BUNUN ADI NEDİR HOCAM!

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK 10 yaşındaki Ortaokul 1. sınıf öğrencisi Emzire Kaya’nın babası : “Kızım okul kıyafeti giymediği için güneşin altında bekletildi, işkence yapıldı, aşağılandı. Okula gelmek istemiyor, gece kabus gördü, psikolojisi bozuldu. Sen çocuğuna yapar mısın, kabul edermisin? Bunun adı nedir hocam!” diye soruyor. Geçtiğimiz günlerde ‘Kıyafet almazsa okula gelemesin mi?’ başlıklı haberimizin yayınlanmasının üzerinden daha birkaç gün geçmeden Yeşil Dallı Ortaokulu öğrencilerine yapılan uygulama devlet okullarındaki kıyafet alamayan öğrencilere nasıl davranıldığının kanıtını gözler önüne serdi. Öğrencilere yapılan uygulamalar ise adeta işkence gibiydi. Okul kıyafeti üzerinde olmayan çocuklara güneş altında bekletilme işkencesi yapılırken, aşağılanmaları da ayrı bir zulüm.

BUNUN ADI NEDİR HOCAM!
 Geçtiğimiz günlerde ‘Kıyafet almazsa okula gelmesin mi?’ başlıklı haberimiz yayınlanmıştı. Haberin yayınlanmasının ardından çok sayıda ihbar yapılarak okul yöneticilerinin kıyafet alınmaması halinde öğrencileri okula almayacakları duyurusunun yapıldığı tarafımıza bildirildi.

 

Milli Eğitim Bakanlığının Serbest Kıyafet Uygulamasında ‘inisiyatif’ maddesini bırakması ile birlikte Diyarbakır merkez ve ilçelerinde garip bir hal hakim oldu. Adeta tüm okul aile birlikleri aynı anda, düğmeye basılmış gibi okul forması ile okullara öğrencilerin gelmesine karar verdi. Aniden alınan öğrenci kıyafet uygulaması akıllara soru işaretleri getirirken aynı hassasiyetlerin okul çevrelerindeki uyuşturucu müptelalarına veya okul ihtiyaçlarına gösterilmemesi ayrı bir tepki konusu oldu. 

 

Gazetemiz tarafından yaptığımız ‘Kıyafet almazsa okula gelemesin mi?’ başlıklı haberin ardından haber merkezimizi arayan öğrenci velisi Ayhan kaya, okul kıyafeti olmadan okula giden kızı ve arkadaşlarının yaşadıklarını dile getirmek istediğini belirtti.

 

Ayhan Kaya, 10 yaşındaki küçük kızı Emzire Kaya’nın Yeşil Dallı Ortaokulu öğrencisi olduğunu dile getirdi. Kızının yaşıtlarından çok daha kısa olduğunu ve ona göre ortaokul öğrenci okul kıyafetinin satışının yapıldığı yerde bulunmadığından dolayı kıyafet alamadıklarını belirtti. Kaya, çocuğuna göre kıyafetin olmamasının kendi suçları olmadığı halde işkence gibi bir cezalandırma yöntemine çocuğunun maruz bırakılmasına vesile olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kızım 10 yaşında ve Yeşil Dallı ortaokulu 5. sınıfa gidiyor. Kızımı okula gönderdik, kızım ve arkadaşları müdürlük tarafından okul kıyafetlerini giymedikleri için 10 dakikaya yakın güneşin altında bekletilmişler. Ardından azarlayarak okul kıyafetleri ile gelmezseniz sizi içeri almayacağım demiş. 2. gün kızımızı göndermedik, 3. Gün ise zorla çocuğu okula gönderebildik, okula gitmek istemiyordu, zaten onlara 3 gün müddet verilmişti, 3 gün içersinde kıyafetsiz gelenleri güneşte bekletme cezası vereceklerini söylemiş.” Dedi.

 

‘KİLİT KELİME: OKULUN ANLAŞTIĞI FİRMAYA GİTTİK’

Okulun bir firma ile anlaşma yaptığını ve anlaşma yaptıkları kıyafet satan kuruma gittiklerinde yaşadıklarını da dile getiren Ayhan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz daha sonra okulun anlaşmalı olduğu firmaya gittik, kızıma göre elbise yok zaten, hepsi büyük elbiseler, uzun kollu ya da kışlık kıyafetler vardı. Yaz ortasındayız, kısa kollu tişört istediğimiz zaman yok diyorlar.” Dedi.

 

‘SORU GÜZEL: OLMAYAN BİR ELBİSEYİ NASIL ALAYIM

Okulun kendilerini yönlendirdiği noktaya giderek kıyafet almak istediklerini belirttiklerinde kıyafetleri gelmediği yanıtını aldığını belirten Kaya: “Kıyafet almaya gittiğimizde kıyafet yok, sorduğumda istetmişiz, gelecek yanıtını verdiler. Şimdi soruyorum, olmayan bir elbiseyi nasıl alayım, kızıma nasıl giydireyim? Kızım kesinlikle okula gitmek istemiyorum diyor, ağlıyor, psikolojisi bozuldu, gece korkudan uyandı, böyle bir problemde oldu işte. Çocuğun üzerinde okul kıyafeti olmamasına tepki göstermek zorundayız dedi okul yöneticileri, bizde tepki gösterme haklarının olmadığını söyledik, sonuçta bunlar daha çocuk. Okul kıyafetleri ile ilgili kararı nasıl aldınız diye sorduğumuzda okul yöneticileri 4 yılda bir okul aile birliğinin bir araya gelerek karar aldıklarını dile getirdi. 4 yılda 1 kez bir araya gelip karar alınıyor ise bize niye kimse sormadı? Kararları kim, nasıl aldı? Bende okul idarecisine madem öyle biz onlarla görüşmedik, öyleyse bir toplantı yapın, gelip görüşelim, bunu kabul ediyor muyuz, etmiyor muyuz söyleyelim. Oda dedi ki zaten biz yapıyoruz, yapmışız dedi. Okul aile birliğinin böyle bir karar aldığını söylüyor.” Dedi.

 

‘KIYAFETİ MECBUR ALACAĞIZ’

Bundan sonraki süreçte kızının aşağılanıp, güneş altında bekletilmemesi için kıyafet alacağını belirten üzgün baba, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Mecbur kıyafeti almak zorundayız, yapacak bir şey yok. Kızım daha fazla rencide olmasın diye almak zorundayım. Kıyafetin fiyatının da 125 TL olduğunu öğrendim. Yemin olsun ki o kıyafetlerin tümünü toplasam ya 50 TL tutar ya da 60 TL. Bence buda bir pazarlıktır, yani bu kadar tutmaz. Belki bunu biz alabiliyoruz fakat gücü olmayanlar var, para bulamayanlar var, onlar nasıl alsın! Gücü olmayan binlerce insan var, yazıklar olsun bu zihniyete.” Dedi.

 

‘ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU’

Okulların açılması ile birlikte büyük bir coşkuyla okula giden öğrencilerin okul idarecileri tarafından gördükleri muamelenin kabul edilebilir olmadığını belirten öğrenci velileri, alınan zorunlu öğrenci kıyafeti uygulaması kararını okul aile birlikleri tarafından hangi şartlarda ve nasıl alındığının okul idarecileri tarafından sorgulanması yerine adeta onların talimatı ile hareket etmelerine tepki gösteriyorlar.

 

Yasal prosedüre göre, okul aile birlikleri bir karar almadan önce velilerle bir araya gelerek ortak paydalarda buluşmak zorunda. Aile birliklerinin doğal olarak denetlemecisi olarak görülen okul müdürlerinin ise alınan kararları denetleme yetkileri bulunurken, özellikle kıyafet uygulamasına herkesin kayıtsız, şartsız itat etmesi ise apayrı düşündürücü bir durum diyor öğrenci velileri. 

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2017, 20:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
busegunduz
busegunduz - 4 yıl Önce

hiçte bile cocugun kıyavet al öyle gelin okula

SIRADAKİ HABER