DİYARBAKIR’DA BİR SKANDAL DAHA: ‘EMBRİYOLARIMIZ NEREDE?’

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Tüp bebek yöntemi ile Anne ve baba olmayı hayal eden genç çiftin 4 embriyosu kayıp. Embriyolar çalındı mı? Satıldı mı? Kök hücre tedavisinde mi kullanılacak? Embriyoların akibeti ne? Gibi sorularla gündeme gelen kayıp embriyolar vakası gizemini koruyor.

DİYARBAKIR’DA BİR SKANDAL DAHA:  ‘EMBRİYOLARIMIZ NEREDE?’

 Embriyo transferinin yapıldığı iki hastane arasında kaşla, göz arası yok olan ve varlığı tespit edilemeyen embriyoların sahibi genç çift BİMER, CİMER, SABİM’e olayı şikayet edince şok gerçek ortaya çıktı. Embriyoların sahibi çift embriyolarımız nerede diye sorarken iki özel hastane yetkilisi de kayıp embriyoların sorumluluğunu üstlenmiyor. Sağlık bakanlığı adına incelemeler yapan yetkilendirilmiş kişiler incelenmenin soruşturulmaya çevrilmesini tavsiye ederken, sağlık bakanlığının da konuyu soruşturma niteliğinde ele alması bekleniyor.

Toplumun büyük bir çoğunluğuna halen yabancı olan Tüp bebek yöntemi, insanları mutlu ettiği kadar mutsuz da edebiliyor. Batman’da ikamet ettiği öğrenilen genç evli çift çocuk özlemi ile yanıp tutuşurken Diyarbakır’da bir özel hastaneye giderek tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olarak istediler. Görüştükleri doktor gereken çalışmalar neticesinde çocuk sahibi olma ihtimallerinin olduğunu beyan ederek işlemlere başladı. Hastane genç çiften gereken 10 örneği aldı. Örneklerden 10 adet embriyo oluşturuldu ve bunlardan ikisi ile ilk çocuk sahibi olma denemesi yapıldı. Gerçekleştirilen deneme sonrası beklentileri gerçekleşmeyen çift bu kez de şanslarını başka bir Tüp Bebek kliniğinde denemeye karar verdiler.

Gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tüp bebek kliniği ve doktoru ile yine çocuk yapmak denemesi için ortak karara varıldı. Genç çift daha önce başka özel bir tıp bebek merkezinde dondurulmuş 8 embriyolarının olduğunu beyan ederek transferinin gerçekleştirilmesini istediler. Yetkililer huzurunda 8 embriyo diğer hastaneye nakledildi. Sıra nakledilen embriyoların anne karnına transferine geldiğinde ise gönderilen 2 embriyo nakil kutusundan birinin boş olduğu, diğerinde ise 4 embriyo olduğu, bu embriyolardan ikisinin kullanılamayacak durumda olduğu, sadece 2 embriyo ile anne rahmine naklin gerçekleştirilebileceği genç çifte söylendi.

 Genç çift 8 embriyonun daha tüplerde olması gerekirken 4 tanesinin neden olmadığını bu kez sorgulamaya başladı. Konunun cevapsız kalması ve tarafların bu skandal olayı sahiplenmemesinden ötürü Genç çift Sağlık bakanlığına Embriyolarının başına ne geldiğinin tespiti ile ilgili şikayette bulundu. Bakanlık yapılan şikayete istinaden İl Sağlık Müdürlüğünü görevlendirdi. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 2 alanında uzman doktor uzun süre detaylı incelemeler yaptılar. Yapılan incelemeler neticesinde incelemeci doktorlar ortak karar vererek olayın inceleme boyutundan çıkartılarak soruşturma boyutuna çıkartılmasını tavsiye ettiler. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğünün ise olayın inceleme boyutundan soruşturma boyutuna taşıması bekleniyor.

 Gerçekleşen talihsizliklere isyan eden genç çiftin yaşadıkları Embriyo skandalını işin uzmanları şöyle özetliyor: “ Embriyo demek, bebek demektir. Çalınan veya kaybolan embriyolar canlıdır ve anne karnına yerleştirilmeyi bekleyen bebeklerdir. EMBRİYO’nun tanımı tıbbi olarak şöyle geçmektedir, Çok hücreli diploid ökaryotlarda, yumurtadan meydana gelen dişi yumurtasının erkek spermiyle döllenmesiyle oluşan yedi günlük genç organizmaya embriyo denilmektedir ve İnsanlarda, ilk sekiz haftalık gebelik dönemine embriyonal dönem denilir ki bunun adı da bebektir. Yani kısaca 4 bebek nerede diye de sorulabilir.” Deniyor.

 Bebek beklerken embriyoları meçhul olan genç çift şimdilerde ‘EMBRİYOLARIMIZ NEREDE’ diyerek hesap soruyor. Genç çift embriyolarının bir şekilde çalınmış olabileceği, kök hücre tedavisinde kullanılabileceği veya daha birçok olumsuz düşünceye kapıldıklarını dile getirerek yaşadıklarının kendilerini hem maddi hem de manevi anlamda mahvettiğini, yapılan uygulamaların ardından 4 embriyolarının kaybolduğunu ve bunun nereye gittiğinin yanıtını bir türlü alamadıklarını dile getirdiler.

 Genç çift, Embriyoların başına ne geldiği yönündeki sorularının yanıtsız kalmasından dolayı bölgede belki de çok fazla sessiz kalan, utanan ailenin olabileceğinden yola çıkarak olayın hem örnek teşkil etmesi hem de ciddi manada araştırılması için ilgili tüm birimlere şikayette bulunduklarını belirttiler. Genç çift, olayın peşini bırakmayacaklarını, ilgililerin, suçluların veya ihmali olan herkesin cezalandırılması için mücadele edeceklerini de sözlerine ekleyerek işin sonunda tazminat davası açacaklarını ve parayı ihtiyaç sahibi olan kurumlara bağışlayacaklarını da dile getiriyorlar. 

 Çocuk hayali ile yanıp tutuşan ve bebeklerinin olmasını bekleyen genç çift, embriyo transferinin üzerinden birkaç gün geçtikten sonra aranarak embriyoların bulunduğu tüplerden birinin boş çıktığının, diğer tüpte 4 tane çıktığı, 2’sinin gelişmediğini ve sadece 2 embriyonun geliştiğinin kendilerine söylendiğinde dünyanın başlarına yıkıldığını belirterek hayalleri ile oynayanın her kim olursa olsun yargı önünde hesap vermesi için büyük mücadele sarf edeceklerini beyan ettiler.

 Şimdi hem kamuoyu hem de genç çift derinleştirilmesi beklenen ve soruşturulmaya çevrilmesi beklenen dosyanın akıbetini merak ederken, Genç çift, özellikle benzer olaylara maruz kalan, hatta doku ve insan kaçakçılığına kadar uzanan benzer vakaların artık gizlenmemesi gerektiği mesajını vererek kamuoyunu duyarlı olmaya davet etti.

 Öte yandan edinilen bilgilere göre, sonlandırılan inceleme raporu il sağlık müdürlüğüne ibraz edildi. İl Sağlık müdürlüğünün inceleme raporunu değerlendirdikten sonra tekrar incelemeciler göndererek daha kapsamlı araştırmalarını istedikleri de edinilen bilgiler arasında. 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2017, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER