HİÇ KİMSEYE RAHAT YOK

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’da son günlerde sayıları hızla artan Suriyeli çocuklar adeta şehrin tüm kılcal damarlarını ele geçirdiler. Hiçbir aracın ve hiçbir yayanın rahat hareket edemediği sokaklarda çocuklar para almayana kadar vatandaşın peşini bırakmıyor. Kalabalık guruplar halinde hareket eden çocuklara müdahale eden esnaflar ise dokunduklarına bin pişman oluyorlar.

HİÇ KİMSEYE RAHAT YOK

 Şehrin tüm caddelerinde, yol ışıklarında, camilerinde, parklarında, sosyal alanlarında ve alış veriş merkezlerinde kalabalık guruplar halinde dolaşan ve rahatsızlık veren Suriyeli çocuklar artık vatandaşları canından bezdiriyor.

 

Şehrin tüm noktalarında organize olmuş bir biçimde hareket eden ve bir akıl tarafından yönetilen çocukların durumları hem kaygı verici hem de içler acısı. Birileri tarafından organize edilen çocuklar şehrin tüm noktalarında araçlardan zorla para alırken, yaya olarak yürümeyi tercih eden vatandaşların peşine takılarak para almadan bırakmıyor.

 

‘İSTEDİKLERİ OLMAYINCA…’

Kentin muhtelif bölgelerinde organize bir biçimde hareket eden çocuklar esnaflara da kötü anlar yaşatıyor. Özellikle sanat sokağında dinlenmek için gelen vatandaşları bezdiren çocuklara esnaflar müdahale ettiklerinde bazen olumsuz karşılık alıyor. Bu nedenle esnaflar Suriyeli çocuklara müdahale edemezken yetkililerin bir an önce hareket etmelerini istiyorlar.

 

Kırmızı ışıkta durduğu sırada bir çocuğun aracının camına su püskürttüğünü dile getiren bir esnaf, para vermediği için aracının sileceğinin kırıldığını, camının da kırılmak istendiğini belirterek bir ön önce müdahale edilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

 

Guruplar halinde şehrin belli bölgelerine yayılan ve bu bölgeleri adeta sahiplenen Suriyeliler kesinlikle bir başkasının bu bölgelerde dilenmesine veya kendi yaptıkları şeyleri başkalarının yapmalarına müsaade etmiyorlar.

 

İşsizliğin had safhalarda olduğu Diyarbakır’da ayrıca Suriyelileri yarı fiyatına, sosyal güvencesiz çalıştıran işverenlerin olduğu, bu nedenle de kentte işsizliğin daha fazla yaygınlaştığı da savunuluyor.

 

‘GİDİŞAT İYİ DEĞİL’

Kent sakinleri gidişatın kötüye gittiğinin altını çizerek bir an önce önlemlerin alınmasını ve gerekli girişimlerin yapılmasını gerektiğinin altını çizerek: “Suriyelilerin sayıları her geçen gün artıyor. Artık ne sokaklarımızda, ne de evlerimizde kendimizi güvende hissetmiyoruz. Kalabalık guruplar halinde geziyorlar ve bir şey de diyemiyorsunuz. Ters bir hareketinizde üzerinize geliyorlar ve bu çok tehlikeli. Bu nedenlerden ötürü çocuklarımızı parklara bile götüremiyoruz. Bir parka gittiğinizde tüm salıncaklar, kaydıraklar hatta banklar bile adeta onlarınmış gibi hareket ediyorlar. Bunun yanı sıra güde ortalama yüz kez kapımız çalınıyor ve Suriyeli dilenciler geliyor. Kendimizi ve kentimizi güvende hissetmiyoruz.” Diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

 

‘CAMİLERİ VE TRAFİK KAVŞAKLARI…’
Kendilerine tahsis edilen alanların dışında yaşayan Suriyeliler, öncelikli olarak kentin işlek caddelerinde bulunan kavşakları ve turistik önem taşıyan camileri mesken tutmuş durumda. Suriyelilerden dert yanan vatandaşlar aşırı yoğun bir şekilde trafik kavşakları ve cami önlerinde dilencilik yapmalarına tepki gösteriyor. Özellikle kavşaklarda araçların önüne atlayan veya aralarından dolaşarak dilencilik yapan kadın ve çocuklar sürücülere de zor zamanlar yaşatıyor.


PARA VERMEYİNCE TEPKİ VERİYORLAR’
Şehrin kilit bölgelerinde ve turistik alanlarında dilencilik yapan Suriyeliler adeta vatandaşa yapışarak para almayana kadar bırakmıyorlar. Para ödemeyen vatandaşlarla bir müddet yürüyen dilenciler amaçlarına ulaşmayınca da ya taş atıyorlar, ya tükürüyorlar yada küfür ederek vatandaşı canından bezdiriyorlar. Vatandaşlar, her geçen gün önemli bir sorun olarak ortaya çıkan Suriyeli dilenciler için yetkili kurumların çözüm bulmasını bekliyor.

KİMLİK VE PASAPORTLARI OLMAYINCA…’

Öte yandan şehrin muhtelif bölgelerinde vatandaşın adeta korkulu rüyası haline gelen Suriyeli mülteciler hem polisler için hem de zabıtalar için sorun haline gelmeye başladılar. Zabıta ve polis ekipleri tarafından  toplanan sığınmacılar kimlikleri, pasaportları ve ikamet adresleri net olmadığı için ve sığınmacı konumunda olduklarından haklarında hiçbir  işlem yapılamadan serbest bırakılmak zorunda kalıyorlar. 

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2017, 15:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER