CAZİBE MERKEZİ PROJESİ RAFAMI KALKIYOR?

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Bilindiği üzere 23 ilde özel sektöre yönelik olarak geliştirilen Cazibe Merkezleri Programının (CMP) uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 11 Ocak 2017 tarihinde ve 29945 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 24 Ocak 2016 tarihinde Lansman Töreni düzenlenerek destek programına resmen start verilmiş, Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü 1. Başvuru Çağrı ilanını yayınlamıştı. Cazibe Merkezleri Programı (CMP) ile ilgili yatırımcılar destek başvurularını ise 24 Ocak 2017 – 27 Şubat 2017 tarihleri arasında yapabilecekleri duyurusu yapılmıştı. Yapılan duyuruların üzerinden tamı tamına 11 ay geçti ve yüzlerce yatırımcının aklındaki tek soru ise geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesinde Cazibe Merkezleri ile ilgili çıkan haber oldu. Soru şu: Cazibe Merkezleri programı rafa mı kaldırıldı? 5 Milyon Dolarlık bir yatırım ile bölgesine, yatırım yapmak isteyen tanınmış iş adamı Ömer Halfeoğulları’da verilecek kararı bekleyen iş insanlarından biri.

CAZİBE MERKEZİ PROJESİ RAFAMI KALKIYOR?
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Başbakan Binali Yıldırım’ın, geçen yıl Diyarbakır’da açıkladığı ‘Cazibe Merkezi’ programı kapsamında kentte 375 firmanın toplam 6.5 milyarlık yatırım yapmak için 11 ay önce yaptıkları başvuruya henüz yanıt verilmediğini söylemesiyle tekrar gündeme gelen Cazibe Merkezleri ile ilgili konu geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi tarafından ‘Güneydoğu ve Doğu'da cazibe de yok umut da’ başlıklı haber ile yerini umudun ardından karamsarlığa bıraktı.

 

‘SORULAR YANIT BEKLİYOR’

2016 Eylül ayında Hükümet’in tanıtımını yaptığı 23 ili kapsayan Cazibe Merkezi Projesi rafa mı kalkıyor? Soruları Diyarbakır’a yatırım yapmak isteyen iş adamlarının akıllarındaki ilk muallak, ilk soru. Sabırsızlıkla hükümet yetkililerinin vereceği cevapların beklendiğini belirten Diyarbakırlı tanınmış iş adamı Ömer Halfeoğulları, ata toprağına 5 Milyon Dolarlık bir yatırım yapmak ve dışa bağımlılıktan kurtulmak için geri geldiklerini beyan ederek belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

‘DOĞDUĞU KENTE DEV YATIRIM’

25 Yıl önce İstanbul’a giderek iş dünyasında saygın bir konuma yükselen Diyarbakırlı yatırımcı, iş adamı Ömer Halfeoğulları, düşüncelerini şu cümlelerle dile getiriyor: “Cazibe merkezleri ile ilgili ilk açıklama yapıldığı zaman çok heyecanlanmıştım. 25 yıldır İstanbul’da ticaret yapmama rağmen doğduğum topraklara, Diyarbakırıma 2010 yılında yaptığım yatırım gibi şehrime ekonomik olarak katkı sağlamak hepimiz için tarif edilemez bir duygu olmuştu.” Diyerek kentine yatırım yapmayı sabırsızlıkla beklediğine vurgu yaptı.

 

‘MEDİKAL ALANDA DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRIYORUZ’

Sağlık alanında bölgede üretilmesi halinde cüzzi rakamlara mal edilebilecek ürünlerin Avrupa ve Amerika’dan çok büyük meblağlarla ithal edildiğinin altını çizen Halfeoğulları, cazibe merkezleri kapsamında Diyarbakır’a 5 Milyon Dolar değerinde bir yatırım yaparak hem ülkenin hem de komşu ülkelere ihracat yaparak kazanım sağlamanın hesabını yaptıklarını da sözlerine ekleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Medikal sektöründe ileri teknoloji gerektirdiği için Dünya piyasasında sadece Avrupa ve Amerika’nın ürettiği ürünleri Diyarbakır’da üretmenin heyecanı ile hiç vakit kaybetmeden geniş bir ekip ile çalışmalara başladık. Bu projenin hayata geçmesi ile Tabi ki sadece bölgesel katkıların dışında Ülke ekonomisine de katkılarımız üst seviyelerde olacaktı.

Ülke ekonomisine katkı; Üretilecek ürünlerin %100’ü İthal edilirken bu ürünler Ülkemizde üretilecek, aynı zamanda ihracat yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağı gibi Diyarbakır’ında İhracat konusunda ilerlemesinde önemli bir rol olacaktı.

Rekabet; Üreteceğimiz ürünler şu an için yurt dışından ithal edilerek üretim sonunda elde edeceğimiz fiyatlara kıyasla yüksek fiyatlara Kamu hastanelerine satılıyor, üretim yapıldığı takdirde ithalat fiyatlarına kıyasla daha düşük fiyatlara satabileceğimizden Hastanelerin kasasından daha fazla paranın çıkması engellenecekti.

İstihdam;  Ciddi sayıda istihdam sağlanacaktı ki bu oluşum bölgemiz için en önemli maddelerin başında geliyor.” Dedi.

 

“CİDDİ AR-GE ÇALIŞMASI YAPTIK”

Araştırma ve geliştirmenin önemine de değinen Diyarbakırlı iş insanı Ömer Halfeoğulları: “Bizlerde bu oluşumları göz önüne alarak yaklaşık 9 ay önce bu proje için özel olarak oluşturduğumuz konusunda uzman 14 kişilik bir ekip ile çalışmalarımıza başladık, 9 ay sonunda ciddi anlamda finans ve emek harcadık. İşin alt yapısı teknoloji olunca AR-GE çalışmaları çok zor ve oldukça fazla bütçe gerektiriyor;

-Kullanılacak Makinelerin üretimini yapan Ülkeler Avrupa ve ABD. Mühendislerimiz ile tüm firmaların katılımcı olduğu Almanya’daki Fuar’a katılıp yaklaşık 20 firma ile çok önemli toplantılar yaptık ve konuyu en ince ayrıntısına kadar inceledik. Öyleki önemli bir dip not olarak eklemek istiyorum; Üretim için ihtiyacımız olan bir makinenin satın alma toplantısında bu firmanın müşterisi Türkiye’ye ürün ihraç ettiği için bize makineyi satmak istemedi. Neden derseniz, biz söz konusu makineyi aldığımız zaman artık Türkiye’ye ihracat yapamayacaktı, tabi ki diğer satıcı firma ile anlaşmamızı sağladık bizde.  İç piyasa kadar Yurtdışı piyasasına da çok önem verdiğimiz için üretimini yapacağımız ürünleri ileri teknoloji kullanarak yüksek kalitede yapmayı planladık ve her zaman bu konu üzerinde yoğunlaştık bunun sonucunda sadece Ülkemize yüksek fiyatlarla giren bu ürünlerin önünü keserek yerli ürünlere geçiş sağlayacağımız gibi yurt dışına açılmak konusunda da ciddi Pazar araştırmaları yaptık, bu araştırmaları komşu Ülkelere giderek yerinde yaptık ve bu pazarın ne kadar büyük olduğu konusunda yanılmadığımız gördük ama geçen hafta ulusal bir gazetenin manşetinde Cazibe Merkezi iptal mi ediliyor haberini okudum ve çok üzüldüm, bir umudum vardı bu haberi şu anki Hükümete muhalif gazetelerden biri yazmıştı ve acaba mı dedim. Bu çalışmalar için harcanacak emek ve maliyetlerin üst seviyede olduğunu bilmemize rağmen Hükümet tarafında yapılan ve her zaman inandığımız söylemlere istinaden tüm çalışmalarımızı neredeyse bitirme aşamasına getirdik. Tabi ki sadece ben değil birçok yerel iş adamı bu proje ile ilgili çalışmalar yapmış ve her kesin gözü kulağı Hükümet’ten gelecek açıklamalarda. Umuyorum en kısa zamanda konuyla ilgili olumlu yönde açıklamalar yapılır ve bizlerde tüm projelerimizi hayata geçirip Ülkemize, Diyarbakır ve Halkına bir nebzede olsa katkıda bulunmuş oluruz. Projemizi hazırlarken Diyarbakır’da buluna konuyla ilgili tüm kamu kurumlarına verdikleri desteklerden dolayı Teşekkür ederim.” Dedi.

 

‘ALAN DIŞINDA HİÇBİR ŞEY HİBE DEĞİL’

Cazibe merkezleri ile ilgili bazı konuların aslında çok iyi bilinmediği de ortaya çıktı. Zira, Fabrika alanı dışında Cazibe Merkezi Desteği aslında Hibe değil,  geri ödemeli bir projedir. Cazibe Merkezi Projesini kapsayan İller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illeri bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, 21:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER