'HER TARAFINA PİSLİK BULAŞMIŞ'

HABER: AHMET BEŞENK 15 Temmuz öncesine kadar ihanetin kalesi olarak adlandırılan Dicle Üniversitesi, adeta başıboş bir mayın gibi. Tüm pisliklerini halının altına süpüren Dicle Üniversitesi Eski yönetiminin yaptıkları bir, bir ortaya çıkıyor. Skandallara ev sahipliği yapan Üniversitenin eski yönetimini eleştiren Rektör Talip Gül, hiçbir yasanın ve kuralın dinlenmediğini ve tam bir keyfi tutum ile üniversitenin idare edildiğini söyledi. İhalelerin bile usulden uzak yapıldığının altını çizen Rektör Gül, Öz Diyarbakır Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. İşte o röportajdan bazı başlıklar:

 'HER TARAFINA PİSLİK BULAŞMIŞ'

 HER TARAFINA PİSLİK BULAŞMIŞ

 

 

BEŞENK: Sizden önce Rektör olan Ayşegül Jale Saraç dönemindeki yönetimin Dicle Üniversitesindeki ihaleleri davetiye usulü yaparak adrese teslim yaptıkları iddia ediliyor. Hatta çok büyük meblağlar içeren ihalelerin güvenlik gerekçesi ile doğrudan temin verildiği de söyleniyor. Geçmiş yönetimin verdiği ihaleler incelemeye alındı mı?

 

GÜL: Biz yönetime gelmeden önce ihalelerin hepsi bitmiş, yemek ihalesi de dâhil. Örneğin, yemek ihalesi yılda bir kez yapılıyor fakat biz yönetime gelmeden önce bir firmaya 3 yıllığına verilmiş. Güvenlik ihalesi dâhil tüm ihaleler yapılmış. Bizde bu yönde söylemleri duyduk, bu duyumlar üzerine Sayıştay başkanına gittim, orda gerekli görüşmeleri yaptım, geçmişe yönelik nasıl bir inceleme yapabiliriz diye. Sayıştay başkanından bana verilen bilgiler çerçevesinde bizim iç denetçilerimiz bütün ihale komisyonlarını, ihaleleri tamamen tetkik ediyorlar, bazı ihaleler iptal de edildi bundan dolayı. Bundan sonra ki süreçte yapılacak olan ihalelerin tümü şeffaf olacak ama geçmişe yönelik tüm ihaleler de mercek altına altında. İç denetçilerimiz tespit yaptıktan sonra Sayıştay da gelip denetimini yapacak.

 

BEŞENK: Dicle Üniversitesinin geçmişi ne kadar temiz?

 

GÜL: Dicle Üniversitesi gerçekten çok zor bir üniversite, Burada Rektörlük yapmak kolay değil. Geçmiş yönetim, kötü yönetmiş burası kesin. Ne mevzuat uygulanmış, ne yönetmelik uygulanmış, ne yönerge uygulanmış. Yani, her konuda böyle, lojmanlar dahi keyfi bir şekilde dağıtılmış. Biz şimdi her şeyi kanunlara, mevzuata ve yönetmeliklere göre zenliyoruz.

 

BEŞENK: Dicle Üniversitesi Psikiyatri bölümünde deneysel ilaçların kullanımı ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

GÜL: Bu konun doğru olup olmadığını araştırmak bizim görevimiz. Hemen bir ön komisyon kurdu, ön komisyonun verdiği bilgiye göre bu çalışma eski dönem tarafından gerçekleştirilmiş. Konuyla ilgili olarak Savcılığa da suç duyurusunda bulunduk. Şu uanda o serviste bulunan Mahmut adındaki hocamız tüm çalışmaların mevzuata uygun yapıldığını söyledi fakat biz bununla yetinmeyeceğiz. Çalışmalarımızı titizlikle devam ettireceğiz ve sonuçları da sizlerle paylaşacağız.

 

BEŞENK: Sayın Gül, Üniversite eski yönetiminin hiçbir şekilde hukuku, mevzuatı tanımadan işlemler yaptığını beyan ettiniz. Hiçbir konuda mevzuat ve yönetmelikleri uygulamayan bir yapının Psikiyatri servisinde her şeyi kitabına uygun yaptığı nasıl söylenebilir?


GÜL:
Haberi duyar duymaz ön bir araştırma yaptık, Ön araştırma komisyonu kurduk, bana verilen ön bilgiye göre çalışmaların kurallara ve yönetmeliklere uygun yapıldığı söylendi. Tabi söylemlerle değil, belgelerle hareket etmek gerek. Bu nedenle çok yönlü araştırıyoruz zaten.

 

BEŞENK: Başka ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?

 

GÜL: Bir diğer sıkıntımız da bizi burada iş ve işçi bulma kurumu gibi görüyorlar, beni de o kurumun müdürü gibi görüyorlar. Bunu da daha çok siyasiler görüyor, bize sürekli sağdan, soldan insanlar gönderiyorlar işe alın diye. Bizim de ne böyle bir kadromuz var, nede böyle bir görevimiz. Biz bunları yerine getirmeyince de aleyhimizde çalışmalar yapıyorlar. Böyle de bir sıkıntımız var. Fakat biz Dicle Üniversitesi için, Bölge için, Diyarbakır için çok güzel hizmetler verme azminde ve kararlılığındayız. Sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2016, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER