula gitmesi ve oyuncaklarla oynaması gereken çocuklar, aile bütçelerine katkıda bulunmak için çöp konteynerleri ve çek, çek diye tabir edilen el arabaları arasında mücadele ediyor. Suriyeli çocuklar Diyarbakır’ın en hareketli yerlerinden olan Ofis semtinde çöpleri topluyor. Korkulu ve ürkek bakışları ile çevrelerine bakan çocukların dramı ise içler acısı.

Uzmanlar, ilde sokakta çalışan ve yaşayan çocuklar sorunu çok ciddi iken buna ek olarak Suriyeli mültecilerin çocuklarının sorunlarının da eklenmeye başlandığını belirtiyor. Suriyeli çocukların hem sokakta yaşamaya hem de sokakta çalışmaya başladığına dikkat çeken uzmanlar, sayılarının da her geçen gün hızla arttığını da işaret ediyorlar. 

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2017, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER