DİYARBAKIR'I TANIMAK MI İSTİYORSUNUZ?

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Danışma Kurulu toplantısı Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan’ın başkanlığında dün Mehmetçik İlkokulunda yapıldı. Toplantı sırasında bir konuşma yapan Hasan Aslan Diyarbakır gerçeğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi. Aslan, Diyarbakır’ı kulaktan dolma söylemlerle veya ekranlarda yanan birkaç parça bir şeyle değil gelip yerinde görerek tanımaları çağrısını yaptı. Öğretmenlerden ise öğrencilere kendi çocukları gibi yaklaşmalarını ve empati kurmalarını önemle rica etti. Öte yandan toplantıda söz alan Eğitim Fakültesi Dekanı Günay Topal ise dekanlıkta kalıcı olup olmadıkları yönünde belirsizlik yaşadığına vurgu yaptı.

DİYARBAKIR'I TANIMAK MI İSTİYORSUNUZ?

 Geldiği günden bu yana Diyarbakır’da eğitim çıtasını hızla yukarılara çeken Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, dün kendilerinin düzenlemiş olduğu İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıya ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Bircan, Eğitim Fakültesi Dekanı Günay Topal, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları, STK temsilcileri, Vakıf yetkilileri, okul aile birlik başkanları ve çeşitli yaş guruplarından öğrenciler katıldı.

 

‘DİYARBAKIR’I YAŞAMADAN ANLAYAMAZSINIZ’

Kulaktan dolma bilgiler veya medya aracılığı ile paylaşılan görüntüler ile Diyarbakır’ı tanımanın mümkün olmadığını önemle vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan Balıkesir’de doğan ve İzmir’de eğitim alan bir birey olarak şu çağrıyı yaptı: “Bana sürekli soruyorlar Diyarbakır nasıl diye, Ben Balıkesirli ama eğitimini İzmir’de alan biri olarak Diyarbakır’ı yaşamadan anlayamazsınız diyorum. Oradan, buradan, izleyerek bu kadim şehri değerlendirmeyin diyorum. Bu şehir yaşanarak anlaşılır.” Diyerek çok önemli bir mesaj verdi.

 

TERÖRÜN PANZEHİRİ EĞİTİMDİR’

Terörün panzehirinin mutlak suretle eğitim olduğuna da vurgu yapan Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “2 çarpı2’nin sonucunu çocuğumuz bir şekilde öğrenir ama iyi ve eğitimli insan sevgisiz yetişmez. Bu nedenle öğrencilerimize her zaman insani değerleri vermek ön planımızda olmalıdır.  Ben öğretmenlerime her zaman şunu söylerim, davranış biçimi konusunda destek olun diyorum. Çocuk azarlandığında azarlamayı öğrenecektir, çocuk aşağılandığı zaman aşağılamayı öğrenecektir, çocuğa kötü davranıldığı zaman çocuk kötü davranmayı öğrenecektir. Bunun tedavisi sadece okullarda değil, bunun telafisi aynı zamanda evlerimizde anne ve babaya da çok büyük sorumluluklar düşmekte. Her ulaştığım öğretmenime ise söylediğim şu; sınıfımıza girdiğimizde bir çocuğumuzun omzuna elimizi koyduğumuzda önce kendi evladımızın, kendi kardeşimizin nerede olmasını istiyorsak eğitimi ile mükellef olduğumuz, öğretmeni olmakla sorumlu olduğumuz çocuklarımızın da kendi çocuklarımızın olmasını istediğimiz yerde olmalarını hayal ettiğimiz sürece vicdanımız rahat olabilir. Bölgemizdeki terör olaylarının panzehiri ancak ve ancak eğitimdir. Eğitimin kaliteli, nitelikli olduğu, öğretmenlerin, ailelerin iyi insan yetiştirme noktasında gayretli olduğu yerde terörün panzehiri de hiç şüphesiz eğitimdir. Bugün hiçbir anne, baba toplumun arzu etmediği yerde olmasını istemez, dağda, bayırda olmasını istemez. Hiçbir anne, baba evladının elinde el yapımı bombanın, molotofun olmasını istemez. Her anne, babanın idealinde çocukların iyi yerde olması düşüncesi vardır. İşte biz eğitimciler olarak, bizim sorumluluğumuz bize emanet edilen çocuklarımızı anayasal ve insan haklarında olduğu gibi çocukların eğitim alması hiçbir şekilde tartışılamaz. Diğer her şeyin tartışması vardır, tartışılabilir ama eğitim hakkının tartışması yoktur.” Dedi.

 

 

‘TOPLUMUN HER KESİMİNE HİTAP EDİYORUZ’

Toplantı öncesi mikrofonlarımıza bir açıklama yapan Hasan Aslan, gerçekleştirilen il danışma kurulu toplantıları aracılığı ile Eğitim, öğretim alanında neler yaptıklarını, hangi çalışmalarının olduğunu ve önlerindeki dönem planlamalarının ne olduğunu yönünde bilgi alışverişi yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Amacımız, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çeşitli kademelerinden sorumlu arkadaşlarımız ile birlikte il danışma kurulu toplantısı aracılığı ile belirttiğimiz konularda halkımızı bilgilendirmek, aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüğünden neler beklediklerini, talepleri nelerdir yönündeki taleplerini alarak bundan sonraki dönemde hayata geçirmek. Toplumun her kesimine hitap ettiğimiz için çalışmalarımızı toplumun tüm kesimlerine yayabilmek adına ve onların da bizlere ulaşamayıp söyleyemediklerini bu toplantılar aracılığıyla ekibimiz ile birlikte buradayız. Toplantımız daha çok eğitime, öğrencilerimize yönelik. Malumunuz Sayın Milli Eğitim Bakanımızın da söylediği gibi 2019 yılında tekli eğitime geçeceği, en zor dört ilin de arasındayız yani normal eğitime geçebilmek için epeyce çaba sarf etmemiz gerekiyor, planlamalarımızı çok hızlı bir biçimde gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır’da eğitime içersinde devam eden öğrenci sayımıza baktığımız zaman oran yüzde 98. İl genelinde 8 Bin öğrencimiz var okula devam etmeyen, bu çocuklarımızı da okula kazandırmak adına çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarımızı da toplantımızda anlatacağız, neler yapıyoruz diye.” Dedi.

 

‘2 BİN 500 SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR’

Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Aslan konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Suriyeli öğrencilerimiz ile ilgili olarak özel bir çalışmamız var ve şu anda 2 Bin 500 Suriyeli öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin Bin 150 kadarı okullarımızda devam ediyor, sadece Suriyeli öğrencilerimizin bulunduğu geçici eğitim merkezlerimizde

 Bin 350 öğrencimiz devam ediyor. Bakanlığımız Suriyeli öğrencilerimizin eğitimi için  sözleşmeli 54 öğretmen geldi. Ayrıca görünürde olan Suriyeli olup ta eğitime devam etmeyen 9 Bin çocuğumuz daha var Diyarbakır’da. Suriyeli öğrencilerimizin eğitim almaları için Bakanlığımızdan 5 okul talebimiz oldu, bunlardan 2 tanesi gelmişti, şimdi bir tane daha 2 gurupta gelecek. Suriyeli öğrencilerimiz için 3 okul programa alınmış oldu. Bakanlığımızın bu konuda çok ciddi çalışmaları var, Bakanlığımız her ay Milli Eğitim Müdürlerimizle toplantılar yapıyor. Suriyeli öğrencilerimiz için ayrılan okullarımıza bu öğrencilerimizin gitmesi noktasında sıkıntılar var, malum il içi servis çalışmaları karşılanmıyordu fakat bakanlığımız bu konuda da çalışmalar yapıyor ve bu sıkıntıda kısa bir süre sonra giderilecek.” Dedi.

 

‘OKUL GÜVENLİĞİNDE DİKKATLİ OLUNMALI’

Öğretmen ve öğrencilerin güvenliği noktasına da değinen İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, özellikle okul müdürlerinin şüpheli gördükleri her olayı polise iletmeleri noktasında çağrıda bulunarak şunları kaydetti: “Çevre güvenliği özellikle öğretmenlerimizi ve idarecilerimizi aşan bir durumdur. Bu noktada okul müdürlerimiz bu konuda özellikle dikkatli olmak zorundalar. Okullarımızda görevlendirdiğimiz nöbetçi öğretmenlerimiz var, bu öğretmenlerimiz okulda, bahçede her yerde olacaklar, çok dikkatli olacaklar. Sürekli bu vurguyu okul müdürlerimize yapıyorum ve şüpheli şahısları hemen, anında emniyete bildirecekler. Riskli olan 47 okulumuz var ve bunları Emniyet yetkililerimize bildirdik, bu okullarımızın çevresinde ise ayrıca devriye görevleri icra edilecek.” Dedi.

 

‘EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ UYUŞTURUCU’

İl Danışma Kurulu toplantısına iştirak eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Bircan ise ellerindeki tüm imkanlarla Eğitim ve Öğretim alanında destek sunmak amacında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Okullarımızdaki sorunlar, bu sürçte öğrencilerimizin geliş, gidişleri, öğrencilerimizin okula devam edip, etmedikleri konusunda çalışmalar yapıyoruz. Biz Belediye olarak ta Emniyetimizle işbirliği halindeyiz. Şu anda herkesin çok iyi bildiği en önemli sorunumuz okul yakınlarında satılan ve küçük yaşlara kadar inen uyuşturucu madde kullanımı noktasında bilgiler tarafımıza geliyor. Bu anlamda okul müdürleri ve Milli Eğitim yetkilileri ile irtibata geçeceğiz ki uyuşturucu kullanım yaşının çok küçük yaşlara kadar düştüğü emniyet raporlarında var, uyuşturucu kullanımının liseleri bırakın orta ve ilk okullara kadar indiği söyleniyor. Belediye olarak biz ne yapabiliriz? İşte bu noktada zabıta ekiplerimiz var ve ekiplerimiz emniyet ile çalışmalara katılabiliriz. Bu konu aslında emniyetimizin işidir fakat bize de görev düşerse seve, seve katılabiliriz. Bu anlamda zabıtalar olarak katılabiliriz, kurumlarımızda eğitim verebiliriz öğrencilerimize, velilerine, okul yetkililerine. Bu mücadelede bize uygun biçilen konumda etkin rol alabiliriz.” Dedi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER